REAL LIFE WHO

Joy Womack: Η ιστορία της νεαρής μπαλαρίνας που κατήγγειλε τη διαφθορά των Μπολσόι


The Jennettes

19 Μαΐου 2019

joy-womack-kremlin_1.jpg

Πόσο δύσκολο πρέπει να είναι για μια νεαρή μπαλαρίνα να ανακαλύπτει ότι τα μπαλέτα στα οποία ονειρευόταν για χρόνια να χορέψει είναι ένας χώρος διαφθοράς κι εκβιασμών; Αυτή είναι η ιστορία της Joy Womack, της νεαρής ταλαντούχας μπαλαρίνας που πραγματοποίησε το όνειρό της να γίνει μέλος των μπαλέτων Μπολσόι, μόνο για να ανακαλύψει σύντομα ότι δεν είναι το ονειρικό μέρος το οποίο φανταζόταν.

Η Joy Annabelle Womack, γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1994 στο Beverly Hills στην California, και είναι ένα από τα εννιά παιδιά της οικογένειάς της. H Womack εκπαιδεύτηκε στην Ακαδημία Kirov, μέχρι που οι καθηγητές της Ακαδημίας των Μπολσόι την πρόσεξαν σε ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα και αρχισε να παρακολουθεί μαθήματα εκεί. Ήταν μόλις 15 ετών τότε. 

Κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου της στην Ακαδημία, η Womack βρέθηκε στην ομάδα των μαθητών που επρόκειτο να χορέψουν για το κοινό των Μπολσόι σε ένα ιδιαίτερο κοινό. Εκεί θα χόρευαν μεταξύ άλλων και τα μεγαλύτερα αστέρια των Μπολσόι. Παρά έναν βαρύ τραυματισμό, για τον οποίο χρειαζόταν να χειρουργηθεί, η Womack χόρεψε κανονικά.

Σύντομα έγινε η δεύτερη Αμερικανίδα χορεύτρια, μετά την Anastasia Stevens, η οποία αποφοίτησε από το κύριο πρόγραμμα της ακαδημίας Μπολσόι, και υπέγραψε συμβόλαιο με τα μπαλέτα. 

Οι προσδοκίες της Womack από τα Μπολσόι όμως, διαψεύστηκαν σύντομα. Η νεαρή μπαλαρίνα, η οποία είχε όνειρο ζωής να είναι μέλος της ομάδας των Μπολσόι, άρχισε σταδιακά να χάνει την υπομονή της με όσα συνέβαιναν εκεί. Το 2013, έχοντας περάσει πάνω από 3 χρόνια στα μπαλέτα, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να εγκαταλείψει την ομάδα. Ένας από τους σκηνοθέτες, τον οποίο αρνήθηκε να κατονομάσει, είχε ζητήσει 10.000 δολάρια από εκείνη, σε αντάλλαγμα με ένα solo μέρος σε μια παράσταση. Ο εκβιασμός συνέβη όταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου, Sergei Filin, επέστρεψε στο θέατρο μετά από μια σειρά χειρουργείων που είχε κάνει αφότου ένας χορευτής του έριξε οξύ στο πρόσωπο. Ο Filin αρνήθηκε στη Womack το ρόλο που ήθελε, οπότε ο ανώνυμος σκηνοθέτης της είπε: "Joy, δεν έχεις σπόνσορα. Πρέπει να βρεις κάποιου είδους σπόνσορα που θα μπορεί με κάποιον τρόπο να μιλήσει εκ μέρους σου. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να κάνεις πράγματα στο θέατρο μας αυτήν τη στιγμή".

Σε μια απάντηση που δόθηκε στον τύπο, ο γενικός διευθυντής των Μπολσόι είπε στη Womack να απευθυνθεί στην αστυνομία. Aκόμα και σήμερα, οι υπεύθυνοι των μπαλέτων αρνούνται κάθε ισχυρισμό που θέλει τους ρόλους να δίνονται ως αντάλλαγμα με λεφτά ή σεξ, αποκαλώντας τους "μύθους και θρύλους", παρά το ότι η Womack έλαβε πολλή υποστήριξη κι από άλλους χορευτές. Η ίδια περιέγραψε αυτό το γεγονός "..σαν να αφήνεις πίσω την πρώτη σου αγάπη.."

Μετά από όλα αυτά, η Womack εγκατέλειψε τα Μπολσόι, και πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια ως κύρια χορεύτρια με τα μπαλέτα του Κρεμλίνου της Μόσχας. Από το 2018 μέχρι και σήμερα είναι κύρια χορεύτρια με τα Εθνικά μπαλέτα στη Σεούλ, στη Νότια Κορέα.

Ανάμεσα στο κλασσικό ρεπερτόριο της, βρίσκονται αρκετά σημαντικοί ρόλοι, πολλοί εκ των οποίων πρωταγωνιστικοί. Ξεχωρίζει ο ρόλος της Ζιζέλ, από το ομώνυμο έργο, ο ρόλος της Μάσα, από τον κλασσικό "Καρυοθραύστη", το Pas de deux από το έργο Νταϊάνα και Ακτέων καθώς και η πριγκίπισσα Budur από το έργο "Χίλιες και μια νύχτες". Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, σε διεθνείς διαγωνισμούς μπαλέτου, ενώ είναι μοντέλο και ambassador για κάποιες εταιρείες με εξοπλισμό σχετικό με το μπαλέτο και τον αθλητισμό. Έχει μάλιστα και το δικό της brand με συμπληρώματα.

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα στοιχεία της προσφοράς της στην χορευτική κοινότητα, είναι τα βίντεο που ανεβάζει στο YouTube μέσα από το κανάλι της “Joy Womack”, στα οποία δείχνει τις προπονήσεις και τις πρόβες της, μοιράζεται τους προβληματισμούς της, και παρουσιάζει πανέμορφες εικόνες από τις περιοχές που ταξιδεύει. Εκτός από όλα όσα μπορεί ένα βίντεο να μας προσφέρει, η ίδια αποτελεί ένα πρόσωπο έμπνευσης σε νέες χορεύτριες και νέους χορευτές που ονειρεύονται να κατακτήσουν τις προσδοκίες τους.

Το κανάλι της έχει αρκετά μεγάλο κοινό που φτάνει σήμερα τον αριθμό των 24.897 συνδρομητών, και είναι ανοιχτό σε όλους όσους θέλουν να το εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν μέσα από αυτό την τεράστια χώρα της Ρωσίας, τους δρόμους και τις σκηνές παραστάσεων της Κορέας, καθώς και την πραγματικότητα μέσα σε μια καθημερινότητα μιας Prima μπαλαρίνας. Και ένα έξτρα για τις μικρές και τους μικρούς που ελπίζουν και αγαπούν τον χορό και ακόμα περισσότερο το κλασσικό μπαλέτο, βλέπουμε και μαθαίνουμε σαν από την μεγάλη μας αδερφή, έστω και από την μικρή οθόνη ενός υπολογιστή. Μικρή η οθόνη, μεγάλες όμως οι ανθρώπινες ιδέες που ενώνονται.