Edith Piaf: Η συναυλία της στο Θέατρο Κοτοπούλη και ο κεραυνοβόλος έρωτας της για τον Δημήτρη Χορν
Ελένη Κεχαγιά
18 Σεπτεμβρίου 2018
Έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια, όταν η Edith Piaf, ήρθε στην Ελλάδα του '40 - για την ακρίβεια στις 18 Σεπτεμβρίου του 1946, για να τραγουδήσει στο θέατρο Κοτοπούλη.
Η λεπτοκαμωμένη Piaf, ήταν ήδη πολύ διάσημη. Με την χαρακτηριστική βραχνή φωνή της, τη δραματική παρουσία της αλλά και τα τραγούδια της είχε ήδη καταφέρει να ταυτιστεί με τα συναισθήματα των Γάλλων. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η φήμη της βγήκε από τα σύνορα και ακολούθησαν περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική.
Εν μέσω αυτών των περιοδειών, η 31 χρονη τότε Edith Piaf, έρχεται και στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της, η Γαλλίδα τραγουδίστρια γνωρίζει τον γοητευτικό - αλλά πολύ νεότερο της για την εποχή- 25χρονο Δημήτρη Χορν, ο οποίος ήταν ήδη παντρεμένος με την Ρίτα Φιλίππου. Η ιστορία θέλει, τον Χορν να βρίσκεται ανάμεσα στους θεατές που είχαν γεμίσει ασφυκτικά το θέάτρο. Κάποια στιγμή γνωρίζεται με την Γαλλίδα τραγουδίστρια, η οποία και τον ερωτεύεται κεραυνοβόλα. Άγνωστο είναι αν εκείνη την ημέρα μετά την γνωριμία, συνέχισαν την βραδιά τους, όμως φαίνεται αρκετά πιθανό, αφού μετά από δύο ημέρες στις 20 Σεπτεμβρίου του '46, η Piaf είχε επιστρέψει στο Παρίσι και έστειλε στον Χορν μία ερωτική επιστολή και λίγο αργότερα και ένα τηλεγράφημα.
Στην τετρασέλιδη επιστολή της η οποία διασώθηκε και δημοπρατήθηκε τελικά πιάνοντας μάλιστα το ποσό των 1.500 ευρώ, η Piaf, μιλάει ανοικτά στον Δημήτρη Χορν για τα συναισθήματα της, διεκδικώντας τον από τη σύζυγό του και δηλώνοντας έτοιμη να αφήσει και τον δικό της σύντροφο. Μεταξύ άλλων του έγραφε:
«Σ' αγαπώ όπως δεν αγάπησα ποτέ κανέναν, Τάκη, μη μου πληγώσεις την καρδιά! Μπορεί να έρθεις στο Παρίσι με την Ειρήνη, αλλά μάλλον δεν το βλέπω, έτσι θα έρθω εγώ κοντά σου το Νοέμβριο, κανείς στον κόσμο δεν θα με εμποδίσει να έρθω στην Αθήνα, όμως αυτό που πρέπει να κάνεις χωρίς δισταγμό είναι να έρθεις στην Αμερική το Δεκέμβριο, έτσι θα ξανασμίξουμε εκεί και από κει ελπίζω να σε φέρω στο Παρίσι, που όταν το γνωρίσεις θα το αγαπήσεις όσο κι εγώ, αν πας στο Λονδίνο μετά την Αμερική θα πάω κι εγώ, θα 'θελα να ζω πολύ κοντά σου, νομίζω πως θα μπορούσα να σε κάνω ευτυχισμένο και πιστεύω επίσης πως σε καταλαβαίνω πολύ καλά. Ξέρω πως είμαι ικανή να τα παρατήσω όλα για σένα...».
Κανείς δεν ξέρει αν τελικά ο Χορν απάντησε ποτέ στην επιστολή της ή ανταποκρίθηκε έστω και γραπτά στον έρωτά της. Πάντως σχεδόν δύο μήνες μετά την επιστολή, στις 13 Νοεμβρίου, η Piaf έστειλε στον Χορν, ένα τηλεγράφημα, που φαίνεται να έχει χαρακτήρα οδηγιών «Αν μπορείς γράψε μου στο όνομα κυρία Μπιγκάρ, στην οδό Μπερί 26. Μην βάλεις το όνομά μου στη διεύθυνση».
Κανείς δεν ξέρει τι μεσολάβησε εκείνους τους μήνες. Το μόνο σίγουρο είναι πως η σχέση τελικά δεν προχώρησε γιατί μία τέτοια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε δύο προσωπικότητες σαν τον Χορν και την Piaf, μόνο κρυφή δε θα μπορούσε να μείνει.