REAL LIFE WHO

Diana: H συναρπαστική ζωή και το θλιβερό τέλος της μελαγχολικής πριγκίπισσας, που πέθανε σαν σήμερα


Μάρθα Κουμπάνη

31 Αυγούστου 2020

Diana: H συναρπαστική ζωή και το θλιβερό τέλος της μελαγχολικής πριγκίπισσας, που πέθανε σαν σήμερα
Kεντρική φωτογραφία: Mario Testino

Αμέτρητες λέξεις, χιλιάδες άρθρα, ολόκληρες σελίδες βιβλίων έχουν γραφτεί για εκείνη και την μυθιστορηματική ζωή της, με συνεχώς νέες πληροφορίες για την προσωπική ζωή, τις συνήθειες της να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ακόμα και σήμερα 23 χρόνια μετά τον θάνατό της.

Όχι άδικα, αφού αποτέλεσε και αποτελεί είδωλο του στιλ, κορυφαία φιλάνθωπο και ευεργέτρια και μία αξεπέραστη γυναικεία μορφή του 20ου αιωνα. Η ζωή της υπήρξε συναρπαστική, κάποιες φορές επιπόλαιη, γεμάτη κατακτήσεις, τάσεις αυτοκαταστροφής και αβάσταχτη μοναξιά. Η Diana Frances Spencer γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961 στο Παρκ Χάους, στο Σάντριγχαμ του Νόρφολκ.  Η οικογένεια Spencer  ήταν στενά συνδεδεμένη με την βρετανική βασιλική οικογένεια για αρκετές γενιές.

jenny.gr

Έλαβε την αρχική εκπαίδευση στο σπίτι υπό την εποπτεία της γκουβερνάντας της και στη συνέχεια, την επίσημη εκπαίδευσή της στο ιδιωτικό σχολείο του Νόρφολκ ενώ μεταφέρθηκε στο σχολείο Riddlesworth Hal όταν ήταν εννέα. Δεν έλαμψε στον ακαδημαϊκό χώρο καθώς απέτυχε δυο φορές στις εξετάσεις της. Έδειξε ένα νέο ταλέντο στη μουσική, κατακτώντας επιτεύγματα πιανίστριας. Η Diana διακρίθηκε επίσης στο κολύμπι και τις καταδύσεις ενώ σπούδασε χορό και μπαλέτο.

Στη συνέχεια, παρακολούθησε μαθήματα στο Ινστιτούτο Alpin Videmanette για ένα εξάμηνο το 1978. Ήταν τότε που η Diana επέστρεψε στο Λονδίνο όπου συγκατοίκησε στο σπίτι της μητέρας, η οποία είχε χωρίσει με τον πατέρα της. Ακολούθησε μια σειρά από δουλειές με χαμηλή αμοιβή. Εργάστηκε ως καθηγήτρια χορού για νέους μέχρι που ένα ατύχημα στο σκι τής στέρησε τρεις μήνες εργασίας. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως βοηθός σε παιδικούς σταθμούς, ως καθαρίστρια για την αδερφή της Σάρα και αρκετούς φίλους της ενώ υπήρξε και οικοδέσποινα σε πάρτυ. Επιπλέον, η Diana εργάστηκε ως νταντά για τους Ρόμπερτσον, μια αμερικανική οικογένεια που ζούσε στο Λονδίνο αλλά και ως βοηθός καθηγητή στη Σχολή Young England στο Pimlico. 

Η γνωριμία με τον πρίγκιπα Κάρολο, ο μυστικός αρραβώνας και η πρόταση γάμου

Συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Κάρολο, Πρίγκιπα της Ουαλίας τον Νοέμβριο του 1977 όταν η ίδια ήταν 16 ετών. Ο Κάρολος ήταν ζευγάρι με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Λαίδη Σάρα. Και οι δυο ήταν καλεσμένοι ένα σαββατοκύριακο στην εξοχή το καλοκαίρι του 1980, όταν η Diana τον παρακολούθησε να παίζει πόλο και ο Κάρολος έδειξε ένα σοβαρό ενδιαφέρον για αυτήν ως πιθανή νύφη. Η σχέση τους συνεχίστηκε όταν την κάλεσε για ένα σαββατοκύριακο ιστιοπλοΐας πάνω στο βασιλικό γιοτ Britannia. Ακολούθησε μια πρόσκληση για το Balmoral (κατοικία της βασιλικής οικογένειας στη Σκωτία) τον Νοέμβριο του 1980, ώστε η Diana να συναντήσει τη βασιλική οικογένεια.

