REAL LIFE WHO

Serial killer groupies: Ποιες είναι οι γυναίκες που ερωτεύονται κατά συρροή δολοφόνους


Έλενα Κρητικού

17 Ιανουαρίου 2020

Serial killer groupies: Ποιες είναι οι γυναίκες που ερωτεύονται κατά συρροή δολοφόνους

«Serial killer groupies». Ο μυστηριακός όρος που εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1895, έχει κατά καιρούς, χαρακτηρίσει πολλές γυναίκες που θεωρούν τις δολοφονικές τάσεις ως σημείο γοητείας επάνω σε έναν άνδρα.

Οι serial killer groupies είναι οι γυναίκες που σαγηνεύονται από έναν ή περισσότερους σειριακούς δολοφόνους. Τους γράφουν γράμματα όσο είναι στη φυλακή, στέκονται με τις ώρες για να τους δουν μόνο για λίγα λεπτά στο επισκεπτήριο, ξοδεύουν πολλά χρήματα για την υπεράσπισή τους, ενώ δεν είναι σπάνιο να προχωρούν σε γάμο μαζί τους για να αποκτήσουν το παιδί του ανθρώπου που τις έχει έλξει μέσω μιας μυστήριας δύναμης. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες είναι όμορφες, επιτυχημένες και μορφωμένες. Πολλές μάλιστα, έχει τύχει να γνωρίσουν αυτούς τους άνδρες μέσα από τη δουλειά τους, όπως για παράδειγμα, μέσα από το επάγγελμα της κοινωνικής λειτουργού ή της νοσοκόμας.

Η έλξη που ωθεί τις γυναίκες αυτές να ερωτεύονται κατά συρροή δολοφόνους, είναι μυστήρια αλλά πίσω της κρύβει πλούσια ιστορία. Το φαινόμενο των serial killer groupies παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1895 στη δίκη ενός από τους πρώτους καταγεγραμμένους σειριακούς δολοφόνους των ΗΠΑ, του φοιτητή ιατρικής, Theodore Durrant. Ο γνωστός “Δαίμονας του Belfry” κατηγορούνταν για τον βιασμό και τον στραγγαλισμό δύο νεαρών γυναικών στο Σαν Φρανσίσκο. Κατά τη διάρκεια της δίκης, γυναίκες όλων των ηλικιακών ομάδων είχαν συγκεντρωθεί για να δουν από κοντά τον γοητευτικό δολοφόνο που εκτελέστηκε λίγα χρόνια αργότερα.

Πολλοί είναι οι ψυχολόγοι που επιχειρούν κατά καιρούς να απαντήσουν επιστημονικά, στο γιατί παρατηρείται αυτή η τάση. Ορισμένες απόψεις ειδικών υποστηρίζουν ότι μια γυναίκα που έλκεται από έναν κατά συρροή δολοφόνο, τον βλέπει ως μικρό παιδί που έχει ανάγκη περισσότερο από τη μητρική της αγάπη. Δεν είναι σπάνια λοιπόν η δημιουργία ενός ερωτικού δεσμού που στηρίζεται σε βάσεις που προέρχονται από την ανάγκη για φροντίδα και προστασία. Κάποιες άλλες γυναίκες υποστηρίζεται ότι επιθυμούν να συμπεριλάβουν λίγο δράμα στη ζωή τους. Επιδιώκουν την περιπέτεια και τον κίνδυνο που υπόσχεται μια τέτοια σχέση, στοιχεία που θεωρούν παραδόξως, ότι είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν στις ίδιες.

Πολλοί από τους δολοφόνους θεωρείται ότι έλκουν κάποιες από τις γυναίκες που τους παρακολουθούν, καθώς έχουν τη δύναμη να τις χειραγωγούν όπως ακριβώς τα θύματά τους. Δεν είναι σπάνιες επίσης, οι περιπτώσεις όπου γυναίκες προσπαθούν να φανούν ηρωίδες στα μάτια αυτών των ανδρών, αλλάζοντας την ταυτότητά τους και αναδεικνύοντας τις καλές τους πλευρές. Υπάρχει μια ακόμη ομάδα γυναικών που πάσχουν από το Σύνδρομο της υβριστοφυλίας, ή αλλιώς το Σύνδρομο Bonnie και Clyde, κατά το οποίο δημιουργείται σεξουαλική έλξη προς τους βίαιους άνδρες.

Η υβριστοφυλία αφορά περιπτώσεις γυναικών που έλκονται από εγκληματίες και βαρυποινίτες, οι οποίοι θεωρείται ότι αποτελούν τον τέλειο σύντροφο. Τους στέλνουν ερωτικές επιστολές καθώς πιστεύουν ότι παρά τα ειδεχθή εγκλήματα που έχουν κάνει, δεν πρόκειται ποτέ να βλάψουν τις ίδιες. Οι συγκεκριμένες γυναίκες θεωρούν για τον εαυτό τους, ότι είναι ικανές να αλλάξουν τις προθέσεις αυτών των ανδρών και τείνουν να δικαιολογούν τις πράξεις τους.

Ο φαινομενικά "ήπιος και γαλήνιος" Jeffrey Dahmer, γνωστός και ως κανίβαλος του Μιλγουόκι, ο οποίος προχώρησε σε 17 ανατριχιαστικές δολοφονίες ανδρών και αγοριών σε διάστημα 13 ετών από το 1978 μέχρι και το 1991, θεωρείται ο πιο διάσημος serial killer της Αμερικής. Ο δολοφόνος, στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν 83 φωτογραφίες πτωμάτων σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης, είχε καταφέρει να κατακτήσει τις καρδιές πολλών γυναικών που παρακολουθούσαν την υπόθεση.

Μία ακόμη πολυσυζητημένη υπόθεση serial killer groupies, αφορά τον διαβόητο δολοφόνο, Charles Manson. Ο Manson είχε καταδικαστεί αρχικά το 1969, σε ισόβια για τον φόνο της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου του Roman Polanski που τότε ήταν έγκυος αλλά και τεσσάρων φίλων της. Το πρόσωπο που σημάδεψε τα τέλη της δεκαετίας του 1960 στην Αμερική, αποτελώντας έναν από τους πιο επικίνδυνους δολοφόνους και βιαστές, είχε πολλές φανατικές θαυμάστριες, μία από τις οποίες μάλιστα αρραβωνιάστηκε πριν περίπου δύο χρόνια, δίνοντάς της το όνομα Star. Η 25χρονη φέρει στο μέτωπό της το γράμμα X, ένα χαρακτηριστικό σημάδι που έχουν όλες οι θαυμάστριες του διαβόητου κακοποιού.

“Θα σας το πω ευθέως. Ο Τσάρλι κι εγώ θα παντρευτούμε. Δεν ξέρω πότε αλλά το έχω πάρει πολύ σοβαρά. Ο Τσάρλι είναι ο άνδρας μου”... Αυτά είναι τα λόγια της κοπέλας που όπως φαίνεται, ερωτεύτηκε τον Manson, λόγια που ίσως πολλές ακόμη γυναίκες έχουν πει ή θα ήθελαν να πουν για τον άνδρα που τις σαγήνευσε μέσα από τα κάγκελα της φυλακής. Η ανθρώπινη φύση είναι μυστήρια και ένα από τα ανεξήγητα φαινόμενα της, και οι serial killer groupies.

-->