Ruby Bridges: Η «μαύρη» ιστορία της πρώτης Αφροαμερικανής μαθήτριας σε σχολείο λευκών στις ΗΠΑ
Έλενα Κρητικού
16 Νοεμβρίου 2019
Μεταφερόμενοι πίσω στον χρόνο, και συγκεκριμένα στις 16 Νοεμβρίου του 1960, συναντάμε την ιστορία της 6χρονης Αφροαμερικανής Ruby Bridges, που με την παρότρυνση των γονιών της, ντύνεται με τα καλά της για να πάει πρώτη μέρα στο δημοτικό William Frantz της Νέας Ορλεάνης. Η μορφή της θα γίνει αργότερα, «σύμβολο» των κοινωνικών δικαιωμάτων, μετά τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον της στο σχολείο.
Σαν σήμερα, η Ruby Bridges αποτελεί την πρώτη Αφροαμερικανή μαθήτρια που επιχειρεί να φοιτήσει σε σχολείο της χώρας έπειτα από την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης την ίδια χρονιά, να εισαχθούν «μαύρα» παιδιά στα «λευκά» σχολεία. Η υποδοχή του μικρού κοριτσιού στο προαύλιο του σχολείου δεν ήταν η αναμενόμενη. Γονείς των λευκών μαθητών εξαγριωμένοι διαμαρτύρονται, πετούν ντομάτες, γράφουν υβριστικά συνθήματα στους τοίχους και στην είσοδο του σχολικού κτιρίου έχουν στήσει ένα μικρό παιδικό φέρετρο με μια «μαύρη» κούκλα.
Η μικρή Ruby, που αποτελεί μέχρι σήμερα σύμβολο στον αγώνα κατά του ρατσισμού, φτάνει στο σχολείο υπό τη συνοδεία αστυνομικών και θεωρεί πως ο πολύς κόσμος είναι συγκεντρωμένος εκεί για κάποια σχολική γιορτή. Όταν συνειδητοποιεί όμως την αλήθεια, αρχίζει να φοβάται για τη ζωή της και τα βράδια ξεκινάει να βλέπει εφιάλτες με φέρετρα.
Οι αστυνομικοί μέσα στο χάος τη μεταφέρουν μέσα στην τάξη, χωρίς να γίνει ωστόσο το μάθημα, καθώς οι γονείς έχουν απαγορεύσει στα παιδιά τους να πάνε στο σχολείο, δεδομένου ότι θα έχουν στην τάξη τους μια «μαύρη» συμμαθήτρια. Τη δεύτερη μέρα μια λευκή μαθήτρια εναντιώνεται στον ρατσισμό μαζί με τον ιερέα πατέρα της που περνούν από το οργισμένο πλήθος, λέγοντας ότι κάθε παιδί έχει δικαίωμα στη μόρφωση. Αρκετές ημέρες μετά, κάποιοι γονείς πείθονται να αφήσουν τα παιδιά τους να πάνε ξανά στο σχολείο.
Πολλοί παραμένουν ωστόσο, ανυποχώρητοι στη στάση τους, εξαπολύοντας επιθέσεις στο μικρό κορίτσι. Προσπαθούν να το βγάλουν έξω με το ζόρι, απειλούν να το δηλητηριάσουν, ενώ η αστυνομία έχει ζητήσει από τους γονείς της Ruby να της βάζουν εκείνοι φαγητό μαζί για να μην τρώει όσα της προσφέρουν οι συμμαθητές της.
Ρατσιστική στάση κρατούν και αρκετοί δάσκαλοι που δε δέχονται να διδάξουν στην τάξη της μικρής, με εξαίρεση τη Barbara Henry, η οποία για έναν χρόνο είναι η μόνη που κάνει μάθημα στη Ruby, ουσιαστικά στην απομόνωση.
Ο πατέρας του κοριτσιού που είχε το θάρρος να στείλει τη Ruby στο σχολείο απολύθηκε και οι παππούδες της μικρής έχασαν τη γη τους. Μεγαλώνοντας, η πρώτη αφροαμερικανή μαθήτρια αποφάσισε να μοιραστεί δημοσίως, την εμπειρία της και τις ρατσιστικές επιθέσεις που είχε δεχτεί στις ΗΠΑ. Όταν το 2011, η ίδια συνάντησε τον πρόεδρο της Αμερικής, Barack Obama μπροστά από τον πίνακα που ζωγράφισε ο Norman Rockwell προς τιμήν της, ο πρόεδρος της είπε: «Αν δεν ήσουν εσύ, δεν θα ήμουν εδώ και φυσικά, δεν θα βλέπαμε μαζί αυτόν τον πίνακα»!
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ rubybridges_1960