Sirimavo Bandaranaike: Η πρώτη γυναίκα στον κόσμο που έγινε πρωθυπουργός
23 Ιουνίου 2019
H Sirimavo Bandaranaike θα μείνει στην ιστορία όχι μόνο επειδή είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στον κόσμο, αλλά και επειδή παραχώρησε μεταρρυθμίσει σε πολλούς τομείς στην Κεϋλάνη.
Η Sirimavo γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1916 κοντά στο Κάντι της Κεϋλάνης. H οικογένειά της ανήκε στην αριστοκρατία του νησιού και εκείνη φοίτησε σε σχολή ρωμαιοκαθολικών καλογραιών στην πρωτεύουσα Κολόμπο, παρόλο που ήταν βουδίστρια.
Στα 24 της έτη παντρεύεται τον Bandaranaike και κάνει τρία παιδιά. Οκτώ χρόνια αργότερα ο Bandaranaike γίνεται βουλευτής αφού πρώρα η Κεϋλάνη ανεξαρτοποιείται από τη Μεγάλη Βρετάνια. Μετά από λίγο καιρό όμως αποχωρεί και ιδρύει το κεντροαριστερό κόμμα της Ελευθερίας με το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 1956 κι έγινε πρωθυπουργός. Όμως το 1959 ο Bandaranaike δολοφονείται και τότε η Sirimavo αποφασίζει να ασχοληθεί με την πολιτική αναλαμβάνοντας την προεδρία.
Το 1960 η Sirimavo έγινε πρωθυπουργός και η πρώτη γυναίκα που ένας ολόκληρος λαός εμπιστεύεται την τύχη του. Οι εφημερίδες την αμφισβήτησαν πολλές φορές και εξέφραζαν την απορία πόσο θα μπορούσε να μείνει στην εξουσία. Η Sirimavo Bandaranaike όμως τους διέψευσε όλους και έγινε μια δυναμική πρωθυπουργός που συνέχισε το μεταρρυθμιστικό έργο του συζύγου τη. Αλλά πήρε και δικές τις πρωτοβουλίες, αφού εθνικοποίησε τις ξένες εταιρείες πετρελαίου, ενώ τον κρατικό προϋπολογισμό τον διαχειρίζονταν πλέον η κρατική Τράπεζα της Κεϋλάνης και η νέα Τράπεζα του Λαού. Όμως, περιόρισε σημαντικά τις εισαγωγές με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ουρές για ψωμί.
Το 1965 το κόμμα της έχασε τις εκλογές αλλά το 1970 τις ξανακέρδισε και έτσι η Sirimavo προχώρησε σε ακόμη μεγαλύτερες τομές, εθνικοποιώντας κι άλλους τομείς της οικονομίας. Επίσης δημιούργησε συμμαχίες μ την Ινδία και την Κίνα ενώ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Το 1972 η Bandaranaike άλλαξε το Σύνταγμα καταργώντας τη μοναρχία και αλλάζοντας την ονομασία της χώρας από Κεϋλάνη, σε Δημοκρατία της Σρι Λάνκα. Στην εξωτερική πολιτική κατέγραφε επιτυχίες, στο εσωτερικό της χώρας όμως έχανε την λαϊκή υποστήριξη. Η οικονομία δεν πήγαινε καλά και η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για διαφθορά. Έτσι στις εκλογές του 1977 το Ενωμένο Αριστερό Μέτωπο πήρε μόλις οκτώ έδρες, ενώ το Εθνικό Κόμμα κέρδισε το 75% των ψήφων.
Το 1980 το κοινοβούλιο κατηγόρησε την Sirimavo για κατάχρηση εξουσίας όταν ήταν πρωθυπουργός και της αφαίρεσε τα πολιτικά της δικαιώματα για επτά χρόνια.
Η ηγέτιδα του Κόμματος της Ελευθερίας παρέμεινε στη θέση της παρά το γεγονός ότι για τα επόμενα 10 χρόνια έχανε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Το 1994 κέρδισε ξανά τις εκλογές. Το Σύνταγμα, στο μεταξύ, είχε αλλάξει και πρόεδρος της χώρας έγινε η κόρη της, η οποία διόρισε τη μητέρας της, τιμητικά, πρωθυπουργό.
Η Bandaranaike παραιτήθηκε λίγους μήνες πριν πεθάνει, στις 10 Οκτωβρίου του 2000, από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 84 ετών. Δυστυχώ δεν πρόλαβε να δει την κόρη της να επανεκλέγεται στο ύψιστο αξίωμα της χώρας.