REAL LIFE WHO

Αλέξανδρος Δουμάς: Η ιστορία πίσω από τον σπουδαίο Γάλλο λογοτέχνη που τιμάται από το σημερινό doodle της Google


The Jennettes

28 Αυγούστου 2020

Αλέξανδρος Δουμάς: Η ιστορία πίσω από τον σπουδαίο Γάλλο λογοτέχνη που τιμάται από το σημερινό doodle της Google

Τον Αλέξανδρο Δουμά, τον πατέρα, επέλεξε η Google ως το κεντρικό πρόσωπο του Doodle σήμερα και έτσι τιμά τον σπουδαίο Γάλλο λογοτέχνη.

Ο Δουμάς γεννήθηκε το 1802 στο χωριό Βιγιέρ-Κοτρέ της Γαλλίας και ήταν εγγονός ενός ευγενούς, που έζησε για πολλά χρόνια στις Δυτικές Ινδίες, ενώ πατέρας του ήταν ο Θωμάς Αλέξανδρος Δουμάς, μικτής αφρικανικής καταγωγής. Ο ίδιος ήταν εγγονός ενός Γάλλου ευγενούς, που έζησε για πολλά χρόνια στις Δυτικές Ινδίες. Πατέρας του ήταν ο Θωμάς Αλέξανδρος Δουμάς, μικτής αφρικανικής καταγωγής, ο οποίος υπήρξε στρατηγός του Βοναπάρτη, ωστόσο, έπεσε σε δυσμένεια μέχρι το 1800, έγινε αιχμάλωτος πολέμου για δύο χρόνια και πέθανε το 1806.

jenny.gr

Ο Αλέξανδρος δεν ενδιαφερόταν για τα μαθήματα του σχολείου και ξεχώριζε μόνο για τα όμορφα γράμματά του. έτσι, σε ηλικία 12 ετών προσλήφθηκε ως γραφέας σε συμβολαιογραφείο. Το 1822 πήγε στο Παρίσι, όπου ο γραφικός του χαρακτήρας και το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν λίγο-πολύ γνωστός, του έδωσε μία θέση αντιγραφέα στο γραφείο του Δούκα της Ορλεάνης και μέλλοντα βασιλιά Λουδοβίκου Φίλιππου. 

Έγινε επιτυχημένος θεατρικός συγγραφέας, προτού αρχίσει να δημιουργεί κορυφαία μυθιστορήματα, τα οποία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα πλέον. Ένα από αυτά είναι το «Οι τρεις σωματοφύλακες», που δημοσιεύθηκε το 1844, και με τα έργα του έχει γίνει από τους πιο γνωστούς Γάλλους συγγραφείς στον πλανήτη, καθώς έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Το 1840 ο Αλέξανδρος Δουμάς παντρεύτηκε την ηθοποιό Ιντά Φεριέ αλλά συνέχισε να συνάπτει σχέσεις και με άλλες γυναίκες, αποκτώντας περισσότερα από τέσσερα παιδιά. Ένα από αυτά τα παιδιά ήταν ο Αλέξανδρος Δουμάς ο νεώτερος, καρπός της σχέσης του με την Κατρίν Λεμπέ.

Το 1870, μετά από ένα ατύχημα που τον άφησε σχεδόν παράλυτο, ο Αλέξανδρος Δουμάς εγκαταστάθηκε στο σπίτι του γιου του, Αλέξανδρου Δουμά του νεώτερου, στο Πουί όπου και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους. Το 2002 ο τάφος του μεταφέρθηκε στο Πάνθεον του Παρισιού, το μαυσωλείο όπου είναι θαμμένες λαμπρές προσωπικότητες της Γαλλίας.