REAL LIFE WHO

Gia Carangi: Η τραγική ιστορία του πρώτου supermodel στον κόσμο που πέθανε από AIDS στα 26


Εύα Κονδύλη

29 Ιανουαρίου 2021

Gia Carangi: Η τραγική ιστορία του πρώτου supermodel στον κόσμο που πέθανε από AIDS στα 26

Σαν σήμερα, στις 29 Ιανουαρίου του 1960, γεννιέται ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της δεκαετίας του '80, η Gia Carangi, η οποία για πολλούς θεωρείται πως υπήρξε το πρώτο supermodel του κόσμου.

Η ζωή της όμως δεν θύμιζε καθόλου παραμύθι, ενώ η καριέρα της τελείωσε πολύ σύντομα.

Η Άνοδος: Τα πρώτα χρόνια και τα παιδικά τραύματα

Η Gia Carangi γεννήθηκε στη Philadeplia της Αμερικής, το τρίτο και μοναδικό κορίτσι της οικογένειας, ενώ τα βάσανα της ξεκινούν σε ηλικία 5 χρονών όταν κακοποιήθηκε σεξουαλικά και δεν κατάφερε ποτέ πραγματικά να συνέλθει από το τραύμα. Ο πατέρας της ήταν ασταθής και κακοποιούσε τη μητέρα της, η οποία τελικά εγκατέλειψε την οικογένεια, όταν η Carangi ήταν 11 χρονών και θα περνούσε μεγάλο μέρος της εφηβείας της, ζητώντας την έγκριση του πατέρα της. «Με απέρριπτε και με κορόιδευε. Νιώθω ότι ο πατέρας μου δεν μου έδωσε ποτέ αυτό που χρειαζόμουν που ήταν αγάπη, κατανόηση, χρόνος», είχε γράψει κάποτε στο ημερολόγιο της.

Η σχέση της Carangi με τη μητέρα της ήταν επίσης τεταμένη, καθώς όταν η μητέρα της έμαθε πως την έλκυαν οι γυναίκες, έστειλε την έφηβη κόρη της σε ψυχολόγο με την ελπίδα ότι θα το ξεπεράσει, ενώ ποτέ πραγματικά δεν την αποδέχθηκε.

Σύμφωνα με την φίλη της Carangi, Sharon Beverly, δεν της άρεσε καθόλου το modeling και «μισούσε τη δουλειά από την αρχή», ενώ άλλοι φίλοι της υποψιάζονταν πως το έκανε χάρη στη μητέρα της. Σε ηλικία 17 ετών, η Gia Carangi εργαζόταν σε μικρό εστιατόριο του πατέρα της και ήταν μεγάλη fan του David Bowie, ο οποίος την επηρέασε πολύ κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τότε έγινε και η ανακάλυψη της από έναν τοπικό φωτογράφο, σημειώνοντας την αρχή της καριέρας της. 

Σε έναν κόσμο όπου είχε γεμίσει από ξανθές γυναίκες με γαλανά μάτια, ήρθε η Carangi, με τα σκουρόχρωμα χαρακτηριστικά της, την ιταλική ομορφιά και το μελαγχολικό βλέμμα της, γκρεμίζοντας κάθε στερεότυπο.

Τα χρόνια της απόλυτης δόξας

Η καριέρα της εκτοξεύθηκε αμέσως, ενώ μέσα σε έναν χρόνο έγινε πασίγνωστη και ήταν παντού περιζήτητη.  Σύχναζε στα θρυλικά πάρτι του Studio 54, όπου εκεί γνώρισε αρχικά τα ναρκωτικά, έκανε παρέα με όλα τα διάσημα ονόματα της εποχής, από ροκάδες, σε σταρ του κινηματογράφου μέχρι και βασιλιάδες.

Η Gia Carangi, πριν από την επινόηση του όρου supermodel, εμφανίστηκε στα εξώφυλλα όλων των μεγάλων περιοδικών της εποχής, των Cosmopolitan και Vogue στην Αμερική, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα. 

Η πρώτη της δουλειά ήταν με τον Versace όταν ήταν 18 ετών, ενώ ήταν το αγαπημένο μοντέλο πολλών κορυφαίων φωτογράφων μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Arthur Elgort, Helmut Newton και Francesco Scavullo. Εμφανίστηκε επίσης σε διάφορες διαφημιστικές εκστρατείες για οίκους μόδας υψηλής ραπτικής, όπως οι Armani, Christian Dior, και Yves Saint Laurent.

Στο αποκορύφωμα της καριέρας της, η Carangi ήταν πιο γνωστή στους κύκλους μόνο με το μικρό όνομα της, Gia.

Η Πτώση: Τα τελευταία χρόνια και οι δαίμονες

Η  πτώση της ξεκινά όταν πεθαίνει η ατζέντισσα, μέντορας και μητρική φιγούρα για την Gia, Wilhelmina Cooper, και συντετριμμένη αρχίζει να κάνει χρήση ναρκωτικών, ενώ ανέπτυξε εθισμό στην ηρωίνη. Η επαγγελματική ατζέντα της Gia από το 1980 περιέχει μια λανθασμένη υπενθύμιση: «Get Heroine».

Τα πράγματα άρχισαν, μόλις σε δύο χρόνια, να καταρρέουν. Οι διαθέσεις της ταλαντεύονταν άγρια, έφευγε από φωτογραφίσεις ή την έπαιρνε ο ύπνος κατά τη διάρκεια τους. 

Το 1981 συνελήφθη, για οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, ενώ τον Μάιο του ίδιου έτους, μόλις στα 21, η Gia χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση στο χέρι της, επειδή, σύμφωνα με τον Stephen Fried, «είχε κάνει ένεση στο ίδιο σημείο τόσες πολλές φορές που υπήρχε μια ανοιχτή μολυσμένη σήραγγα που οδηγούσε στη φλέβα της».

Η μοναξιά και η κατάθλιψη, άρχισαν να φαίνονται στο πρόσωπο της, ενώ η κατάχρηση των ναρκωτικών άρχισε να φαίνεται στο σώμα της.

Έκανε προσπάθειες να επιστρέψει, αλλά κάθε φορά κατέληγαν στο κενό, καθώς πλέον κανείς δεν την διάλεγε για την δουλειά του και πολλές φορές την έβρισκαν μέσα στους μώλωπες, βιασμένη ή κακοποιημένη. Πέθανε από επιπλοκές που σχετίζονται με το AIDS στις 18 Νοεμβρίου 1986, σε ηλικία 26 ετών και έγινε μία από τις πρώτες διάσημες γυναίκες που πέθαναν από την ασθένεια.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @retro.vintagess

Η Gia Carangi και η ιστορία της, έχουν αφήσει μεγάλη κληρονομιά στον χώρο της μόδας, αλλά και της ιστορίας, αφού αναφέρεται επίσης και ως ένα «gay icon», ενώ μετά τον θάνατό της έγινε αισθητή η ευαισθητοποίηση του ιού AIDS από τον κόσμο. Πολλοί φωτογράφοι έψαχναν για χρόνια να γεμίσουν το κενό που άφησε η Gia. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η Cindy Crawford γνώρισε τόση δημοσιότητα έναν χρόνο μετά το θάνατο της Carangi, εξαιτίας της χαρακτηριστικής ομοιότητάς τους.

Με την απλή, για τα δεδομένα της εποχής, εμφάνισή της κατάφερε να επαναπροσδιορίσει την έννοια της ομορφιάς, μιας ολόκληρης γενιάς, ενώ η ομορφιά της ήταν αναντικατάστατη.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

 

jenny.gr

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ ashlee1877