jenny.gr

Η Λαίδη Diana ήταν καλοδεχούμενη από τη βασίλισσα, τον Δούκα του Εδιμβούργου και τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ο Πρίγκιπας Κάρολος ακολούθησε έπειτα τη Diana στο Λονδίνο και στις 6 Φεβρουαρίου 1981 της έκανε πρόταση γάμου την οποία η Diana δέχτηκε αλλά ο αρραβώνας τους έμεινε μυστικός για τις επόμενες εβδομάδες. Υπήρξε η πρώτη Αγγλίδα μέσα σε 300 χρόνια που έγινε η σύζυγος ενός διαδόχου του βασιλικού θρόνου και υπήρξε επίσης η πρώτη νύφη βασιλικής οικογένειας που είχε μια εργασία από την οποία πληρωνόταν μέχρι τη στιγμή του αρραβώνα της.

Πέντε χρόνια μετά τον γάμο, η ασυμβατότητα του ζευγαριού και η διαφορά ηλικίας, σχεδόν 13 χρόνια, έγιναν ορατά και καταστρεπτικά. Η ανησυχία της Diana σχετικά με τη σχέση του Καρόλου με την Καμίλα Πάρκερ είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στον γάμο τους. Σε όλη τη διάρκεια του γάμου της αλλά και αργότερα είχε την τάση να ηχογραφεί όλα όσα είχε μέσα της σε μαγνητοφωνάκια και κασέτες. Από αυτές γνωρίσαμε την απαξίωση του Καρόλου, την αίσθηση προδοσίας, τις προσπάθειες αυτοκτονίας, τα οργισμένα γράμματα που έστελνε στη βασίλισσα Ελισάβετ, τη μάχη με την βουλιμία, τον παράφορο έρωτα της για τον σωματοφύλακα της Μπάρι Μανάκι, (που πέθανε το 1987, σε ένα πολύ μυστηριώδες δυστύχημα με τη μοτοσικλέτα του). Στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο γάμος του πρίγκιπα και της πριγκίπισσας της Ουαλίας έλαβε τέλος. Η Diana ξεκίνησε μια εξωσυζυγική σχέση με τον Τζέιμς Χιούιτ ενώ το κυνηγητό των paparazzi έγινε πιο έντονο, αφόρητο.

Η Diana διεκδίκησε την εκτίμηση της βασιλικής οικογένειας που τη χρησιμοποίησε κατά περίσταση. Διεκδίκησε την ελευθερία της από έναν σύζυγο που την έβλεπε πάντα ως την αιτία του προσωπικού του αδιεξόδου και πηγή του συναισθηματικού του μαρασμού. Διεκδίκησε τα παιδιά της από μια συντηρητική οικογένεια, που της όριζε μέχρι και πού θα τα βλέπει. Και εν τέλει διεκδίκησε τη ζωή της από τους ηδονοβλεψίες παπαράτσι που την καταδίωκαν ανελέητα. Με όλους αναμετρήθηκε και απ' όλους ηττήθηκε.

jenny.gr

Μια ζωή σαν... παραμύθι

Έπαιζε πιάνο, λάτρευε το κολύμπι και ονειρευόταν να γίνει μπαλαρίνα. Ντροπαλή με μπλε μελαγχολικά και υγρά μάτια, η Diana είχε μια ομορφιά αυθεντική, που όλοι θα ήθελαν να μπορούσαν να αγγίξουν, να μιμηθούν, μια αξεπέραστη φινέτσα και χάρη που κέρδιζε τους πάντες. Έκανε παρέα με τον Έλτον Τζον, τον Τζορτζ Μάικλ, την Τίλντα Σουίντον, τη Λάιζα Μινέλι, τους χολιγουντιανούς αστέρες. Χόρεψε με τον Τραβόλτα στον Λευκό Οίκο. Χόρεψε με πάθος μια ζωή σαν παραμύθι, παραμύθι δίχως happy end για εκείνη.

