REAL LIFE WHO

Loujain al-Hathloul: Η ακτιβίστρια που της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επειδή μάχεται για τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών


The Jennettes

30 Δεκεμβρίου 2020

Loujain al-Hathloul: Η ακτιβίστρια που της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επειδή μάχεται για τα θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών

Η ακτιβίστρια και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, Loujain al-Hathloul καταδικάστηκε πριν λίγα 24ωρα από το δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας σε κάθειρξη 5 ετών και 18 μηνών. Η δίκη της 31χρονης έχει δεχτεί θύελλα αντιδράσεων από την κοινή γνώμη καθώς το δικαστήριο που την έκρινε και ειδικεύεται σε αντιτρομοκρατικές υποθέσεις, κατέληξε στην ενοχή της για "διάφορες δραστηριότητες που απαγορεύονται από την αντιτρομοκρατική νομοθεσία". Μάλιστα, η γενναία ακτιβίστρια κατηγορείται ότι στόχος ήταν να αλλάξει το πολιτικό σύστημα της χώρας, καθώς και ότι προκάλεσε βλάβη στην εθνική ασφάλεια.

Ειδικοί του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταλήγουν στο ότι οι κατηγορίες εναντίον της είναι ψευδείς και μαζί με σημαντικές οργανώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και βουλευτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ζητούν την απελευθέρωσή της. Να σημειωθεί ότι η Loujain al-Hathloul έχει ήδη περάσει πάνω από δύο χρόνια προφυλακισμένη καθώς είχε συλληφθεί, μαζί με άλλες ακτιβίστριες, λίγο καιρό προτού αρθεί η απαγόρευση στις Σαουδαράβισσες να οδηγούν. Οι γυναίκες που συνελήφθησαν, διεκδικούσαν ακριβώς αυτό το δικαίωμα.

Το Παρίσι ήδη ζητάει την αποφυλάκιση της ακτιβίστριας, ελπίζοντας στην άμεση απελευθέρωσή της ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω εκπροσώπου της, δηλώνει ότι λυπάται για την καταδίκη της Hathloul αφού «διώχθηκε επειδή υπερασπίστηκε θεμελιώδη δικαιώματα των γυναικών, που αποτελούν μέρος των μεταρρυθμίσεων που προώθησε το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας».

Η Loujain al-Hathloul γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου του 1989 κι έχει συλληφθεί και απελευθερωθεί αρκετές φορές για άρνηση της απαγόρευσης της οδήγησης γυναικών στη Σαουδική Αραβία ενώ συνελήφθη τον Μάιο του 2018, μαζί με άλλους σημαντικούς ακτιβιστές για τα δικαιώματα των γυναικών, κατηγορούμενη για απόπειρα αποσταθεροποίησης του βασιλείου. Μάλιστα, ήταν 3η στον κατάλογο των Κορυφαίων 100 πιο επιδραστικών γυναικών αραβικής καταγωγής το 2015. Πολλοί από τους λόγους σύλληψής της παραμένουν ασαφείς μέχρι σήμερα ενώ αξίζει να τονιστεί πως, ενώ τον Ιούνιο του 2018, οι γυναίκες έλαβαν δικαίωμα οδήγησης στη Σαουδική Αραβία, η Hathloul καλείται σήμερα, να εκτίσει την ποινή φυλάκισης 5 ετών και 18 μηνών.

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits