REAL LIFE WHO

Η απίστευτη πραγματική ιστορία πίσω από την Mary Poppins


The Jennettes

6 Απριλίου 2019

19640927_row_g90_178.jpg

H μαγική νταντά Mary Poppins πήρε την ομπρέλα της και επέστρεψε στους κινηματογράφους τον Δεκέμβριο, με την Emily Blunt στο ρόλο που είχε αναδείξει αρχικά η Julie Andrews. 

Πριν κατακτήσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων στη μεγάλη οθόνη το 1964, η Βρετανίδα νταντά πρωταγωνιστούσε στην ομώνυμη σειρά βιβλίων της Αυστραλής συγγραφέα P.L. Travers. Το πρώτο από τα 8 βιβλία της σειράς, κυκλοφόρησε το 1934. Ο χαρακτήρας της Poppins στα βιβλία όμως, δεν ήταν τόσο τέλειος όσο αυτός της Andrews. Η Τravers είχε βασίσει τον χαρακτήρα της Poppins σε μεγάλο βαθμό στην αυστηρή θεία της, Helen Morehead, η οποία ήταν μια σκληρή γυναίκα, αρκετά διαφορετική από την χαρωπή και γλυκιά Mary Poppins των ταινιών της Disney.

H Travers έχασε τους γονείς της σε μικρή ηλικία, καθώς η μητέρα της έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, και ο πατέρας της πέθανε από μια κρίση επιληψίας την οποία η Travers πάντα απέδιδε στις μεγάλες ποσότητες αλκοόλ που κατανάλωνε.

Kατά συνέπεια, η Travers μεγάλωσε στο πλευρό της θείας Morehead, την οποία περιγράφει στο ημιαυτογραφικό της βιβλίο Aunt Sass ως "συμπυκνωμένη περιπέτεια και ρομάντζο", αλλά και άνθρωπο που "κρατούσε τα μυστικά της κρυφά". Η Aunt Sass απέπνεε τον αέρα ενός ανθρώπου που κάτω από το σκληρό περίβλημα, κρύβει έναν άνθρωπο χτυπημένο από την αγάπη.

Ανάμεσα στις μαγικές ιδιότητες της Morehead ήταν η αγέλη της από μικρούς σκύλους, οι οποίοι ονομάζονταν όλοι Tinker ή Badger, "κληρονομώντας τα ονόματα λες και είναι τίτλοι ευγένειας". Όπως και η Poppins, έτσι και η Morehead έφτιαχνε στιχάκια και τραγούδια επιτόπου, για να ελέγξει και να επιβραβεύσει όσους είχε στην ευθύνη της.

Ο τρόπος της Morehead έκανε τα παιδιά να "την λατρεύουν ως κάτι παραπάνω από άνθρωπο", γράφει η Travers στο Aunt Sass. Ήταν "γεννημένη μητριάρχισσα".

Δεν είναι βέβαια σαφές το πόσο μεγάλο μέρος αυτής της περιγραφής είναι αληθινό, καθώς στο Aunt Sass η πραγματικότητα και η φαντασία ενώνονται. "Κανείς δεν έχει καταφέρει να διαχωρίσει ποια στοιχεία είναι πραγματικά και ποια όχι...αλλά οι ιστορίες έχουν σίγουρα αυτοβιογραφικά στοιχεία", λέει η Donna Coonan, που επιμελήθηκε το Aunt Sass.

Για παράδειγμα, σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της, η Travers είπε στο BBC ότι ο κύριος Banks είναι λιγάκι σαν τον πατέρα της και η κυρία Banks ίσως μοιάζει λίγο στην μητέρα της. Και, όπως η Poppins, έτσι και η Morehead ήταν "καταπληκτική στη γείωση, εχθρός κάθε προσπάθειας για μαγεία και συναίσθημα". Αλλά είναι επίσης "μια μάγισσα της καθημερινότητας, μια γυναίκα που θα επιπλήξει ένα παιδί που φοράει παλτό σε ζεστό δωμάτιο, αλλά θα πάρει ται παιδιά σε ένα μεταμεσονύκτριο συνέδριο ζώων στο ζωολογικό κήπο και σε ένα απογευματινό ταξίδι σε όλο τον κόσμο".

Όταν το βιβλίο της έγινε ταινία, η Travers αισθάνθηκε ότι του είχει συμβεί κάτι βίαιο. Με τον καιρό αποδέχτηκε την μυθοπλασία της Disney, τη λάμψη και την ευχάριστη ενσάρκωση της Andrews, νιώθοντας όμως ότι δεν επρόκειτο ουσιαστικά για την δική της δουλειά. 

Δείτε ακόμη: Ποια ατάκα από ταινία σημάδεψε τη χρονιά που γεννηθήκατε