Malala Yousafzai: Η ιστορία της ακτιβίστριας που πυροβολήθηκε επειδή μαχόταν για το δικαίωμα στην εκπαίδευση
The Jennettes
12 Ιουλίου 2020
Η Malala Yousafzai, το κορίτσι- σύμβολο στον αγώνα για την εκπαίδευση των κοριτσιών, γεννήθηκε στις 12 Ιουλίου 1997 στην πόλη Μινγκόρα του Πακιστάν. Η Malala εισέρχεται στη σφαίρα της δημοσιότητας, όταν στις 9 Οκτωβρίου 2012 στο βόρειο Πακιστάν συνέβη ένα περιστατικό που συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα. Ένα κορίτσι 15 ετών πυροβολείται στο κεφάλι από Ταλιμπάν ενώ βρισκόταν στο σχολικό λεωφορείο.
Ο λόγος της συγκεκριμένης επίθεσης ήταν επειδή το κορίτσι είχε εναντιωθεί στις προσταγές των Ταλιμπάν, που δεν ήθελαν τα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο, αλλά και επειδή μαχόταν υπέρ του δικαιώματος στην εκπαίδευση. Οι Ταλιμπάν είχαν αρχίσει ήδη να τρομοκρατούν τις κοπέλες που ήθελαν να μορφωθούν, με αποτέλεσμα πολλές να ζουν με τον φόβο πως κάτι κακό μπορεί να τους συμβεί απλά και μόνο επειδή πήγαιναν σχολείο.
Το κορίτσι που πυροβολήθηκε, ήταν η Malala. Για την ακρίβεια, ένας άνδρας ανέβηκε στο σχολικό λεωφορείο και ρώτησε ποια είναι. Στη συνέχεια, την πυροβόλησε τρεις φορές και η μια σφαίρα διαπέρασε το αριστερό της μάτι και καρφώθηκε στον ώμο της, ενώ οι άλλες δύο χτύπησαν στα χέρια των κοριτσιών, που κάθονταν δίπλα της. Η Malala μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο στην Αγγλία, όπου χρειάστηκαν πολλά χειρουργεία και φυσικοθεραπείες για να μπορέσει να γίνει καλά.
Εκείνη και η οικογένειά της εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην Αγγλία, καθώς κρίθηκε ότι εκεί θα ήταν περισσότερο ασφαλείς. Το 2013 έγραψε το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο «Με λένε Malala», στο οποίο διηγείται όσα έζησε μέχρι τη στιγμή που βγήκε από το νοσοκομείο. Την επόμενη χρονιά της απονεμήθηκε το Nobel Ειρήνης και έγινε το νεαρότερο κορίτσι που πήρε το συγκεκριμένο βραβείο.
Ο δρόμος προς την αξία της εκπαίδευσης
Η πρώτη εκπαίδευση της Malala έγινε από τον πατέρα της, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης σχολείου και ποιητής. Όταν έγινε 11 ετών ξεκίνησε να γράφει, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο σε ένα τετράδιο όπου περιέγραφε τη ζωή της στο βορειοδυτικό Πακιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο.
Εξέφραζε έντονα τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών να μορφώνονται. Μάλιστα, τα επόμενα χρόνια έδωσε αρκετές συνεντεύξεις σε διάφορα μέρη, στις οποίες υποστήριζε πως τα κορίτσια πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο.
Η Malala έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ δεν σταματά να μάχεται για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Έχει επίσης ιδρύσει το Malala Fund που έχει στόχο να προωθήσει την εκπαίδευση των παιδιών σε χώρες που δεν είναι διαδεδομένη, και να στηρίξει γενικά τα δικαιώματα τους στη μόρφωση. Η ιστορία της αποτελεί παράδειγμα σε όλους εμάς που πολλές φορές σκεφτόμαστε την εκπαίδευση σαν αγγαρεία, αγνοώντας πως είναι ένα αναφαίρετο δικαίωμα.
Η Malala μάλιστα, πριν λίγο καιρό κατάφερε να αποφοιτήσει από το Oxford University, αποκτώντας το πτυχίο "Philosophy, Politics and Economics". Η νεαρή ακτιβίστρια θα αποτελεί πάντα πρότυπο και θα δίνει έμπνευση στις νέες γενιές για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.