REAL LIFE WHO

Selma Lagerlöf: Η πρώτη γυναίκα συγγραφέας που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909 και τιμήθηκε για τη «ζωηρή φαντασία» της


The Jennettes

10 Δεκεμβρίου 2020

Selma Lagerlöf: Η πρώτη γυναίκα συγγραφέας που κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1909 και τιμήθηκε για τη «ζωηρή φαντασία» της

Το 1909, η Selma Lagerlöf γίνεται η πρώτη γυναίκα συγγραφέας που λαμβάνει την τιμητική διάκριση του βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας για τη σπουδαία γραφή της και την εξαιρετική φαντασία της. Οκτώ χρόνια πριν την τιμητική αυτή διάκριση, το 1901, τα βραβεία Νόμπελ απονέμονται για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την αρχή μίας εκ των σπουδαιότερων πνευματικών διακρίσεων και απονομών. 

Η Lagerlöf ξεχώρισε γρήγορα για «τον ευγενή ιδεαλισμό, τη ζωηρή φαντασία και την πνευματική αντίληψη που χαρακτηρίζουν τη γραφή της». Αυτοί ήταν οι κυριότεροι λόγοι, για τους οποίους έλαβε το Νόμπελ μαζί φυσικά, με τη συγγραφή του συγκινητικού παραμυθιού, Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον. 

Η ίδια έζησε τα πρώτα της χρόνια στην επαρχία της Σουηδίας, και από μικρή συνήθιζε να γράφει ποιήματα. Σπούδασε παιδαγωγός στη Στοκχόλμη και διορίστηκε δασκάλα το 1885. Εκείνη την περίοδο έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα Το τραγούδι της ζωής—Γιέστα Μπιέρλινγκ, έργο που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναβίωση του ρομαντισμού στη Σουηδία. Το 1895 έκανε το μεγάλο βήμα να παραιτηθεί από τη διδασκαλία, ώστε να αφοσιωθεί με όλη της την ψυχή στη λογοτεχνία.

«Με εκτίμηση στον υψηλό ιδεαλισμό, την καλπάζουσα φαντασία και την πνευματική αντίληψη που χαρακτηρίζουν τα γραπτά της»

Τα επόμενα χρόνια επισκέφθηκε διάφορες χώρες, όπως την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Παλαιστίνη, που αποτέλεσαν για εκείνη, βασικές πηγές έμπνευσης για τα έργα της. Το 1914 έγινε μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας αλλά οι ψυχολογικές επιπτώσεις, που της προκάλεσε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος την έκαναν να σταματήσει να γράφει για μερικά χρόνια. Τα έργα της, τα οποία είναι βαθύτατα επηρεασμένα από τις παραδοσιακές σουηδικές ιστορίες, χαρακτηρίζονται γενικά από τη μεγάλη αγάπη της για τη φύση και τον άνθρωπο, καθώς και από την πίστη της ότι το καλό θα θριαμβεύσει επί του κακού.

Η διάκριση της Selma Lagerlöf άνοιξε τον δρόμο και για άλλες γυναικείες διακρίσεις και βραβεύσεις στον τομέα της Λογοτεχνίας και του Πολιτισμού, γενικότερα. Ακολούθησαν οι βραβεύσεις μεταξύ άλλων, των: Grazia Deledda (1926), Sigrid Undset (1928), Pearl S. Buck (1938), Nadine Gordimer (1991), Doris Lessing (2007), Alice Munro (2013), Olga Tokarczuk (2018). 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Facebook/ Selma Lagerlöf-sällskapet

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr