REAL LIFE WHO

Salvador Dali: 5 σουρεαλιστικά στοιχεία για τη ζωή του διάσημου ζωγράφου


Εύα Κονδύλη

23 Ιανουαρίου 2021

Salvador Dali: 5 σουρεαλιστικά στοιχεία για τη ζωή του διάσημου ζωγράφου

Μία από τις πιο διάσημες, αλλά και αμφιλεγόμενες φιγούρες στην ιστορία της τέχνης, ο Salvador Dali (1904 - 1989), με την υπερβολή ως κύριο συστατικό του χαρακτήρα του και το θρυλικό μουστάκι, απεβίωσε σαν σήμερα στις 23 Ιανουαρίου 1989 σε ηλικία 84 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια, ακούγοντας την αγαπημένη του όπερα και αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά.

«I don't do drugs. I am drugs»

Γεννημένος στην πόλη Figueres της Ισπανίας, από νεαρή ηλικία είχε δείξει ενδιαφέρον στις τέχνες, ακολουθώντας την εκπαίδευση του στην Μαδρίτη. Επηρεασμένος από τον Ιμπρεσιονισμό και τους Αναγεννησιακούς δασκάλους, προσέλκυσε όλο και περισσότερο τις μεθόδους του Κυβισμού και τα πρωτοποριακά κινήματα, Avant Garde.

Ήρθε κοντά στον Σουρεαλισμό στα τέλη της δεκαετίας του 1920 και εντάχθηκε στο σουρεαλιστικό γκρουπ το 1929, όπου πολύ γρήγορα έγινε από τους κορυφαίους εκπροσώπους του. Το πιο γνωστό έργο του, The Persistence of Memory, ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 1931 και είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του Σουρεαλισμού.

Ο αυτοαποκαλούμενος ως «μεγαλομανής» ζωγράφος είχε αρκετές διαμάχες κυρίως με άλλες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, όπως είναι ο επίσης διάσημος συγγραφέας George Orwell, άλλοι σουρεαλιστικοί ζωγράφοι με αποτέλεσμα και την διαγραφή του από το Σουρεαλιστικό γκρουπ λόγω των ναζιστικών απόψεων του, αλλά και με προσωπικούς του φίλους ακόμη και με τον ίδιο του τον πατέρα. Εκκεντρικός, ευερέθιστος, λάτρης του σαδομαζοχισμού και με μία εμμονή με τον Χίτλερ, ο Salvador Dali είχε πολλές κρυφές πτυχές και σας παρουσιάζουμε μερικές από αυτές.

Ο Dali πίστευε ότι ήταν η μετενσάρκωση του νεκρού αδελφού του

Η μητέρα του Dali είχε φέρει στον κόσμο ένα αγοράκι με το όνομα Salvador, το οποίο πέθανε από γαστρεντερίτιδα όταν ήταν 22 μηνών. Εννιά μήνες αργότερα, ήρθε στη ζωή ο Salvador που όλοι γνωρίζουμε. Οι γονείς του Dali του είπαν όταν ήταν πέντε ετών, πως ήταν η μετενσάρκωση του αδελφού του, μια πεποίθηση που ο διάσημος ζωγράφος κράτησε μέχρι την ενήλικη ζωή του.

Όταν ήταν παιδί, ο Dali έσπρωξε έναν «φίλο» του από μια γέφυρα

Ο εκκεντρικός ζωγράφος παραδέχτηκε επανειλημμένα ότι είχε σαδομαζοχιστικές τάσεις. Σαν παιδί απολάμβανε να πέφτει από τις σκάλες, εξηγώντας ότι «ο πόνος ήταν ασήμαντος, η ευχαρίστηση όμως ήταν τεράστια». Κάποτε έσπρωξε τον παιδικό του φίλο από μια γέφυρα, ενώ καθώς έπεσε χτυπημένος, ο Dali καθόταν ατάραχος, τρώγοντας κεράσια.

Ο Dali είχε εμμονή με τα χρήματα

O Salvador Dali γενικά δεν ταίριαζε με το κοινότυπο στυλ του «φτωχού ζωγράφου» που υιοθέτησαν άλλοι καλλιτέχνες της εποχής. Φημιζόταν για τον εξαιρετικά πλούσιο τρόπο ζωής του που επωφελήθηκε από τη φήμη του και την έλλειψη οικονομικών προβλημάτων. Ο καλλιτέχνης ζωγράφιζε το πίσω μέρος κάθε επιταγής που χρησιμοποιούσε, γνωρίζοντας ότι κανείς δεν θα εξαργυρώσει ποτέ ένα πρωτότυπο έργο Dali. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο έλαβε το υποτιμητικό ψευδώνυμο «Avida Dollars», από τον συνεργάτη του André Breton, έναν αναγραμματισμό του ονόματός του που μεταφράζεται ως «πρόθυμος για δολάρια».

Είχε έναν ασυμβίβαστο γάμο

Η Gala ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερη από τον Dali και ήταν ήδη παντρεμένη με τον στενό του φίλο και επίσης Σουρεαλιστή ποιητή Paul Éluard, όταν τον γνώρισε. Ο έρωτας ήρθε πολύ γρήγορα, καθώς χώρισε τον σύζυγο της για να παντρευτεί τον Dali. Η Gala έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη ζωή του και στην καριέρα του, καθώς ήταν η μούσα του, ενώ συχνά ήταν μπλεγμένη με εξωσυζυγικές υποθέσεις, αν και λέγεται ότι ο Dali το ενθάρρυνε. Το 1969, όταν o Dali της αγόρασε ένα κάστρο στο Púbol, καθορίστηκε ότι θα μπορούσε να την επισκεφτεί εκεί μόνο εάν προσκληθεί γραπτώς. Σε όλη τη ζωή τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μοιράστηκαν μια έντονη και εμμονική αγάπη.

Το επίσης σουρεαλιστικό μουστάκι του

Πριν λίγα χρόνια, το 2017, όταν μια νεαρή κοπέλα ισχυρίστηκε πως ήταν κόρη του διάσημου ζωγράφου, ένα DNA τεστ ήταν απαραίτητο και έτσι έγινε η εκταφή για να διαπιστωθεί η αλήθεια. Οι ειδικοί ήρθαν αντιμέτωποι με ένα παράξενο γεγονός: Το μουστάκι του Salvador Dali είχε μείνει άθικτο! Όπως αποδείχθηκε βέβαια, η κοπέλα δεν είχε καμία σχέση με τον Dali.

Δεκαετίες μετά τον θάνατό του, το εμπορικό σήμα του Salvador Dalí δεν έχει μειωθεί. Το κυρτό μουστάκι του, το οποίο ψηφίστηκε ως το πιο διάσημο παράδειγμα τρίχας προσώπου όλων των εποχών, έχει γίνει σύμβολο τέχνης και καλλιτεχνικής ευφυΐας, ενώ μπορεί να βρεθεί σε κούπες καφέ και σε καταστήματα κοστουμιών παγκοσμίως. O Salvador Dali αποτελεί μεγάλη έμπνευση της pop κουλτούρας του σήμερα, με ταινίες για την ζωή του, cameos, αλλά και επιρροές στην μόδα.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η σύνδεση του με μια από τις διασημότερες ισπανικές σειρές όλων των εποχών, το «La Casa de Papel», όπου η φιγούρα του Dali με το χαρακτηριστικό μουστάκι αποτελεί σήμα κατατεθέν με ιδιαίτερο συμβολισμό, κάνοντας εκατομμύρια τηλεθεατές να γνωρίσουν και να αγαπήσουν και πάλι τον Salvador Dali.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits