«Τα καταφέραμε όλοι μαζί, ωραίοι ως Έλληνες»: Οι αθλητές Νόρα Δράκου και Θοδωρής Ιακωβίδης μιλούν για την επανένταξη μετά την πανδημία
Μάρθα Κουμπάνη
26 Μαΐου 2020
Φωτογραφία: Aμοιριδης Κώστας
Kαλοκαίρι 2020: Oι προγραμματισμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αναβάλλονται εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.
Η μοναδική φορά που διεκόπη η τετραετία ανάμεσα σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους. Οι προγραμματισμένοι Αγώνες του Βερολίνου του 1916 δεν έγιναν ποτέ, ενώ οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1940 μεταφέρθηκαν από το Τόκιο στο Ελσίνκι, μετά την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα το 1937. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ακύρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1944, ενώ η επιτυχία του Λονδίνου το 1939, επαναλήφθηκε στην πρωτεύουσα της Βρετανίας το 1948.
Η απόφαση για αναβολή της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο δημιούργησε ποικίλα συναισθήματα στους αθλητές που προετοιμάζονταν να πάρουν μέρος. Η συμμετοχή και μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί την ύψιστη τιμή για κάθε αθλητή και αθλήτρια. Και πόσες φορές δεν έχουμε ανατριχιάσει, ακούγοντας τον Εθνικό μας ύμνο χάρη στου αθλητές μας που κατέκτησαν το βάθρο;
Στην Ελλάδα μέχρι να γίνει επίσημη η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, που ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από 24 Ιουλίου έως 9 Αυγούστου, πάνω από 20 αθλητές και αθλήτριες, κυρίως της κολύμβησης, είχαν εξασφαλισμένη τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση.
Eμείς επικοινωνήσαμε με δύο από αυτούς που επρόκειτο να πάρουν μέρους και μας μίλησαν για τα συναισθήματα που τους προκάλεσε η είδηση της αναβολής της διοργάνωσης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και η επόμενη μέρα.
Η κολυμβήτρια του Παναθηναϊκού Νόρα Δράκου, μια έμπειρη και ταλαντούχα κολυμβήτρια με σημαντικές διακρίσεις, με καταγωγή από την Πάτρα, η οποία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016 ήταν σε φάση προετοιμασίας για το Τόκιο 2020. Από την άλλη, ο αρσιβαρίστας Θοδωρής Ιακωβίδης, ο καλύτερος Έλληνας αθλητής της άρσης βαρών, οποίος εντυπωσίασε στους Ολυμπιακούς του Ρίο και σκόπευε να κλείσει την καριέρα του στο Τόκιο.
Η απόφαση να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο
Οι δύο Έλληνες αθλητές μοιράζονται τα ίδια συναισθήματα για την αναβολή των Αγώνων, ωστόσο συμφωνούν στο πόσο απαραίτητη ήταν η κίνηση αυτή για την προστασία του κόσμου. Ο καθένας βίωσε την είδηση αυτή διαφορετικά και το μοιράστηκε με τους δικούς του ανθρώπους.
«Σίγουρα ήταν σωστή απόφαση να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Δεδομένης της κατάστασης, ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο γεγονός. Θα ήταν άδικο και για τους αθλητές λόγω έλλειψης προετοιμασίας, αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο που θα ήθελε να παρακολουθήσει αυτό το μεγάλο γεγονός, αλλά δεν θα μπορούσε να ταξιδέψει. Σίγουρα το να περιμένεις με τόση ανυπομονησία μία τόσο μεγάλη διοργάνωση, να έχεις δουλέψει γι' αυτό 3,5 χρόνια και να έχεις φτάσει στα μισά της χρονιάς, έτοιμος πια να βρεθείς εκεί και όλα ξαφνικά να χάνονται, να αναβάλλονται και να πηγαίνουν έναν χρόνο μετά, δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο.
Παρ ’όλα αυτά, επειδή είχαμε να αντιμετωπίσουμε κάτι πιο "μεγάλο" από τους Ολυμπιακούς, όπως είναι μια πανδημία, ένιωσα ήρεμη, το δέχτηκα με ψυχραιμία και προσπάθησα να απολαύσω πράγματα που είχα χρόνια να κάνω. Το μοιράστηκα με τους προπονητές μου και με την οικογένεια μου. Αργότερα με κάποιους φίλους μου», δήλωσε η Νόρα Δράκου.
