REAL LIFE WHO

Cary Grant: O γόης του Hollywood με την άγνωστη πλευρά και τα τραυματικά παιδικά χρόνια


Χριστίνα Γουδρούπη

1 Ιουνίου 2019

20190502_zva_a90_156.jpg

Ο γοητευτικός σταρ του Hollywood έμοιαζε να τα έχει όλα: χρήματα, φήμη, και τη λατρεία των fans. Αλλά πίσω από όλα αυτά υπήρχε ένα στοιχειωμένο είδωλο.

Το πιστοποιητικό γεννήσεώς του έγραφε το όνομα Archibald Alec Leach, γεννημένος στις 18 Ιανουαρίου του 1904. Μεγάλωσε στο Bristol, με τον πατέρα του και την μητέρα του, η οποία είχε χάσει το πρώτο της παιδί όταν ήταν ακόμα βρέφος, και υπήρξε υπερπροστατευτική με τον Archie. Ήταν πνευματικά ασταθής, και το 1914, ο πατέρας του Archie την έβαλε σε ένα ίδρυμα. Ο Archie δεν έμαθε ποτέ πού βρισκόταν η μητέρα του, ούτε και την ξαναείδε για τα επόμενα 20 χρόνια.

Στα 14, ο Archie αποβλήθηκε από το σχολείο κι έγινε μέλος ενός θίασου βαριετέ κι έτσι βρέθηκε στη Νέα Υόρκη. Το 1931, μετά από ένα μέτριο πέρασμα από τη σκηνή του Broadway, του προτάθηκε ένα συμβόλαιο με την Paramount, με την προϋπόθεση να αποκτήσει ένα ψευδώνυμο. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ο Cary Grant εμφανίστηκε σε 72 ταινίες και το πρόσωπό του έγινε συνώνυμο με την αυτοπεποίθηση και τη γοητεία που ασκούσε στις γυναίκες, οι οποίες τον έκαναν τον απόλυτο πόλο έλξης για τα box-office.

Παρά την επαγγελματική του επιτυχία, η προσωπική του ζωή υπήρξε ταραχώδης. Η εξαφάνιση της μητέρας του τον έκανε να υποφέρει για πάρα πολλά χρόνια, με πάρα πολλούς τρόπους. Ο Grant δεν εμπιστευόταν ποτέ την επιτυχία. Φοβόταν ότι κάθε νέα ταινία θα καταλήξει σε φιάσκο. Εξουθένωνε τους συνεργάτες του καθώς αγχωνόταν για ασήμαντες λεπτομέρειες. Δοκίμασε ψυχοθεραπεία, γιόγκα, περίεργες δίαιτες, και πειραματίστηκε με LSD, προκειμένου να συμφιλιώσει τη γοητευτική και ήρεμη εικόνα που είχε στη σκηνή με το τρομαγμένο παιδί που έκρυβε μέσα του.

"Όλοι μου λένε ότι είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα ζωή, αλλά μερικές φορές σκέφτομαι ότι δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ενοχλήσεις στο στομάχι και ανησυχία για τον εαυτό μου", είχε δηλώσει ο ίδιος. Ως Archibald Leach ονειρευόταν να γίνει star, να ξεχάσει το παρελθόν, να κερδίσει την τρυφερότητα που δεν είχε πάρει από τη μητέρα του και να ανακτήσει την αίσθηση της ταυτότητας που δεν μπορούσε να του δώσει το χειροκρότημα και η αποδοχή του κόσμου. Όμως το τίμημα για αυτό ήταν ένα μαρτύριο.

While filming Arsenic and Old Lace (it was filmed in 1941 but not released until 1944 because Frank Capra went to war, and because they didn’t want it released until the play closed on Broadway), Cary recognized Jean Adair (Martha Brewster in the movie) and asked if she knew who he was. She told him of course she knew, that she’d seen all of his movies. But they actually knew each other in real life. They were both acting on Broadway in the 1920s, and one day Jean heard there was a sick actor in one of the apartments so she sent him soup and flowers every day until he recovered. Cary reminded her of this on the set and told her that he was Archie. She was so happy and told him she always knew there was something familiar about the movie star Cary Grant⭐️ #carygrant #jeanadair #arsenicandoldlace #oldhollywood #classichollywood #goldenage #silverscreen

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cary Grant (@carygrant) στις

