REAL LIFE WHO

Sanjay Jogia: O αρχιτέκτονας που έγινε ο διασημότερος φωτογράφος γάμων στον κόσμο


Χριστίνα Γουδρούπη

4 Απριλίου 2019

d26yvhdwkae8csx.jpg_large.jpg

Ο Sanjay Jogia είναι o διασημότερος ίσως φωτογράφος γάμων του κόσμου. Πιο ενδιαφέρον όμως από τα βραβεία του και την αναγνώριση, είναι το ταξίδι του προς αυτά.

Η ιστορία του ξεκινάει όταν ήταν 8 ετών. Ο πατέρας του εργαζόταν σε ένα τοπικό εργοστάσιο φωτογραφικών μηχανών Kodak, για 35 χρόνια. Η επιρροή που του άσκησε αυτό ήταν τεράστια, κι ο μικρός Sanjay είχε την περιέργεια να μάθει περισσότερα για αυτό το παιχνίδι. Έτσι αποσυναρμολόγησε την παλιά φωτογραφική Canon του μπαμπά του (τότε οι μηχανές χρησιμοποιούσαν φιλμ) και την αποσυναρμολόγησε για να δει πώς δουλεύει. Κατάφερε να την ξανασυναρμολογήσει με επιτυχία, και από τότε την χρησιμοποίησε για να μάθει φωτογραφία.

Μεγαλώνοντας, ο Sanjay σπούδασε αρχιτεκτονική, όμως και στα 7 χρόνια εκπαίδευσής του, η φωτογραφία τον ακολουθούσε. Δημιουργούσε φωτογραφικά μοντάζ, παίρνοντας τις μακέτες των κτιρίων που σχεδίαζε, και τοποθετώντας τες πάνω στο πραγματικό κτίριο. Χάρη στις σπουδές του, απέκτησε έναν μοναδικό τρόπο να παρουσιάζει τα σχήματα και τα σχέδια, πράγμα που ακόμα και τώρα είναι εμφανές στη δουλειά του.

Οι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται για το άλμα του από την αρχιτεκτονική στη φωτογραφία. Ο ίδιος όμως δεν το βλέπει έτσι. Ανάμεσα στις δύο τέχνες υπάρχουν πολλά κοινά, όπως η χρήση του φωτός, του χώρου, της σύνθεσης, της ομορφιάς και πολλών άλλων παραλληλισμών. Ο Sanjay υποστηρίζει ότι η φωτογραφία τον διάλεξε, και όχι το αντίστροφο.

H πορεία του ως φωτογράφος ξεκίνησε καθώς οι φίλοι του τού ζητούσαν να φωτογραφίσει τους γάμους τους. Ήξεραν ότι δεν ήταν επαγγελματίας, όπως ήξεραν κι ότι φωτογράφιζε από 8 ετών. Ο επαγγελματισμός και η τελειομανία του, τον έκαναν σύντομα να ξεχωρίσει, αγγίζοντας την κορυφή του επαγγέλματός του. Ο ίδιος εξηγεί ότι δεν του αρέσει να επεξεργάζεται τις φωτογραφίες μετά, αλλά να μπορεί να δημιουργήσει τις μαγικές στιγμές πριν τις απαθανατίσει με τη μηχανή του. Πλέον, ο Sanjay έχει βραβευτεί με 30 βραβεία SWPP και 31 βραβεία WPPI για τις φωτογραφήσεις γάμων.

Παραδόξως, η αγαπημένη φωτογραφία του ίδιου δεν είναι κάποια από αυτές τις εξωπραγματικές λήψεις. Όταν ο ταλαντούχος φωτογράφος ρωτήθηκε για την αγαπημένη του φωτογραφία, έδειξε το παρακάτω πορτραίτο, και μοιράστηκε την ιστορία του.

Ο Sanjay, έχοντας μια τεράστια συλλογή από φωτογραφικές μηχανές Canon, έγινε σύντομα brand ambassador της εταιρείας. Η Canon του ζήτησε λοιπόν να χρησιμοποιήσει την καινούρια της μηχανή, την Canon EOS R στον γάμο που είχε να φωτογραφήσει.

Λόγω της ασφάλειας γύρω από την κυκλοφορία της μηχανής, ο Sanjay την παρέλαβε ακριβώς το πρωί πριν πάει να φωτογραφήσει τον τεράστιο τετραήμερο Ινδικό γάμο της Deenal με τον αγαπημένο της, χωρίς να έχει ιδέα για την λειτουργία της. Το ολοκαίνουριο και πρωτοποριακό σύστημά της ήταν για αυτόν μια τεράστια πρόκληση, καθώς έπρεπε να επιστρατεύσει την εμπειρία, τις γνώσεις και το ένστικτό του για να κατακτήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο πορτραίτο της Deenal είναι μόλις μια από τις δεκάδες αποδείξεις της επιτυχίας του, καθώς "αντικατοπτρίζει το ποια είναι πραγματικά".

© Sanjay Jogia

Σύντομα βέβαια, ο Sanjay ανακάλυψε ότι η Canon EOS R του επέτρεπε να δουλέψει με τρόπους που δεν είχε φανταστεί πιο πριν. Χάρη στην αποσπώμενη οθόνη της, κατάφερε να φωτογραφήσει με έναν εντελώς νέο τρόπο, χωρίς να τραβάει πάνω του την προσοχή των καλεσμένων, και εφευρίσκοντας καινούριες γωνίες και οπτικές.

Mehndi also known as henna is a paste associated with positive spirits and good luck. The mehndi ceremony is held a few nights before the wedding as a way of wishing the bride good health and prosperity as she makes her journey on to marriage. There is a saying that the darker the colour, the more...please finish off that for us in the comments below. If you're getting married I would highly recommend the best henna artist in the world @mehndicreationsbykhilna who adorned Deenal @daivi_kumari_ on her wedding day. #besthennadesign #eyejogia #worldclassphotos #bespokehenna #bridalgoals #mehndiartists #bestweddingphoto #top6weddingphotographer

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanjay Jogia (@eyejogia) στις

Πριν καν ξεκινήσει ο γάμος, ο Sanjay είχε καταφέρει να τραβήξει μερικά εντυπωσιακά πορτρέτα της νύφης, ανάμεσα στα οποία ξεχώρισε παρακάτω φωτογραφία, που τιμήθηκε στο διαγωνισμό WPPI για τις φωτογραφήσεις γάμου.

Beauty is in the eye of the beholder This captivating image of our stunning bride Deenal @daivi_kumari_ won an award at the largest Photography convention @wppievents in the World in Las Vegas where Sanjay Jogia was also invited to be Judge. He was lucky enough to capture the first ever wedding shot on the new Canon EOSR. Make-up on the wedding day was by the talented and lovely @sukymua Mendi by the one and only @mehndicreationsbykhilna Love & Light - The Eye Jogia Team www.eyejogia.com +44 79 85 84 84 83 #EyeJogia #eyejogiabride #LuxuryWeddingPhotography #Canon #CanonAmbassador #liveforthestory #EOSR

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sanjay Jogia (@eyejogia) στις

Η φωτογράφηση του γάμου αποδείχθηκε τεράστια επιτυχία, και μπορείτε να δείτε περισσότερα στιγμιότυπα και σχόλια του ίδιου του Sanjay στο video που ακολουθεί.

O Sanjay Jogia βρέθηκε στην Ελλάδα για την εκδήλωση "Capture the Future” όπου μίλησε για τη συναισθηματική διάσταση της φωτογραφίας, αλλά και τις νεότερες δυνατότητες της τεχνολογίας για τον επαγγελματία φωτογράφο.