Για τον Θοδωρή Iακωβίδη, η είδηση ήρθε με ένα συναίσθημα απογοήτευσης, αφού σκόπευε να κλείσει εκεί την καριέρα του. «Πιστεύω πως ήταν μια σωστή απόφαση, τόσο για λόγους υγείας των αθλητών, των προπονητών και των θεατών που θα παρευρίσκονταν στην Ιαπωνία όσο και για τον λόγο ότι σε αρκετά αθλήματα δεν είχαν κλείσει οι προκρίσεις διότι αναβλήθηκαν όλες οι διοργανώσεις- κριτήρια για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Από προσωπικής πλευράς, η απόφαση αυτή δεν μου άρεσε διότι είχα πει ότι αυτή η χρονιά να είναι η τελευταία μου ως αθλητής. Την είδηση την έμαθα από τον προπονητή μου, καθώς όταν βγήκαν τα δημοσιεύματα, ήμασταν επί τω έργω και έμεινε εκεί, αφού όλα τα θέματα του πρωταθλητισμού φροντίζω να τα αφήνω εντός του γυμναστηρίου και να μην τα μεταφέρω στο σπίτι μου ή στην εξωγυμναστηριακή μου καθημερινότητα».
Οι προπονήσεις με τα νέα δεδομένα
Συνεπώς, καταλαβαίνουμε πόσο επηρέασε το γεγονός αυτό την ρουτίνα και τις προπονήσεις τους. Μήνες σκληρής δουλειάς, και αφοσίωσης στον στόχο τους, πήγαν πίσω.
To lockdown επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα προπονήσεων της Νόρας, η οποία επεσήμανε πόσο σημαντική είναι η επαφή των κολυμβητών με το νερό. «Το πρόβλημα με εμάς τους αθλητές της κολύμβησης είναι ότι πρέπει να έχουμε την επαφή με το νερό. Από τη στιγμή που δεν μπορούσαμε, μείναμε αρκετά πίσω από άποψη προετοιμασίας. Βέβαια, έκανα γυμναστική στο σπίτι, έτρεχα αρκετά και προσπαθούσα όσο μπορώ να διατηρώ τη φυσική μου κατάσταση, ώστε να είμαι σε όσο πιο καλό επίπεδο γίνεται σωματικά».
Ο αθλητής της άρσης βαρών βρισκόταν σε αγωνιστικούς ρυθμούς, όταν έγινε γνωστή η είδηση της αναβολής των αγώνων, αλλά και στη συνέχεια της καραντίνας, ενώ όπως λέει, τις πρώτες ημέρες, εκείνος και ο προπονητής του προχωρούσαν σε μονοπάτα παντελώς άγωνστα. «Επηρεάστηκα αρκετά και σε αρνητικό βαθμό... άρχισαν να αναβάλλονται όλες οι διοργανώσεις, με άγνωστη την νέα ημερομηνία διεξαγωγής τους, με αποτέλεσμα το πρώτο διάστημα να βαδίζουμε στα τυφλά, να μην ξέρουμε αν πρέπει να συνεχίσουμε σε αγωνιστικούς ρυθμούς ή να περάσουμε σε περίοδο αποκατάστασης και μεταβατική περίοδο. Βέβαια, μετά από λίγες μέρες ήρθε και η αναβολή των Ο.Α, οπότε μας ήταν πιο ξεκάθαρο το τι πρέπει να κάνουμε».
Η διατροφή κατά τη διάρκεια της καραντίνας
«Στην καραντίνα προσπάθησα να μειώσω τις ποσότητες του φαγητού, να τρώω αρκετά φρούτα και λαχανικά, να επιλέγω ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι όταν πεινούσα πολύ και ήθελα να φάω κάτι λιπαρό και να πίνω πολλά υγρά. Εμείς οι κολυμβητές καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μας, επομένως είναι πολύ εύκολο να βάλουμε βάρος σε περιόδους μεγάλης αδράνειας. Σίγουρα, έφαγα αρκετά γλυκά, καθότι μου αρέσουν πολύ και junk food ιδιαίτερα τις τελευταίες μέρες της καραντίνας, αλλά μετά προσπάθησα να το μετριάσω», αποκάλυψε η Ελληνίδα κολυμβήτρια.
Ωστόσο για τον Ιακωβίδη ως αρσιβαρίστας, το πρόβλημα ήταν εντελώς διαφορετικό. «Θα ακουστεί λίγο περίεργο, αλλά αυτό που έπρεπε να κάνω με το σωματικό μου βάρος ήταν να προσέχω μην ξεφύγει η ζυγαριά προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Οπότε συνέχισα στο ίδιο διατροφικό μοτίβο με πριν και προσπάθησα να βάλω και 2 -3 κιλάκια που μου λείπουν. Δηλαδή κατανάλωνα όσο το δυνατόν περισσότερες θερμίδες. Δεν το συνιστώ…».
