REAL LIFE WHO

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η θριαμβευτική ιστορία του 21χρονου αθλητή με τις μεγάλες νίκες


The Jennettes

18 Νοεμβρίου 2019

Στέφανος Τσιτσιπάς: Η θριαμβευτική ιστορία του 21χρονου αθλητή με τις μεγάλες νίκες

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε τον σπουδαιότερο τίτλο της καριέρας του, κατορθώνοντας να γίνει ο νεότερος πρωταθλητής του ATP Finals μέσα στα τελευταία 18 χρόνια. Με αφορμή τη νίκη του απέναντι στο Dominic Thiem στον μεγάλο τελικό του Λονδίνου, συγκεντρώσαμε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του αθλητή που, από την παιδική του ηλικία, ήξερε ότι το τένις είναι η μεγάλη του αγάπη. 

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατάφερε να αποδείξει χθες, ότι η η νίκη και η επιτυχία κρίνονται από την ψυχική δύναμη και την κατάλληλη προετοιμασία. Το «αστέρι» του Τσιτσιπά έλαμψε και στο Λονδίνο, κατακτώντας αυτή τη φορά, τον τίτλο του νεότερου πρωταθλητή.

Από την παιδική του κιόλας, ηλικία, ο Στέφανος είχε καταλάβει ότι το τένις είναι η μεγάλη του αγάπη και φρόντισε να αφιερωθεί σε αυτό από νωρίς. Προερχόμενος από μια οικογένεια γεμάτη με ρακέτες τένις, ο Στέφανος Τσιτσιπάς μυείται στον κόσμο του αθλητισμού από νωρίς, αφού ο πατέρας του είναι προπονητής τένις και η μητέρα του νούμερο 1 junior παίκτρια στη Σοβιετική Ένωση. 

Το όνομά του ακούγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μόλις, το Φθινόπωρο του 2015. Ο 17χρονος τότε Στέφανος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Ελληνοαυστραλό τενίστα, Θανάση Κοκκινάκη, που το συγκεκριμένο διάστημα βρισκόταν στο no 71 της παγκόσμιας κατάταξης. Από εκείνο το βράδυ, ο Τσιτσιπάς έγινε γνωστός στον διεθνή Τύπο, σκαρφαλώνοντας πολλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. 

«Φτιαγμένος με τα υλικά των αρίστων του αθλήματος», έτσι χαρακτηρίζουν από τότε, πολλά μέσα τον αθλητή που άρχισε να κινεί έντονα το ενδιαφέρον του κόσμου. Όπως έχει άλλωστε παραδεχτεί ο ίδιος σε συνέντευξή του, «Πάντα σιχαινόμουν να χάνω». Σε ηλικία 9- 10 ετών, κερδίζει το πρώτο του τουρνουά στη Νορμανδία, νιώθοντας ότι κατάφερε κάτι για πρώτη φορά μόνος του. 

Ο πατέρας του, ο Απόστολος Τσιτσιπάς, δάσκαλος τένις, παραιτήθηκε από τη δουλειά του όταν ο Στέφανος ήταν 11 χρονών κι έγινε προπονητής του, συνοδεύοντας τον στις διεθνείς του εμφανίσεις. Πρότυπο για εκείνον υπήρξε η Ρωσίδα μητέρα του, Τζούλια Σαλνίκοβα, η οποία ως έφηβη ήταν κι αυτή νούμερο 1 στον κόσμο, ενώ είχε πετύχει νίκες έναντι μεγάλων παικτριών της εποχής. Όπως έχει πει ο 21χρονος αθλητής, «Νιώθω τυχερός που έχω καταγωγή από δύο διαφορετικά μέρη, την Ελλάδα και τη Ρωσία, σου διευρύνει τους ορίζοντες και σε κάνει να έχεις μια πιο σφαιρική άποψη». 

Σε ηλικία 12 ετών, ο Στέφανος είχε απαντήσει, σε ερώτηση σχετικά με το πού θέλει να φτάσει στο τένις, ότι ήθελε να γίνει ο νούμερο 1 στον κόσμο. Η φιλοδοξία αυτή προέκυψε, λέγοντας ο ίδιος πως, «Απεχθάνομαι τις ήττες, Θέλω να δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα». Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη νίκη στο πρώτο του τουρνουά παίδων στη Νορμανδία, ο ίδιος κερδίζει έναν χρόνο μετά, δύο τουρνουά στη Νίκαια της Γαλλίας με έπαθλο ρακέτες, αφού είχαν κλέψει τις δικές του στο ταξίδι. 

Το 2016, ο πατέρας του τον σώζει από πνιγμό στο Ηράκλειο, όπου παίζει σε τουρνουά Futures. Εκεί, γίνεται ο πρώτος ανάμεσα στους εφήβους και ξεκινάει με αποφασιστικότητα και τόλμη την επαγγελματική του καριέρα. Το 2017, τελειώνει τη χρονιά μέσα στους πρώτους 100 στην παγκόσμια κατάταξη και γίνεται ο πρώτος Έλληνας που το πετυχαίνει. 

Ο πρώτος του τίτλος σε τουρνουά ATP 250 έρχεται το 2018 στον τελικό του Stockholm Open, γεγονός το οποίο τον έκανε να νιώσει μοναδικά, ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμη μεγαλύτερες προσωπικές νίκες με αποκορύφωμα τη χθεσινή. Ο σπουδαίος αθλητής απέδειξε στις 17 Νοεμβρίου του 2019 μέσα από τη νίκη του στον μεγάλο τελικό των φετινών ATP Finals,  πως με σκληρή δουλειά και προσήλωση στους μελλοντικούς στόχους, τα πάντα μπορούν να συμβούν αρκεί να μην τα παρατάς ποτέ στις αντιξοότητες κάθε δύσκολου αγώνα στη ζωή. 

Δείτε ακόμη: Στέφανος Τσιτσιπάς: 12 φωτογραφίες από τη ζωή του