Εμπιστεύτηκε τους κορυφαίους σχεδιαστές μόδας και εντυπωσίαζε με τα κομψά looks, είτε εμφανιζόταν με το μαύρο φόρεμα της εκδίκησης και αμέτρητες σειρές διαμάντια, είτε με αθλητικά σύνολα και τζιν παντελόνια. Έγινε iconic. Ταξίδεψε στα πέρατα του κόσμου και ένιωθε δεύτερο σπίτι της την Αμερική. Μετά το διαζύγιό της το 1996, η Diana διατήρησε το διαμέρισμα στη βόρεια πλευρά του παλατιού του Κένσινγκτον. Αυτό το διαμέρισμα παρέμεινε το σπίτι της μέχρι τον θάνατό της το επόμενο έτος. Μετακόμισε και τα γραφεία της στο Ανάκτορο του Κένσινγκτον αλλά της επιτρεπόταν να «χρησιμοποιεί τα διαμερίσματα στο Παλάτι St James». Επιπλέον, συνέχισε να έχει πρόσβαση στα κοσμήματα που είχε λάβει κατά τη διάρκεια του γάμου της και είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τις αεροπορικές εταιρείες της βρετανικής βασιλικής οικογένειας και της κυβέρνησης. 

jenny.gr

Οι θυελλώδεις έρωτες και το μοιραίο τέλος

Η Diana έκανε σχέση με τον Βρετανο-Πακιστανό καρδιοχειρουργό Χασνάτ Καν, τον οποίο αποκαλούσε «αγάπη της ζωής της» σε πολλούς από τους πλησιέστερους φίλους της και φημολογείται ότι τον περιέγραφε ως τον «κύριο Τέλειο». Τον Μάιο του 1996, η Diana επισκέφτηκε την πόλη Λαχόρη κατόπιν πρόσκλησης του Ιμράν Καν, συγγενή του Χασνάτ Καν, και επισκέφτηκε μυστικά την οικογένειά του. Η σχέση της με τον Καν λειτουργούσε υπό απόλυτη μυστικότητα, με την Diana να λέει ψέματα σε μέλη του τύπου που την ρωτούσαν για το θέμα. Η σχέση τους διήρκεσε σχεδόν δυο χρόνια με διαφορετικές απόψεις για το ποιος την τερμάτισε. 

jenny.gr

Στη συνέχεια, η Lady D ξεκίνησε να βγαίνει με τον Ντόντα Φαγιέντ, γιο του δισεκατομμυριούχου Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ. Η Diana είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να πάρει τους γιους της εκείνο το καλοκαίρι μαζί της για διακοπές στο Χάμπτονς και στο Λονγκ Άϊλαντ της Νέας Υόρκης, αλλά οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Μπάκινγχαμ την εμπόδισαν. Αφού αποφάσισε να ακυρώσει ένα ταξίδι στην Ταϋλάνδη, δέχτηκε την πρόταση του Φαγιέντ για να συναντήσει την οικογένειά του στη Νότια Γαλλία όπου τα υψηλά μέτρα ασφαλείας δεν θα προκαλούσαν ανησυχία στην Βασιλική Ομάδα Προστασίας. Ο Μοχάμεντ αλ Φαγιέντ είχε αγοράσει το Jonikal, ένα γιοτ 60 εκατομμυρίων λιρών που φιλοξένησε τη Diana και τους γιους της.

Το ημερολόγιο είχε μόλις γυρίσει στην 31η Αυγούστου, όταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η πριγκίπισσα γαντζωμένη στον ώμο του Ντόντι Αλ Φαγέντ, μετά το δείπνο μπήκε στη μοιραία Μερσεντές για μια βραδινή βόλτα με το αυτοκίνητο στο Παρίσι. Διέσχισαν τη rue Cambon και την πλατεία Concorde, πέρασαν από τους κήπους του Cours-la-Reine, χαζεύοντας τα φώτα στον Σηκουάνα. Η καταδίωξη από τους παπαράτσι σταμάτησε στη 13η κολόνα του τούνελ Pont de l'Alma και έγραψε το τέλος για την παραμυθένια ζωή της πριγκίπισσας.

Ο βρετανικός λαός χρειαζόταν κάποια σαν τη Diana να του χαρίσει αγάπη, και εκείνη το έκανε απλόχερα. Αντλούσε ευχαρίστηση από την λατρεία που της έδειχνε ο κόσμος. Όσο για τους έρωτες της, της πρόσφεραν μια μικρή παρηγοριά, αλλά ποτέ τη σωτηρία που απεγνωσμένα ζητούσε. 

jenny.gr

Πηγή φωτογραφιών: getty/ Ideal Images