Πώς επηρέασε το lockdown την ψυχολογία τους
Για τη Νόρα, «Το lockdown είχε τα πάνω του και τα κάτω του» και το εκμεταλλεύτηκε για να περάσει χρόνο με τους δικούς της ανθρώπους στην Πάτρα.
«Σε γενικά πλαίσια πέρασα αρκετά καλά. Είχα πολλά χρόνια να μείνω τόσο πολύ εκτός νερού και να απολαύσω τόσο πολύ το σπίτι μου στην Πάτρα, την οικογένεια μου, το σκύλο μου και τους φίλους μου. Με το άθλημά μου ταξιδεύω πολύ, είμαι μόνιμα σε μια κατάσταση στην οποία κυνηγάω κάτι, έναν στόχο, μια επίδοση, ένα μετάλλιο, οπότε αυτή η περίοδος ηρεμίας νομίζω με βοήθησε και την χρειαζόμουν. Βέβαια, υπήρχαν στιγμές που αγχωνόμουν με το μέλλον, με το γεγονός ότι είμαι αδρανής, με τις οικονομικές εκκρεμότητες, αλλά αυτά ήταν στιγμιαία».
Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύτηκαν να διαχειριστούν την κατάσταση, και ειδικά το πρώτο διάστημα ήταν πιο δύσκολο.
«Στην αρχή ήταν αρκετά δύσκολα, έκανα συνεχώς αρνητικές σκέψεις, άλλαξε όλη η καθημερινότητα μου, σταμάτησα να πηγαίνω στη δουλειά μου, στην προπόνηση μου και έπρεπε να κάθομαι συνέχεια σπίτ. Το αποκορύφωμα ήταν ότι βομβαρδιζόμουν συνεχώς από αρνητικές ειδήσεις μέσα από την τηλεόραση. Όλα αυτά συνέβαλαν σε αρνητισμό και κακή ψυχολογία», μοιράζεται ο 29χρονος αθλητής.
Φωτογραφία: Aθανασία Μπουρνα
Η επανένταξη
Πόσο δύσκολη είναι η επανένταξη, τόσο κοινωνικά, μετά την απομόνωση, όσο και στις συνήθειες ενός αθλητή; Η νεαρή κολυμβήτρια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον ρόλο της τεχνολογίας κατά το social dinstancing, η οποία έκανε τα πράγματα πιο εύκολα.
«Μπορούσα να μιλάω με τους φίλους μου μέσα από τα social media και να τους βλέπω, οπότε ήταν πιο εύκολο. Στο αθλητικό κομμάτι είναι πολύ πιο δύσκολα τα δεδομένα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Η τόσο μεγάλη αποχή μάς έχει αφήσει πίσω ψυχολογικά και σωματικά. Συνεπώς, ουσιαστικά ξεκινάμε από το μηδέν, χτίζοντας από την αρχή την προετοιμασία μας την αγωνιστική και την προπονητική».
Προσωπικά για εμένα, ήταν αρκετά εύκολο να επανέλθω σε κανονικούς ρυθμούς όσον αφορά το αθλητικό κομμάτι. Μπορώ να πω ότι από την πρώτη μέρα κιόλας, είχα επανέλθει και όλα αυτά ήταν σαν να μην έχουν συμβεί πότε. Τώρα αναμένω να ξεκινήσει και η λειτουργία των ιδιωτικών γυμναστηρίων για να επανέλθω σε πλήρεις ρυθμούς».
Υπάρχουν στιγμές που μπορεί να αναγκάσουν έναν αθλητή να απέχει από την προπόνηση. Και το lockdown δεν ήταν για κανέναν από τους δύο η πρώτη τέτοια στιγμή στην καριέρα τους. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το πόσο απροετοίμαστο σε βρίσκει μια πανδημία με πολλές χιλιάδες νεκρούς και καθημερινά κρούσματα.
Η Nόρα, όπως μου είπε, το 2013 είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στον αριστερό της ώμο και είχε μείνει σχεδόν 8 μήνες εκτός νερού. «Αναμφίβολα, το έχω ξαναζήσει και με πολύ μεγαλύτερη αποχή. Όμως, η χειρουργική επέμβαση ήταν κάτι προγραμματισμένο, ήθελα να σταματήσω να πονάω και ήξερα πόσο θα διαρκέσει. Είχα προετοιμαστεί ψυχολογικά για το τι θα ακολουθήσει και ήμουν έτοιμη να το αντιμετωπίσω. Στην περίπτωση μιας πανδημίας τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ουσιαστικά, βρισκόμουν στο pic της φόρμας μου, είχα ολοκληρώσει τη μισή προετοιμασία μου και περίμενα με ανυπομονησία τους Oλυμπιακούς Aγώνες».
Μοιράστηκε το πόσο την ξάφνιασε η πανδημία, αφού ενώ είχε κάνει έναν σχεδιασμό τεσσάρων χρόνων και 5 μήνες πριν τους Ολυμπιακούς όπως λέει, κατέρρευσαν όλα. «Νομίζω ότι το lockdown ήταν για όλους μια δοκιμασία και μια πρωτόγνωρη κατάσταση».
Ένας τραυματισμός καθήλωσε και τον Θοδωρή Ιακωβίδη για ένα διάστημα 4 μηνών το 2017 που χειρουργήθηκε στον ώμο. «Εκείνη η αποχή ήταν πολύ διαφορετική από αυτήν, ήμουν χτυπημένος και δεν μπορούσα να κάνω προπόνηση αλλά είχα πράγματα να κάνω για να γεμίζω την μέρα μου και να ξεχνιέμαι όπως φυσιοθεραπείες, κολύμβηση ως άσκηση αποκατάστασης. Πήγαινα στο γυμναστήριο, παρακολουθούσα την προπόνηση των συναθλητών μου κ.α. Το διάστημα αποχής ήταν πολύ μικρό για μένα, περίπου δύο εβδομάδες, διότι δημιούργησα χώρο στο γκαράζ του σπιτιού μου για να μπορώ να γυμνάζομαι και να συντηρούμαι σε καλή κατάσταση, ήταν όμως πολύ πιο δύσκολο από το προηγούμενο, καθώς ένιωθα σαν θηρίο σε κλουβί».
Οι στόχοι τους για τους Ολυμπιακούς του 2021
Οι Ολυμπιακοί του 2021 θα είναι οι τρίτοι για την Νόρα και θέλει να βιώσει την εμπειρία καθολικά. «Αυτούς τους αγώνες, θέλω πρώτα να τους απολαύσω, να απολαύσω το ταξίδι μέχρι εκεί και να ζήσω έντονα τις στιγμές. Στους δύο προηγούμενους, το κυνήγι του στόχου και της επίδοσης δεν με είχαν αφήσει να χαρώ το ταξίδι, αλλά ούτε και τους αγώνες, καθώς το άγχος με είχε καταβάλλει. Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι θα ήθελα πολύ να βρεθώ στους 10 καλύτερους του κόσμου. Είναι ένας στόχος που θέλει πολλή δουλειά, πολλή επιμονή, πολλές θυσίες και πολύ καλή προετοιμασία».
Ωστόσο, είναι γεγονός πως ο κάθε αθλητής και άνθρωπος λειτουργεί διαφορετικά, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια κορυφαία διοργάνωση. Η υγεία είναι τώρα πιο πολύ από ποτέ, προτεραιότητα όλων. Το ίδιο και για τον Θοδωρή: «Ο κύριος μου στόχος είναι να δώσω το παρών και να φτάσω υγιής μέχρι τους Ο.Α.
Από θέση και επίδοση δεν έχω στοχεύσει και δεν λειτουργώ έτσι. Ποτέ μου, σε κανέναν αγώνα δεν είπα, θα βγω πρώτος ή μέσα στα μετάλλια κ.ο.κ. Πάντα πήγαινα με την λογική να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, να βγει η επίδοση των προπονήσεων και από εκεί και πέρα ό,τι ήθελε, προκύψει».
Το προσωπικό μάθημα
Η παγκόσμια υγειονομική κρίση που ζούμε, μας έκανε να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, έτσι δεν μπορούσα να μην ρωτήσω τους δύο αθλητές ποιο είναι το δικό τους προσωπικό μάθημα.
«Αυτό που διαπίστωσα χωρίς καμία αμφιβολία πια, είναι ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να κάνουμε ποτέ μακροχρόνια σχέδια. Όλη μου η ζωή είναι χτισμένη πάνω στο ποιους αγώνες έχω στο τέλος της σεζόν, τι προετοιμασία πρέπει να κάνω και πώς θα μπορέσω να βρεθώ στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, στο πανευρωπαϊκό, στο παγκόσμιο ή σε όποιον αγώνα έχω κάθε τέλος σεζόν. Περνούσαν οι μέρες και δεν ζούσα τη στιγμή. Αν ένα πράγμα λοιπόν, με έμαθε το lockdown είναι να περνώ καλά με αυτά που έχω, να ζω τις στιγμές που μου χαρίζει η ζωή και ότι πρέπει να σταματήσω να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια», λέει η Δράκου.
