Ο Δρ. Γεώργιος Ανδρεανίδης μας λύνει όλες τις απορίες μας για τις πλαστικές επεμβάσεις
Ελένη Τσούτση
13 Μαρτίου 2019
Η πλαστική χειρουργική στις μέρες μας δεν αποτελεί θέμα ταμπού και πολλοί άνθρωποι δε φοβούνται πλέον να πάρουν την απόφαση να αλλάξουν ό,τι δεν τους αρέσει επάνω τους. Ιδιαίτερα οι γυναίκες είναι εκείνες που συνήθως επιθυμούν την αλλαγή, θέλοντας να νιώσουν όμορφα με τον εαυτό τους και μεγαλώνοντας, να ανανεωθούν. Βέβαια, μια γυναίκα πριν λάβει την απόφαση να επισκεφτεί το κατάλληλο πλαστικό χειρουργό έχει πολλές απορίες όπως: τί πρέπει να προσέξει όταν επισκεφτεί τον γιατρό, πώς θα επιλέξει το κατάλληλο γιατρό, θα νιώσει πόνο κατά τη διάρκεια της επέμβασης;
Εμείς συναντήσαμε τον πλαστικό Δρ. Γεώργιο Ανδρεανίδη στο ιατρείο του, και τον ρωτήσαμε για όλα όσα μας απασχολούν!
Πρώτα από όλα, πείτε μας δυο λόγια για εσάς και τη δουλειά σας;
Είμαι πλαστικός χειρουργός σπούδασα Ιατρική στην Γερμανία και είχα την τύχη να ειδικευθώ σε έναν απ’ τους σπουδαιότερους παγκοσμίως καθηγητές πλαστικής χειρουργικής τον καθηγητή N. Olivari. Στη συνέχεια, μετεκπαιδεύτηκα για περίπου ένα έτος στη Βραζιλία δίπλα σε ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο της πλαστικής χειρουργικής τον καθηγητή Ivo Pitangug.
Ποια είναι η αρχή σας ως πλαστικός χειρουργός;
Οδηγός μου μέσα σ ‘αυτή την πορεία των 22 χρόνων στον πραγματικά μαγικό κόσμο της πλαστικής χειρουργικής ήταν και είναι ο σεβασμός. Ο σεβασμός των επιθυμιών των ασθενών μου να μπορώ να κατανοώ τα θέλω τους και στο τέλος να τους δίνω αυτό που οι ίδιοι ονειρεύτηκαν.
Σύμφωνα με τα περιστατικά που αναλαμβάνετε, τι ζητούν σήμερα περισσότερο να αλλάξουν οι γυναίκες επάνω τους και ποιες ηλικίες σας επισκέπτονται;
Ανάλογα με την ηλικία είναι διαφορετικές οι αλλαγές που επιθυμούν πάνω τους οι γυναίκες. Στις νεότερες ηλικίες είναι οι επεμβάσεις αυξητικής στήθους κι η λιπογλυπτικη. Σε ηλικίες από 40 κι άνω πέραν του στήθους αρχίζει ο προβληματισμός της χαλάρωσης αρχικά του περιγράμματος και γενικά του προσώπου. Υπάρχουν πολλές νέες τεχνικές μικροεπεμβατικής χειρουργικής σε τοπική αναισθησία που μπορούν να δώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα όπως είναι το V-lift (διαδικασία 30’)
Λόγω των social media και των φίλτρων που μπορούμε να επιλέξουμε για τις φωτογραφίες που ανεβάζουμε, παρατηρείται ότι όλο και περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν μια αισθητική αλλαγή ταυτίζοντας τον εαυτό τους με τα φίλτρα. Πότε πιστεύετε ότι χάνεται το μέτρο;
Κοιτάξτε, πρόοδος είναι η προσαρμογή. Έτσι είναι τα πράγματα με τα social media κι εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τις επιθυμίες αυτών που μας εμπιστεύονται. Μια φωτογραφία έστω και παραποιημένη μου δίνει την κατεύθυνση της αλλαγής που σκέφτεται η ενδιαφερόμενη. Είναι σχεδόν καθημερινή πρακτική πια. Όσο για το μέτρο, εδώ ακριβώς είναι ο θεσμικός ρόλος του γιατρού. Ο γιατρός βάζει το μέτρο και τα όρια που μπορεί να κινηθεί η οποιαδήποτε αλλαγή. Άλλως ο γιατρός δε σέβεται τον ρόλο του και κατ’ επέκταση τον άνθρωπο που τον εμπιστεύεται.
Όλο και περισσότερες γυναίκες επιθυμούν να κάνουν πλαστική χειλιών, τι πρέπει να προσέξουν σύμφωνα με την εμπειρία σας;
Να απευθύνονται σε γιατρό κι όχι σε όποιον ( μη ειδικό) το προσφέρει. Να επιλέγουν την θεραπεία με γνώμονα την ποιότητα των υλικών κι όχι την τιμή.Να αποφεύγουν τις υπερβολές και να μην ξεφεύγουν απ΄τα όρια και το περίγραμμα του δικού τους χείλους γιατί έτσι βλέπουμε τα γνωστά duck face.
Η ρινοπλαστική πλέον αποτελεί μια συνηθισμένη πλαστική επέμβαση, υπάρχει κάποια νέα μέθοδος που ακολουθείται;
Στην χειρουργική της μύτης τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει τα τελευταία 15 χρόνια. Υπάρχουν η λεγόμενη «κλειστή» και «ανοιχτή» ρινοπλαστικη όπου ανάλογα με το πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να έχει και τις δυο τεχνικές στην φαρέτρα του. Τα τελευταία χρόνια για πολύ μικρές ατέλειες έχουμε την δυνατότητα της liquid rhinoplasty της υγρής ρινοπλαστικης όπου με ενέσιμα υλικά διορθώνουμε το σχήμα της μύτης. Αυτή είναι μια διαδικασία 20’ περίπου και το αποτέλεσμα διαρκεί κοντά ένα έτος. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν αντικαθιστά το χειρουργείο.
