REAL LIFE WHO

Ποια είναι η γυναίκα που πίσω από τη διάσημη αμερικανική αφίσα που έγινε σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος;


9 Μαρτίου 2019

we-can-do-it.jpg

Tο πρόσωπο της διάσημης αμερικανικής αφίσας με την εργάτρια που «κάνει ποντίκι» υπήρξε παγκόσμιο σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης και του φεμινισμού. Μια γυναίκα θεωρούταν για χρόνια η έμπνευση της φωτογραφίας, αλλά η εκδοχή αποδείχθηκε λανθασμένη. Το πρόσωπο της αφίσας ταυτοποιήθηκε το 2016.

Ποια είναι η γυναίκα και η ιστορία της αφίσας; Μια γυναίκα με μπαντάνα στα μαλλιά, φορά τη μπλε στολή της εργάτριας, σφίγγει το μπράτσο της και παροτρύνει τις υπόλοιπες γυναίκες «Μπορούμε να το κάνουμε». Παρότι η εργάτρια της αφίσας έγινε παγκόσμιο σύμβολο του φεμινιστικού κινήματος, η πρόθεση της αφίσας ήταν διαφορετική. Η Ρόζι, «η εργάτρια που καρφώνει», απευθυνόταν σε όλες τις Αμερικανίδες και συμβόλιζε την εργάτρια που ήταν έτοιμη να δουλέψει σκληρά και να προσφέρει με το δικό της τρόπο στον αγώνα της πατρίδας της.

Προπαγανδιστικές αφίσες προέτρεπαν τις γυναίκες να εργαστούν για την Αμερική

Τον Φεβρουάριο του 1943 οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί στον πόλεμο κατά των δυνάμεων του Άξονα με σκοπό να εξουδετερώσουν τη ναζιστική απειλή. Η αμερικανική κυβέρνηση χρειαζόταν τεράστια παραγωγή πολεμικών υλικών προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του πολέμου, αλλά οι βιομηχανίες είχαν αποψιλωθεί από τις στρατολογήσεις των ανδρών. Τις θέσεις τους κάλυψαν εκατομμύρια Αμερικανίδες που ενσωματώθηκαν στο εργατικό δυναμικό των πολεμικών βιομηχανιών.

Οι Αμερικανίδες δούλευαν σε εξοντωτικές συνθήκες στα εργοστάσια, λόγω έλλειψης πρώτων υλών, ενώ τα εργατικά συνδικάτα διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους αντιδρώντας έντονα σε κάθε υποβάθμιση των εργασιακών κεκτημένων τους. Με αυτές τις συνθήκες, οι εταιρείες αποφάσισαν να σχεδιάσουν αφίσες με καθαρά προπαγανδιστικό περιεχόμενο για να ενσταλάξουν στους εργαζόμενους την αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην πατρίδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο στη Μηχανή του χρόνου