Καθώς συνειδητοποίσε ότι ο κόσμος τον αγαπούσε μόνο ως Cary Grant, γινόταν ολοένα και πιο δύσκολο να διατηρήσει την ίδια του την προσωπικότητα. Το να αποκαλύψει ποιος πραγματικά ήταν θα έθετε σε κίνδυνο τη φήμη του. Ένας σεναριογράφος που είχε δουλέψει μαζί του τον περιέγραψε ως "ένα σπίτι σε ένα οικόπεδο ενός studio του Hollywood, απολύτως εντυπωσιακό από μπροστά, αλλά όταν ανοίγεις την πόρτα, συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει τίποτα από πίσω". Ο ηθοποιός David Niven από την άλλη, αποκάλεσε τον Grant "τον πιο μυστηριώδη φίλο που έχω. Έχει μεγάλη κατάθλιψη και μεγάλα ύψη στα οποία μοιάζει να απογειώνεται για να φτάσει στο σύμπαν"

Η πειθαρχία του και η συνεχής ανησυχία του τον έκαναν πάντα απόμακρο, ώστε να διατηρεί την απόσταση ανάμεσα στον Cary Grant και τον Archie Leach.

On a date with Ginger Rogers in 1937 ✨ #carygrant #oldhollywood #classichollywood #goldenage #silverscreen

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cary Grant (@carygrant) στις

Ο ηθοποιός είχε διαχρονικά δυσκολία με τις διαπροσωπικές του σχέσεις, ιδιαιτέρως με τις γυναίκες, με τις οποίες γινόταν χειριστικός. Παντρεύτηκε πέντε φορές και πήρε τέσσερα επεισοδιακά διαζύγια. Οι πρώην του ισχυρίζονταν ότι ήταν βίαιος, νευρικός και ήθελε να ελέγχει την κάθε τους κίνηση. Η τέταρτη γυναίκα του, η ηθοποιός Dyan Cannon με την οποία απέκτησε τη μοναδική του κόρη, τη Jennifer, το 1966, αποκάλυψε ότι ο Grant την ανάγκαζε να κάνει χρήση LSD, ενώ η πρώτη έβγαλε το διαζύγιο εις βάρος του, επειδή την χτυπούσε. Πολλές από τις πρώην του έλεγαν ότι προσπαθούσε να τους πει τι θα κάνουν, να επιλέγει τα ρούχα τους, καθώς κι ότι τους έλεγε να μη φοράνε makeup και να μην μιλάνε για αυτόν σε άλλους. Ήθελε οι γυναίκες να τον υπακούν, αλλά παραλλήλως τις φοβόταν.

Πολλοί απέδωσαν την αδυναμία σύναψης και διατήρησης ενός υγιούς δεσμού στην διαταραγμένη σχέση του ηθοποιού με τη μητέρα του. Το διαστρεβλωμένο μητρικό πρότυπο που είχε, πιθανώς επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα επικοινωνίας με τις γυναίκες. και το σεβασμό τους προς αυτές. Από την άλλη, αρκετοί πίστευαν ότι ο Grant ήταν στην πραγματικότητα ομοφυλόφιλος. Στην αρχή της καριέρας του και για 12 συνεχόμενα χρόνια, ο ηθοποιός συζούσε με τον επίσης ηθοποιό Randolph Scott. Οι δυο τους ισχυρίζονταν ότι ήταν καλοί φίλοι, αλλά οι φήμες οργίαζαν. Κάθε φορά που ένας από τους γάμους του Grant τελείωνε, εκείνος επέστρεφε στον κολλητό του φίλο, ενώ αρνούνταν κατηγορηματικά να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλικότητά του. Αρκετά χρόνια μετά τον θάνατό του, η κόρη του εξήγησε αυτήν την άρνηση, λέγοντας ότι: «Στον μπαμπά άρεσε πολύ να τον αποκαλούν γκέι. Έλεγε ότι έκανε τις γυναίκες να θέλουν να αποδείξουν το αντίθετο».

? #carygrant #oldhollywood #classichollywood #goldenage #silverscreen

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cary Grant (@carygrant) στις

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Grant έδειχνε πιο ήρεμος από ποτέ, αν και αρκετά από τα ανησυχητικά χαρακτηριστικά του Archie Leach παρέμειναν: ενας φόβος για την αταξία, και μια αποφασιστικότητα να έχει πάντα τον έλεγχο. Mεχρι και την ηλικία των 82 ετών, οπότε και πέθανε από ένα πολύ σοβαρό εγκεφαλικό, ο Grant είχε αφήσει πίσω του τα περισσότερα από τα άσχημα στοιχεία του Archie Leach. Το αν κατάφερε να τον "σκοτώσει" οριστικά, είναι κάτι που μόνο ο ίδιος ήξερε.