UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Η «σκιώδης πανδημία» που καλεί κάθε γυναίκα να λύσει τη σιωπή της


The Jennettes

25 Νοεμβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών: Η «σκιώδης πανδημία» που καλεί κάθε γυναίκα να λύσει τη σιωπή της

Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην εξάλειψη της βίας που εκδηλώνεται κατά των γυναικών. Οι μορφές της βίας μπορεί να είναι έμμεσες, αλλά έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στο γυναικείο φύλο ενώ μάλιστα, πολλές γυναίκες επιλέγουν να τηρήσουν σιωπή απέναντι στην κακοποίηση που δέχονται. 

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του António Guterres, παραμένει πάντα επίκαιρο κάθε χρόνο τέτοια ημέρα. «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία. Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού – μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960.

Την πρώτη περίοδο της πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του sansimera.gr, η βία κατά των γυναικών χαρακτηρίστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η «σκιώδης πανδημία». Η πρόεδρος της GREVIO 3, Marceline Naudi σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «για πολλές γυναίκες και παιδιά, το σπίτι δεν είναι ένα ασφαλές μέρος», δεδομένου ότι οι πολιτικές απομόνωσης και περιορισμού που εφαρμόστηκαν από τα κράτη προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διάδοση του κορωνοϊού, για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είχε ως συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κινδύνου και την έκθεσή τους σε όλες τις μορφές έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας λόγω του περιορισμού της μετακίνησής τους και της συγκατοίκησης συνεχώς με τον κακοποιητή τους.

Ο κίνδυνος αυτός υπήρξε ακόμη μεγαλύτερος για γυναίκες και κορίτσια ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, όπως για γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο, μετανάστριες, γυναίκες με αναπηρία, ηλικιωμένες γυναίκες. Η σημερινή ημέρα είναι μια καλή υπενθύμιση προς όλες τις γυναίκες για να υψώσουν τη φωνή τους απέναντι σε κάθε μορφή βίας εάν δεν το έχουν κάνει ήδη, προτρέποντας κάθε γυναίκα δίπλα τους, να λύσει με τον ίδιο τρόπο τη σιωπή της και να ζητήσει άμεση βοήθεια. 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits.

jenny.gr