REAL LIFE WHO

Maya Angelou: H Αφροαμερικανή γυναίκα- σύμβολο στον αγώνα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων


The Jennettes

28 Μαΐου 2020

Maya Angelou: H Αφροαμερικανή γυναίκα- σύμβολο στον αγώνα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων

"Επιτυχία είναι να σου αρέσει ο εαυτός σου, να σου αρέσει αυτό που κάνεις, και να σου αρέσει ο τρόπος που το κάνεις". Αυτά είχε πει κάποτε η Αφροαμερικανή ποιήτρια και συγγραφέας, Maya Angelou, που υπήρξε μία από τις πιο ηχηρές φωνές της εποχής μας στον αγώνα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, και έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 28 Μαΐου το 2014.

Αποχαιρετώντας τον κόσμο σε ηλικία 86 ετών, η σπουδαία δημιουργός και ακτιβίστρια είχε αναμφίβολα, μια συνταρακτική ζωή, καθώς διέθετε μία άκρως ισχυρή και δυναμική προσωπικότητα. Ως μία από τις σημαντικότερες ποιήτριες αφροαμερικανικής καταγωγής και σύμβολο των αγώνων των μαύρων για ίσα δικαιώματα, η ζωή της ήταν γεμάτη εμπειρίες. Έχοντας μάλιστα, συνεργαστεί με τους Martin Luther King και Malcolm X, η Maya από το St. Louis του Missouri υπήρξε μία από τις γυναίκες που μπορούσαν να ισχυριστούν ότι έχουν ζήσει περισσότερες από μία ζωές.

https://instagram.com/p/B_0McRDHPek/

Η πολυπραγμοσύνη- συνώνυμο της εξαιρετικής δημιουργού με το ελληνικό όνομα

Με το πραγματικό της όνομα να είναι Marguerite Johnson, η μετέπειτα Maya Angelou ήρθε στον κόσμο το 1928, επιχειρώντας να κάνει σχεδόν κάθε επάγγελμα. Από μαγείρισσα και πόρνη, σε εξαιρετική πεζογράφο, ποιήτρια, δοκιμιογράφο, θεατρική συγγραφέα, παραγωγό και σκηνοθέτη ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, η Maya Angelou έφτασε να "είναι μία από τις σημαντικότερες και μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας". Το επίθετό της προέρχεται από τον ελληνικής καταγωγής σύζυγό της, Tosh Angelou, ο οποίος ήταν παρτενέρ της σε χορευτική performance στο San Francisco.

Ο γάμος τους έγινε το 1951, με μια ένωση λευκού άντρα με Αφροαμερικανή γυναίκα, που ήταν κόντρα στο κατεστημένο της εποχής. Το ζευγάρι χώρισε το 1954 αλλά η ίδια κράτησε το επίθετο του πρώην συζύγου της. Στα τέλη του ‘50 θα γνωρίσει τον Martin Luther King αλλά και τον Αμερικανό μουσουλμάνο ιερέα Malcolm X, που θα την εμπνεύσουν να ασχοληθεί ενεργά με τα κινήματα για τα δικαιώματα των ανθρώπων.

https://instagram.com/p/B_pr3tfnZFh/

Η δολοφονία και των δύο θα την καταρρακώσει, αλλά δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τον αγώνα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 θα βρεθεί στην Αίγυπτο και την Γκάνα όπου και θα εργαστεί παράλληλα, ως δημοσιογράφος, ενώ είχε μάθει να μιλάει έξι γλώσσες. Εκεί έγραψε το πρώτο της σε μια σειρά αυτοβιογραφικών βιβλίων με τίτλο, «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί», ένα από τα πιο γνωστά και πολυδιαβασμένα έργα της.

https://instagram.com/p/B1JtZX4nb54/

Τα παιδικά της χρόνια και το "τραύμα" που τη στιγμάτισε

Στην ηλικία των 7 ετών, η Maya Angelou έζησε μια ανείπωτη τραγωδία που την σημάδεψε για το υπόλοιπο της ζωής της, την βίασε ο σύντροφος της μητέρας της. Όταν η ίδια αποκάλυψε τον δράστη, ο όχλος τον ξυλοκόπησε μέχρι θανάτου.

https://instagram.com/p/CAA98GznYa5/

Από το σοκ, η μικρή σταμάτησε να μιλάει για έξι χρόνια. «Η λογική της επτάχρονης μού είπε ότι η φωνή μου τον είχε σκοτώσει για αυτό σταμάτησα να μιλάω», είχε ομολογήσει η ίδια. Ο μόνος, στον οποίο συνέχισε να απευθύνεται είναι ο αγαπημένος μεγαλύτερος της αδερφός.

https://instagram.com/p/CALvdS4H4Dg/

Τα πρώτα της χρόνια τα πέρασε στο San Francisco, όπου σπούδασε χορό και υποκριτική. Στα 14 της, σταμάτησε το σχολείο και έγινε η πρώτη γυναίκα οδηγός στο περίφημο τραμ της περιοχής. Αργότερα, επέστρεψε στο σχολείο, τελείωσε το λύκειο και λίγες εβδομάδες αργότερα στα 17 της, γέννησε τον πρώτο της γιο. Τη δεκαετία του '50, γύρισε την Ευρώπη συμμετέχοντας σε παραστάσεις όπερας, ενώ το 1957 ηχογράφησε το πρώτο της άλμπουμ. Το 1958, έπαιξε στα θέατρα της Νέας Υόρκης, όπου αργότερα έγινε μία από τις πρώτες μαύρες γυναίκες σκηνοθέτιδες. Μάλιστα, η Maya θα γνωριστεί με την Oprah Winfrey, πριν εκείνη αποκτήσει τη σημερινή φήμη και δόξα, και θα γίνει ο μέντοράς της.

https://instagram.com/p/B9w6qteHqKu/

«Είμαι αυτοδημιούργητη και αυτοδίδακτη»

Παρόλο που δεν σπούδασε ποτέ, απέκτησε τιμητικά πτυχία από τουλάχιστον 30 πανεπιστήμια και δίδαξε για πολλά χρόνια σε πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Η ίδια μάλιστα, συνήθιζε να λέει συχνά, «Είμαι αυτοδημιούργητη και αυτοδίδακτη». Από το σύνολο του έργου της, μεγάλη αίσθηση προκάλεσαν τα επτά αυτοβιογραφικά της βιβλία που επικεντρώνονται στα παιδικά και τα πρώτα νεανικά της χρόνια.

Έλαβε δεκάδες βραβεία, ανάμεσά τους το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών του αμερικανικού National Endowment for the Arts, ενώ το 2011, ο πρόεδρος, Barack Obama τής απένειμε το Presidential Medal of Freedom. ​

https://instagram.com/p/BgEeQabgKRj/

Η κορυφαία δημιουργός, θα μείνει για πάντα ζωντανή στη μνήμη των λαών που πασχίζουν μέχρι σήμερα, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους, ενώ θα αποτελεί αιώνιο σύμβολο ισότητας για κάθε άνθρωπο ανά την υφήλιο. Όπως έλεγε και η ίδια άλλωστε, «Κοίτα από πού έχουμε έρθει όλοι... Από το σκοτάδι και κατευθυνόμαστε στο φως. Είναι ένα μακρύ αλλά γλυκό ταξίδι, γλυκόπικρο»...

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ drmayaangelou