REAL LIFE WHO

Αδερφές Mirabal: Η ιστορία πίσω από τη φρικτή τους δολοφονία που γέννησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών


The Jennettes

25 Νοεμβρίου 2020

Αδερφές Mirabal: Η ιστορία πίσω από τη φρικτή τους δολοφονία που γέννησε την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας των Γυναικών

Στις 25 Νοεμβρίου του 1960, καταγράφηκαν στην ιστορία τρεις από τις πιο στυγερές δολοφονίες γυναικών. Η υπόθεση που συγκλόνισε την ανθρωπότητα και είχε θύτες τρεις αδερφές, γέννησε ουσιαστικά την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. H Patria, η Minerva και η María Teresa Mirabal ήταν Δομινικανές και δεν δίστασαν να εναντιωθούν στο δικτατορικό καθεστώς του Ραφαέλ Τρουχίγιο, ρισκάροντας την ίδια τους τη ζωή. Μόνο η τέταρτη από τις αδερφές κατάφερε να επιζήσει από τον δύσκολο αγώνα που ξεκίνησαν εναντίον ενός ολόκληρου καθεστώτος και η ιστορία τους ξεδιπλώνεται παρακάτω. 

Οι αδερφές Mirabal, κόρες ενός πλούσιου επιχειρηματία, είχαν μια ανέμελη παιδική ζωή και η ζωή τους κυλούσε ομαλά μέχρι την άνοδο του δικτάτορα Τρουχίγιο στην εξουσία. Η περιουσία που είχαν, τότε χάθηκε ολοσχερώς και οι ίδιες τόλμησαν παρά την εποχή, να συμμετάσχουν με πρωτεργάτρια τη Minerva, στον αντιδικτατορικό αγώνα με τη βοήθεια ενός θείου τους. Οι τρεις αδερφές που ήταν ήδη παντρεμένες, έγιναν γνωστές ως "Πεταλούδες" (Las Mariposas) μέσα από την ίδρυση ενός αντιστασιακού κινήματος που είχε ως στόχο την ανατροπή του δικτάτορα. 

Οι "Πεταλούδες" έγιναν σύμβολο της δημοκρατίας και του φεμινισμού 

Το Κίνημα της 14ης Ιουνίου που δημιούργησαν οι ίδιες, είχε ως άμεση συνέπεια την τιμωρία τους, που συχνά μεταφραζόταν σε βασανιστήρια. Οι σύζυγοί τους φυλακίστηκαν, όπως και εκείνες αλλά παρόλα αυτά, οι τρεις αδερφές δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν τον σκληρό αγώνα κατά της δικτατορίας που είχε ως κόστος την ίδια τους τη ζωή.

 Στις 25 Νοεμβρίου του 1960 στη διάρκεια του επισκεπτηρίου στις φυλακές όπου ήταν κλεισμένοι οι άντρες τους, οι τρεις αδερφές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε ένα χωράφι με ζαχαροκάλαμα. Εκεί βασανίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν και στραγγαλίστηκαν έπειτα από διαταγή του Τρουχίγιο. 

 

Λίγους μήνες μετά, το 1961 ο δικτάτορας Τρουχίγιο δολοφονήθηκε ενώ ο θάνατος των τριών γυναικών ξεσήκωσε μεγαλύτερη θύελλα αντιδράσεων για το δικτατορικό καθεστώς. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών και σπουδαίων πολιτικών αγωνιστριών. Η μοναδική επιζήσασα αδερφή τους, η Dede, παρόλο που συμμετείχε λιγότερο στο κίνημα, φρόντισε να τιμά κάθε χρόνο μέχρι τον θάνατό της το 2014, τη μνήμη των αδελφών της, συντηρώντας το Μουσείο Hermanas Mirabal, το οποίο βρίσκεται στο Salcedo και ήταν το μέρος όπου τα κορίτσια έζησαν τους τελευταίους 10 μήνες της ζωής τους. Η μνήμη των τριών γυναικών τιμάται κάθε χρόνο την 25η Νοεμβρίου, αλλά θα έπρεπε να υμνείται κάθε ημέρα και με κάθε απλή αφορμή. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: masukam.blogspot.com

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits.

jenny.gr