REAL LIFE WHO

250 χρόνια από τη γέννηση του Ludwig van Beethoven - Ο μεγαλύτερος συνθέτης όλων των εποχών


The Jennettes

20 Ιανουαρίου 2020

250 χρόνια από τη γέννηση του Ludwig van Beethoven - Ο μεγαλύτερος συνθέτης όλων των εποχών

Ο Ludwig van Beethoven είναι αναμφίβολα ένας από τους σπουδαιότερους, αν όχι ο σπουδαιότερος συνθέτης κλασικής μουσικής. Και το κατάφερε όντας κουφός.

Ο Beethoven ήταν 26 ετών όταν άρχισε να χάνει την ακοή του, αλλά συνέχισε να συνθέτει για πάνω από τριάντα χρόνια. Η κώφωση δεν μετρίασε την άγρια διάθεση του Beethoven. Όσο έχανε την ακοή του, οι κρίσεις θυμού γίνονταν ανεξέλεγκτες και τα ξεσπάσματα του όλο και πιο παράλογα. Κι όμως, όσο πιο παράξενη η συμπεριφορά του, τόσο πιο θεσπέσια η μουσική του. Πριν από 249 χρόνια, στις 16 Δεκεμβρίου του 1770, ο Beethoven γεννήθηκε στην -τοτε μικρή- πόλη Βόννη στις όχθες του Ρήνου. Με την αφορμή αυτή ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν σε έναν χρόνο οι εορτασμοί για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Γερμανού μουσουργού.

Δύστροπος, ακατάστατος, ασυμβίβαστος, με μυθικά ξεσπάσματα και θεόκουφος: Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος συνθέτης όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια του έτους Beethoven θα παρουσιαστούν στη Βόννη και οι εννέα συμφωνίες του Γερμανού συνθέτη. Ανάμεσα σε αυτές και η Συμφωνία αρ. 6 με την επωνυμία «Ποιμενική», με την οποία ο κορυφαίος μουσουργός εκφράζει τον θαυμασμό και την αγάπη του για τη φύση. Για τον Beethoven, το φυσικό περιβάλλον αποτελούσε αναψυχή και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης.

Οι φίλοι του Beethoven παρατήρησαν ότι απέφευγε τις κοινωνικές συγκεντρώσεις. O συνθέτης ήξερε πολύ καλά τι συνέβαινε: είχε χάσει σταδιακά την ακοή του και δεν άκουγε τίποτε απολύτως. Επίσης, είχε κι άλλα προβλήματα υγείας, όπως κοιλιακές κράμπες, περιοδική διάρροια και συχνούς πονοκέφαλους. Ήταν τόσο δυστυχισμένος που σκέφτηκε να αυτοκτονήσει.

Το φθινόπωρο του 1802, ενώ έμενε στην κωμόπολη Χάλιγκενσταντ, περιέγραψε τι τον κράτησε ζωντανό: «Μου φαινόταν αδύνατο να αφήσω τον κόσμο μέχρι να προσφέρω όλα όσα ένιωθα ότι βρίσκονταν μέσα μου», έγραψε στη Διαθήκη του Χάιλιγκενσταντ, όπως είναι γνωστό το κείμενο, που γράφτηκε ως επιστολή στους αδελφούς του αλλά παρέμεινε κλεισμένο στο γραφείο του για το υπόλοιπο της ζωής του.

Το τέλος του είναι κάπως ασαφές. Σύμφωνα με μία εκδοχή, ο συνθέτης βρισκόταν σε κώμα για 48 ώρες όταν, στις 26 Μαρτίου 1827, εν μέσω άγριας καταιγίδας, ξαφνικά άνοιξε τα μάτια, ενώ μια αστραπή φώτιζε το δωμάτιο. Ύψωσε το δεξί χέρι σε γροθιά και έπεσε νεκρός. Πάνω από δέκα χιλιάδες άνθρωποι συνόδευσαν το φέρετρό του. Ο Μπετόβεν έγινε είδωλο για την επόμενη γενιά ρομαντικών συνθετών, που επικροτούσαν, όχι μόνο την έντονη κι εκφραστική μουσική του, αλλά και την άρνηση του να συμμορφωθεί με τις τάσεις της εποχής.

Με αφορμή τα 250 χρόνια από τη γέννηση ενός από τους σπουδαιότερους συνθέτες όλων των εποχών, του Ludwig van Beethoven, το Κολλέγιο Αθηνών στην καλλιέργεια μουσικής παιδείας των μαθητών του, το Τμήμα Μουσικής, τιμά αυτή την επέτειο διοργανώνοντας ένα Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής με τέσσερις ξεχωριστές συναυλίες κατά το σχολικό έτος 2019-2020. Διακεκριμένοι Έλληνες σολίστ, καθηγητές Μουσικής του Σχολείου και του Ωδείου του Κολλεγίου, μαθητές και απόφοιτοι θα ερμηνεύσουν μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Beethoven.

To Σάββατο, 1 Φεβρουαρίου 2020, στο Θέατρο Χωρέμη στις 19.00 με ελεύθερη είσοδο.

L.V. Beethoven, Piano sonata op. 53, Waldstein Πιάνο: Σωτήρης Δημητριάδης
L.V. Beethoven, violoncello sonata No1 Βιολοντσέλο: Αστέριος Πούφτης, Πιάνο: Θάλεια Αθανίτη
Παρουσίαση - Μουσικολογική ανάλυση Μιχάλης Εμπέογλου ΄83

jenny.gr

Και το Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020,  στο Θέατρο Χωρέμη, στις 19.00 με ελεύθερη είσοδο.
 
Έργα Μουσικής Δωματίου του L.V. Beethoven, με τη συμμετοχή του μαθητή του Κολλεγίου Αθηνών Ανδρέα Τσολμεκτσόγλου, του αποφοίτου Αλέξη Καραϊσκάκη - Νάστου, των προσκεκλημένων Φαίδωνα Μηλιάδη και Θοδωρή Ιωσηφίδη και των καθηγητών του Σχολείου και του Ωδείου, Δημήτρη Μούσουρα, Βαγγέλη Λούτα, Γιάννη Ρωμανού, Έλενας Λαζαρέτου και Ευφροσύνης Γλύτσου. Παρουσίαση - Μουσικολογική ανάλυση Μιχάλης Εμπέογλου ΄83

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia