Οι πιο πολυσυζητημένες Ημέρες Ορκωμοσίας στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών
Σύρμα Κιουπελόγλου
20 Ιανουαρίου 2021
Η πολυσυζητημένη και πολυαναμενόμενη μέρα της Ορκωμοσίας του νέου εκλεγμένου Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Joe Biden έχει φτάσει. Στις 20 Ιανουαρίου 2021 όλα τα μάτια παγκοσμίως θα είναι στραμμένα στην Washington D.C. Για να προσδώσουν τη λάμψη που αξίζει στην σημερινή μέρα και να δείξουν την στήριξη τους στον νέο Πρόεδρο, η Jennifer Lopez και η Lady Gaga είναι έτοιμες να κατακτήσουν τη σκηνή σε μία βραδιά υπό τον τίτλο «Celebrating America», σε live τηλεοπτική μετάδοση. Λίγο αργότερα θα τις διαδεχθούν στην σκηνή οι Jon Bon Jovi, Demi Lovato και Justin Timberlake, με virtual οικοδεσπότη τον Tom Hanks.
Στην προηγούμενη Ημέρα Ορκωμοσίας που ήταν αυτή του Προέδρου Donald Trump το 2017, σχεδόν όλοι οι καλλιτέχνες αρνήθηκαν δημόσια την πρόσκληση να συμμετάσχουν στην βραδιά. Συμπεριλαμβανομένων των Elton John και Celine Dion. Κάπως έτσι το να αποδέχεσαι μία πρόσκληση ορκωμοσίας μετατράπηκε σε πολιτική πράξη. Ποτέ άλλοτε οι πολιτικές πεποιθήσεις του καλλιτέχνη δεν είχαν να κάνουν με την εμφάνιση του στους συγκεκριμένους εορτασμούς.
Ποιοι καλλιτέχνες όμως έχουν συμμετάσχει σε ορκωμοσίες Προέδρων των Η.Π.Α.; Σήμερα η μέρα προσφέρεται για μία αναδρομή στις αξιομνημόνευτες στιγμές αυτής της ιστορίας που τεχνικά ξεκίνησε η Dolley Madison με την διοργάνωση του πρώτου «Ιnaugural ball» το 1809 αλλά καθιέρωσε ο Roosevelt στην 3η θητεία του.
Franklin D. Roosevelt (1941)
Την βραδιά εκείνη που δημιούργησε το προηγούμενο για όλα τα μελλοντικά γκαλά ορκωμοσίας που ακολούθησαν εκμεταλλευόμενα μία συνεχώς αυξανόμενη celebrity κουλτούρα, τελετάρχης ανέλαβε ο Douglas Fairbanks Jr., φορώντας την στολή του από το Βρετανικό Ναυτικό. Στη συνέχεια, ο 19χρονος τότε Mickey Rooney έπαιξε πιάνο πριν διασκεδάσει το πλήθος με τη μίμηση του Clark Gable.
Η Irving Berlin τραγούδησε ζωντανά το «God Bless America» το οποίο ο Roosevelt είχε χρησιμοποιήσει ως τραγούδι της προεκλογικής του καμπάνιας. Την βραδιά έκλεισε εντυπωσιακά ο Charlie Chaplin, αναπαριστώντας τον διάσημο λόγο του χαρακτήρα του από την ταινία- σάτιρα στον φασισμό «The Great Dictator».
Dwight D. Eisenhower (1957)
Ο Πρόεδρος Eisenhower επιστράτευσε μία παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια της όπερας, γνωστής για το βελούδινο κοντράλτο της, για να τραγουδήσει τον Εθνικό Ύμνο στην δεύτερη Ημέρα Ορκωμοσίας του.
Η Marian Anderson ήταν τότε η πιο διάσημη μαύρη γυναίκα στην Αμερική. Παρά το γεγονός ότι η ίδια υποστήριζε τους δημοκρατικούς, με στενές σχέσεις με το NAACP, δέχτηκε και έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που τραγούδησε τον εθνικό ύμνο σε Ημέρα Ορκωμοσίας Προέδρου.
John F. Kennedy (1961)
Το γκαλά της ορκωμοσίας του Προέδρου Kennedy δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από εντυπωσιακό αφού την παραγωγή του είχε αναλάβει ο Frank Sinatra και την προβολή του το δίκτυο NBC. Ο Sinatra έφερε τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής από ολόκληρο τον κόσμο. Η Ella Fitzgerald πέταξε από την Αυστραλία, ενώ αγόρασε το «Broadway house of Gypsy» ώστε να μπορέσει η Ethel Merman να έρθει από τη Νέα Υόρκη και να τραγουδήσει το «Everything’s Coming Up Roses».
Την ημέρα πριν την Ορκωμοσία ένα παχύ στρώμα χιονιού κάλυψε ολόκληρη την πρωτεύουσα, το οποίο έριξε το ρεύμα και δεν επέτρεψε στο NBC να εκπέμψει. Οι καλλιτέχνες μη μπορώντας να προσεγγίσουν τα ξενοδοχεία τους και να αλλάξουν σε μία πιο επίσημη ενδυμασία, φαίνονταν υπέροχα χαλαροί. Ο Sinatra άνοιξε το show με το "You Make Me Feel So Young", το οποίο ακολούθησε ένας ιρλανδικός χορός από τον Gene Kelly και σερενάτες από τους Nat King Cole και Harry Belafonte. Το NBC θεωρώντας ντροπιαστικό το περιστατικό αυτό, δεν άφησε να βγει το βίντεο από αυτήν την βραδιά στο φως της ημέρας έως ότου το PBS παρουσίασε το JFK: The Lost Inaugural Gala το 2017.
Richard M. Nixon (1969)
Η συναυλία του James Brown στην Ορκωμοσία του Προέδρου Nixon είχε μεγάλο αντίκτυπο. Ο Brown τραγούδησε τον ύμνο πολιτικών δικαιωμάτων του «Say It Loud—I’m Black and I’m Proud.»
Ο νονός της soul μουσικής ξεσήκωσε τόσο τους μαύρους όσο και τους λευκούς στο κοινό, το οποίο στον στίχο-ερώτηση «Say It Loud» απαντούσε «I’m Black and I’m Proud». Ωστόσο ο Nixon δεν ήταν παρών. Η Μυστική Υπηρεσία είχε κρατήσει τον Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη για να εξασφαλίσει την ασφάλεια του, καθώς συναυλία του Brown 3 μήνες πριν την Ορκωμοσία κατέληξε σε σπασμένα παράθυρα.
Bill Clinton (1993)
Ο Bill Clinton αφού χρησιμοποίησε το «Don’t Stop» ως το ανεπίσημο τραγούδι της καμπάνιας του, ζήτησε από το συγκρότημα Fleetwood Mac που πλέον είχε διαλυθεί να το τραγουδήσει στην Ημέρα Ορκωμοσίας του.
Αν και το επιτελείο του τον πίεζε να στραφεί σε κάποιο πιο μοντέρνο act, η επανένωση του συγκροτήματος ήταν το highlight της βραδιάς ανάμεσα σε δυνατές στιγμές όπως οι εμφανίσεις της Barbra Streisand και του Elton John, και φυσικά το στιγμιότυπο με τον Bill Clinton, τον Michael Jackson και τον Bill Cosby επί σκηνής να τραγουδούν καθώς μπαλόνια πέφτουν από το ταβάνι.
Barack Obama (2009)
Την ιστορική νίκη του Προέδρου Obama το 2009 μαζεύτηκαν να γιορτάσουν τα μεγαλύτερα ονόματα του καλλιτεχνικού στερεώματος. Ανάμεσα τους οι Bruce Springsteen, U2, Stevie Wonder, Tom Hanks, Aretha Franklin, Sheryl Crow, John Legend, Usher, Mary J. Blige, Queen Latifah, Shakira, Garth Brooks και φυσικά η Beyoncé.
Ας μην ξεχνάμε ότι η τότε Πρώτη Κυρία Michelle Obama είχε δηλώσει ότι αν μπορούσε να είναι κάποια άλλη πέρα από τον εαυτό της θα ήθελε να είναι η Beyoncé. Η τραγουδίστρια διασκεύασε για τον πρώτο χορό του ζευγαριού εκείνη την νύχτα το τραγούδι «At Last» της Etta James. To 2013 θα επιστρέψει για άλλη μία εμφάνιση στη δεύτερη Ορκωμοσία του Προέδρου Obama, όπου τραγούδησε τον Εθνικό Ύμνο.
Δείτε ακόμη:
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits