REAL LIFE WHO

Janis Joplin: To «μαργαριτάρι» της ροκ και του hippie κινήματος πέθανε σαν σήμερα


Χριστίνα Γουδρούπη

4 Οκτωβρίου 2018

20110729_zaf_g49_019.jpg

Πιθανότατα δεν έχει υπάρξει άλλη γυναίκα ερμηνεύτρια της μπλουζ και της ροκ μουσικής σαν την Janis Joplin.

H Joplin γεννήθηκε στο Texas, και αποφάσισε από πολύ νωρίς ότι θέλει να ασχοληθεί με τη μουσική. Το πρώτο της κομμάτι το ηχογράφησε σε ηλικία 19 ετών, και έπειτα μετακόμισε στο San Francisco. Η Joplin βρέθηκε από πολύ νωρίς στον κόσμο του αλκοόλ και των ναρκωτικών, τα οποία της έδωσαν τελικά το εισιτήριο για το "Club 27" στις 4 Οκτωβρίου του 1970.

Διαβάστε επίσης: Buddy Holly: ο Rock n Roll King μετά τον Elvis

Η ξεχωριστή χροιά της φωνής της και το ιδιαίτερο ερμηνευτικό της στιλ την έκαναν πάντα να ξεχωρίζει. Το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε στην 28η θέση στη λίστα με τους καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών το 2008, και το 1995 τιμήθηκε με την είσοδό της στο Rock and Roll Hall of Fame. «Η Joplin είχε μια αναπάντεχα αυθεντική φωνή», «ακατανίκητη και βαθιά ευάλωτη», «πιθανότατα η ισχυρότερη τραγουδίστρια που είχε να επιδείξει το κίνημα των λευκών της ροκ μουσικής» είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που έχουν ειπωθεί για αυτήν. Η Joplin υπήρξε μια από τις πρώτες γυναίκες που άλλαξαν τα δεδομένα της ανδροκρατούμενης μέχρι τότε ροκ σκηνής, μαζί με άλλες γυναίκες - εμβλήματα, όπως η Patti Smith, η Joan Baez και η Marianne Faithfull.

H Joplin είχε τραγουδήσει τόσο σε μπάντες, όσο και solo, αλλά κυκλοφόρησαν μόλις τέσσερα studio albums της, εκ των οποίων το "Pearl" μετά το θάνατό της. Η παρουσία της στο θρυλικό φεστιβάλ του Woodstock το 1969 υπήρξε μαγική για τους θαυμαστές της, αν και όχι τόσο ευοίωνη για την ίδια. Για την ικανότητά της να αιχμαλωτίζει το κοινό, συγγραφέας Megan Terry είχε αποκαλέσει την Joplin "θηλυκή εκδοχή του Elvis Presley".

Το τραγούδι «Chelsea Hotel #2» του Leonard Cohen, έχει γραφτεί για εκείνη.