REAL LIFE WHO

Marilyn Yalom: Μια γυναίκα που κατάφερε να μη συνθλιβεί από το βάρος του ονόματος του συζύγου της


30 Νοεμβρίου 2019

Marilyn Yalom: Μια γυναίκα που κατάφερε να μη συνθλιβεί από το βάρος του ονόματος του συζύγου της

Η Marilyn Yalom ήταν μια από τις σημαντικότερες ακαδημαϊκούς των φεμινιστικών σπουδών, συγγραφέας, ιστορικός των πολιτισμών και σύζυγος του διάσημου ψυχιάτρου και ψυχαναλυτή Irvin D. Yalom. Και δυστυχώς πέθανε σε ηλικία 87 ετών στο σπίτι της στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια.

Ο Irvin και η Marilyn παντρεύτηκαν το 1954. Πενήντα πέντε χρόνια αργότερα μετράνε τέσσερα παιδιά, πέντε εγγόνια και δυο λαμπρές καριέρες. Ο Irvin D. Yalom ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ είναι πλέον 78 χρόνων, συγγραφέας με μεγάλη επιτυχία διεθνώς.

Η Marilyn Yalom ήταν καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και γνωστή για τη δουλειά της στο Τμήμα Γυναικείων Σπουδών του πανεπιστημίου. Τα βιβλία της θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά στη βιβλιογραφία περί φεμινισμού αλλά και στη μελέτη των φύλων. Σ’ ένα από τα πιο γνωστά της έργα , το «Η μητρότητα, η θνητότητα και η λογοτεχνία της τρέλας» κάνει λόγο για ένα σύνδεσμο μεταξύ της τρέλας και της μητρότητας ορισμένων γυναικών συγγραφέων, όπως η Βιρτζίνια Γουλφ και η Σίλβια Πλάθ. Άλλα γνωστά της έργα είναι «H εποχή των καταιγίδων: Αριστοκράτισσες, αστές και χωρικές αφηγούνται», οι «Αδελφές εξ αίματος: Η Γαλλική Επανάσταση στη μνήμη των γυναικών», η «Ιστορία της συζύγου» και «H γέννηση της βασίλισσας του σκακιού». Το 1992 της είχε απονεμηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση ο τίτλος της Officier des Palmes Academiques.

Η Marilyn Yalom ήταν επίσης δημοφιλής ομιλήτρια στο κύκλωμα των διαλέξεων και αναγνωρίστηκε ως μια ηγέτιδα του τομέα της. Ως διευθύντρια του Ινστιτούτου Clayman στη δεκαετία του '80, βοήθησε να ξεκινήσουν προγράμματα προσωρινής ανταλλαγής επισκεπτών ερευνητών και σχετικού θέματος επιστημόνων με άλλα ινστιτούτα, όταν ακόμα ο τομέας των φύλων και των φεμινιστικών χώρων ήταν σχετικά ακόμα νέος.

Το 2017 ο Irvin D. Yalom είχε δώσει το 2017 συνέντευξη στο περιοδικό «The Atlantic», μέσα από νοσοκομείο του Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια, και μίλησε για μια πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία του και για το πόσο δύσκολο είναι τελικά να αντιμετωπίσει ο άνθρωπος τη θνητή του φύση. Προετοίμαζε ο ίδιος το «τέλος» του, αλλά τον πρόλαβε η σύζυγός του.


Όταν έμαθε ότι είχε καρκίνο, ξεκίνησε μαζί με τον σύζυγό της να γράφουν από κοινού ένα βιβλίο για την ασθένειά της και τη διαδικασία του θανάτου.