Ο διάσημος συγγραφέας, Πέτρος Μάρκαρης σχολιάζει τη στάση της Ελλάδας απέναντι στον κορωνοϊό σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη στη La Repubblica

The Jennettes
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2020

Πριν από περίπου 10 χρόνια, ο Πέτρος Μάρκαρης είχε μπει στη λίστα της βρετανικής εφημερίδας Observer με τους δέκα καλύτερους συγγραφείς αστυνομικών ιστοριών στην Ευρώπη. Ο διάσημος συγγραφέας, του οποίου τα έργα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, παραχώρησε πρόσφατα μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στη La Repubblica με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου και στην Ιταλία, «Ο φόνος είναι χρήμα». Τα όσα είπε για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και όσα απασχολούν σήμερα τη χώρα μας, κρίνονται εξαιρετικής σημασίας. 

Πηγή φωτογραφίας: thillernord.it

Μιλώντας στη Repubblica, ο Μάρκαρης αναλύει μεταξύ άλλων, τα ελληνοτουρκικά, την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, αλλά και το ζήτημα των προσφύγων. Ωστόσο, αρχικά αναφέρεται στον λόγο που αποφάσισε να γράψει το συγκεκριμένο βιβλίο και αυτός δεν είναι άλλος, όπως αναφέρει, από «την παρακμή της μεσαίας τάξης, ειδικά στη Νότια Ευρώπη, στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Ισπανία. Νεόπτωχοι που προστέθηκαν στους ήδη υπάρχοντες. Πολλά από τα προβλήματα των σημερινών κοινωνιών μας, προέρχονται από αυτό το γεγονός». 

Εστιάζοντας στη χώρα μας, ο συγγραφέας αναφέρθηκε στη στάση μας απέναντι στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Μεταξύ άλλων, τονίζει μέσα από τον λόγο του, πως «ξεπεράσαμε την οικονομική κρίση με μία δεκαετία θυσιών, τώρα μας ήρθε κατακέφαλα μία άλλη κρίση, την οποία έφερε μαζί του o κορωνοϊός. Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μοιάζει φυσιολογική, επειδή τα καταστήματα και τα καφέ είναι ανοιχτά, αλλά μέσα είναι άδεια».

Ο ίδιος τόνισε μάλιστα, πως ο λαός μας αντέδρασε «αναπάντεχα καλά κατά την πρώτη φάση της πανδημίας. Οι Έλληνες, όπως και οι Ιταλοί, δεν φημίζονται για την πειθαρχία τους. Υπάκουσαν, ωστόσο, και τήρησαν τα μέτρα για μήνες, όπως και τους κανόνες. Έπειτα, ήρθε το καλοκαίρι και τα κρούσματα αυξήθηκαν. Αλλά στην Ελλάδα όλα εξαρτώνται από τον τουρισμό. Εάν παραμέναμε κλειστοί, δεν θα πεθαίναμε από τον ιό αλλά από την πείνα. Επρόκειτο για ένα απαίσιο δίλημμα». 

Στο σημείο που ρωτήθηκε για το παράθεμα από το ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ, «Διαβάζοντας Οράτιο», που επέλεξε για το βιβλίο του, ο Μάρκαρης εξήγησε ότι το διάλεξε για να μεταφέρει την ελπίδα. «Σε έναν στίχο αναφέρεται πως "ακόμη και ο κατακλυσμός δεν κράτησε αιώνια". Θα περάσει και η πανδημία και αργά ή γρήγορα θα επιλυθούν και τα οικονομικά προβλήματα. Το ερώτημα είναι πόσοι θα επιβιώσουν μέχρι τότε»...

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Wikipedia