«Νομίζω ότι ήταν παραπάνω από ένα, αλλά το κυριότερο μάθημα που έλαβα, ήταν ότι ένιωσα ευγνωμοσύνη. Ένιωσα ευγνωμοσύνη για πράγματα απλά που οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν με άφηναν να νιώσω πόσο σημαντικά είναι», μοιράζεται ο Θοδωρής.
Φωτογραφία: Aμοιριδης Κώστας
Ο ρόλος του αθλητισμού στην ψυχική υγεία
Στη συνέχεια, με αφορμή τον μήνα ψυχικής υγείας, οι Έλληνες αθλητές μου μίλησαν για τον ρόλο του αθλητισμού και της άσκησης.
«Δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο από τον αθλητισμό και την καλή διάθεση. Το πρόβλημα με την άθληση είναι να ξεκινήσεις. Να σηκωθείς από τον καναπέ, να δώσεις στον εαυτό σου μια ώρα μετά τη δουλεία ή πριν να αθληθείς, ακόμα και αν νιώθεις ότι θα καταρρεύσεις. Αν ξεπεράσεις αυτό το στάδιο, τότε όλα στη ζωή σου θα αλλάξουν, συμβουλεύει η Δράκου και συνεχίζει "Η άθληση είναι το μέσο να ξεσκάς μετά από μια δύσκολη μέρα, το μέσο για ένα πιο υγιές σώμα, το μέσο για πολλές γνωριμίες, αλλά και το μέσο που θα σου φτιάξει τη διάθεση, θα τονίσει την αυτοπεποίθηση σου και την αισιοδοξία σου».
Το πόσο σημαντική είναι η άσκηση, φάνηκε και στην καραντίνα, αναφέρει ο Ιακωβίδης: «Είναι και επιστημονικά αποδεδειγμένο πλέον, ότι η άσκηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ψυχική υγεία και αυτό φάνηκε και στην πράξη από την αντίδραση του κόσμου στις μέρες της καραντίνας. Άλλοι έτρεχαν, άλλοι έκαναν ποδήλατο και πιο πολύ νομίζω ότι ο κόσμος χρησιμοποίησε την άσκηση για να ξεφεύγει από τις αρνητικές επιπτώσεις της κλεισούρας. Ελπίζω βέβαια, αυτή τη συνήθεια να τη διατηρήσουν και τώρα, που έληξε ο εγκλεισμός».
To μήνυμα στους Έλληνες
Τώρα, ακόμα περισσότερο, ο κόσμος έχει ανάγκη τους Έλληνες αθλητές να του δώσει ελπίδα και κουράγιο στη μάχη απέναντι στον κορωνοιό, αλλά και στη νέα πραγματικότητα, αυτή του φόβου και της προστασίας. Τι μήνυμα στέλνουν όμως, η Νόρα Δράκου και ο Θοδωρής Ιακωβίδης στoν κόσμο που τους παρακολουθεί και τους στηρίζει;
«Να ευχηθώ σε όλους καλή επιστροφή στην κανονικότητα, να είναι προσεκτικοί, με μέτρο και υγιείς, να είναι αισιόδοξοι, να χαμογελούν και να μάθουμε όλοι να περνάμε καλά με αυτό που έχουμε την εκάστοτε περίοδο χωρίς να ζητάμε συνέχεια κάτι.
Η ζωή είναι απρόβλεπτη, τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, ο τρόπος όμως, που θα αντιμετωπίσουμε αυτές τις αλλαγές, μπορεί να κάνει τη ζωή μας είτε όμορφη και αισιόδοξη, είτε άσχημη και ανηφορική», λέει η Ελληνίδα κολυμβήτρια.
To μήνυμα του Θοδωρή είναι ακόμα πιο συγκινητικό: «Στους συμπολίτες μου λοιπόν, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο γιατί με την υπεύθυνη 00στάση μας να μείνουμε σπίτι ,αποδείξαμε ότι η προστασία και η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ σημαντική για εμάς τους Έλληνες. Επίσης, ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γιατρούς, στους νοσηλευτές, στους υπαλλήλους καταστημάτων πρώτων ειδών ανάγκης, στους διανομείς, στους οδοκαθαριστές, αλλά και σε όσους εργάστηκαν με κίνδυνο την υγεία τους και των οικογενειών τους, για να κρατήσουν την χώρα και την καθημερινότητά μας όρθια. Τα καταφέραμε όλοι μαζί, ωραίοι ως Έλληνες».