Ποιες ερωτήσεις οφείλει να κάνει μια γυναίκα στον εαυτό της πριν σας επισκεφτεί;
Το μόνο ερώτημα που έχει να κάνει είναι αν το κάνει για τον εαυτό της! Μόνο όταν το κάνει για τον εαυτό της και όχι για να «σώσει» τον γάμο, την σχέση της, την εργασία της» μπορεί να είναι ευτυχισμένη με την επιλογή της.
Από ποια ηλικία και μετά μπορεί να κάνει μια γυναίκα lifting;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για ένα lifting. Υπάρχουν γυναίκες 35-37 ετών με απίστευτα ταλαιπωρημένο δέρμα (ήλιος, εργασία στην ύπαιθρο, ακμή) όπως και γυναίκες 50 ετών με υπέροχο περίγραμμα (γονιδιακά ευεργετημένες) Σε όποια ηλικία όμως κι αν προκύψει χαλάρωση ή απώλεια των ανατομικών εκείνων στοιχείων του προσώπου τα οποία τονίζουν την νεότητα (ζυγωματικά, περίγραμμα και βλέφαρα) υπάρχουν ανάλογες τεχνικές lifting, από πολύ μικρής έκτασης, όπως το V-lift (30’ σε τοπική για το περίγραμμα χωρίς καμία μέρα αποχής από την εργασία) έως ένα κλασικό mini lift,ή μόνο lift λαιμου κλπ. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν σε τοπική αναισθησία σε διαδικασία ημερήσιας νοσηλείας.
Πώς γίνεται η διαδικασία προσθετικής στήθους και τι πρέπει να προσέξει κάθε γυναίκα πριν πάρει την απόφαση να τη κάνει;
Η αυξητική στήθους είναι παγκοσμίως η δεύτερη συχνότερη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής μετά την λιπογλυπτικη. Αυτό που πρέπει να κάνει η ενδιαφερόμενη είναι να πάρει δυο-τρεις ιατρικές γνώμες πριν αποφασίσει. Εκεί που θα νιώσει καλά έχει κάνει και την σωστή επιλογή γιατρού. Συχνά έχουμε το φαινόμενο να μου στέλνουν email για το πόσο κοστίζει η επέμβαση. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί ο γνώμονας να είναι μόνο το κόστος, χωρίς να έχεις επισκεφτεί τον γιατρό, χωρίς να ξέρεις τι υλικό θα βάλει ή σε ποια κλινική θα σε πάει. Διαβάζουμε συχνά για την «Α» ή ‘’Β’’ τεχνική. Είναι λάθος να αφήνουμε να πιστεύουν πως η ‘’Χ’’ τεχνική είναι πανάκεια για όλες. Η τομή απ’ όπου θα μπει το ενθέμα γίνεται είτε κάτω απ’ τον μαστό, είτε απ’ την θηλή, είτε απ’ την μασχάλη, αυτό καθορίζεται και πάλι απ’ την ανατομία.
Ποια η γνώμη σας για τις λεγόμενες ‘’αναίμακτες θεραπείες";
Σίγουρα έχουν λόγο ύπαρξης γιατί δεν είναι όλα τα περιστατικά για να αντιμετωπιστούν με χειρουργείο τόσο γιατί το πρόβλημα δεν είναι μεγάλο όσο και γιατί δεν είναι έτοιμα ψυχολογικά τα άτομα αυτά να προβούν σε χειρουργείο. Έτσι λοιπόν πρέπει να έχουμε λύσεις για όλους. Είναι προφανές πως μόνο ένας γιατρός που ξέρει τις δυνατότητες μιας χειρουργικής διαδικασίας μπορεί να αξιολογήσει και να προτείνει ποια αναίμακτη θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Εδώ ακριβώς ξεκινά το πρόβλημα με τις ‘’αναίμακτες θεραπείες’’ όχι μόνο δερματολόγοι αλλά και γιατροί άσχετων ειδικοτήτων μέχρι και επαγγελματικές κατηγορίες που δεν έχουν καμία σχέση με την Ιατρική προτείνουν αναίμακτες θεραπείες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε πολλές απογοητευμένες γιατί αλλά περίμεναν κι άλλα είδαν χωρίς να παραβλέψουμε και τον οικονομικό παράγοντα όπου πολλές φορές ξεπερνούν κι αυτά του χειρουργείου.
Τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε εάν έχει υπάρξει κάποιο περιστατικό που αρνηθήκατε να αναλάβετε καθώς θεωρήσατε ότι δεν χρειάζεται κάποιου είδους επέμβαση.
Δεν πιστεύω πως υπάρχει πλαστικός χειρουργός που δεν αντιμετώπισε καταστάσεις με παράλογες προσδοκίες. Φυσικά κι ο ρόλος μου ως γιατρού είναι να ενημερώσω και να αποτρέψω αν γίνεται τις ενδιαφερόμενες από λάθος επιλογές. Δυστυχώς αυτό δεν είναι πάντα εφικτό κι έχει ως συνέπεια να μην αναλαμβάνω τέτοια περιστατικά.
Διεύθυνση: Λεωφ. Κηφισίας 94, Αμπελόκηποι
Τηλέφωνο: 210 36 33 200
photo credits:Μυρτώ Τσίναλη