REAL LIFE WHO

«Girlboss»: Η ιστορία της Sophia Amoruso που κατάφερε να δημιουργήσει μια εταιρεία εκατομμυρίων από το δωμάτιο της


Σύρμα Κιουπελόγλου

17 Φεβρουαρίου 2021

«Girlboss»: Η ιστορία της Sophia Amoruso που κατάφερε να δημιουργήσει μια εταιρεία εκατομμυρίων από το δωμάτιο της

H "Μήδεια" εξακολουθεί να απλώνεται σχεδόν σε όλη τη χώρα και δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να κουλουριαστείτε κάτω από τις κουβέρτες σας και να συντονιστείτε στο Netflix. Η αδυναμία μας στις σειρές που βασίζονται σε πραγματικούς χαρακτήρες και γεγονότα είναι γνωστή. Επανερχόμαστε λοιπόν, με άλλη μία σειρά αφιερωμένη σε μία αυτοδημιούργητη γυναίκα που αποτελεί έμπνευση για όλα τα κορίτσια του σήμερα.

Το «Girlboss» βασίζεται στο ομώνυμο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Sophia Amoruso που εξιστορεί την ζωή της και το πώς κατάφερε να γίνει μία από τις πιο πλούσιες αυτοδημιούργητες γυναίκες στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes.

Η  Sophia Christina Amoruso γεννήθηκε στις 20 Απριλίου του 1984 στo San Diego της California. ‘Εχει καταγωγή από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία και έχει μεγαλώσει ως Χριστιανή Ορθόδοξη. Όταν στην εφηβεία διαγνώστηκε με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα σταμάτησε να πηγαίνει στο σχολείο και ξεκίνησε μαθήματα στο σπίτι. Η πρώτη της δουλειά ως έφηβη ήταν στο Subway restaurant και ακολούθησαν κι άλλες σε βιβλιοπωλείο και σε κατάστημα δίσκων.

Μετά το Λύκειο οι γονείς της χώρισαν και εκείνοι μετακόμισε στο Sacramento της California, όπου επέλεξε να έχει έναν boho τρόπο ζωής. Η νομαδική ζωή της περιλάμβανε διάφορα πράγματα όπως το να κάνει οτοστόπ, να ψάχνει σε κάδους σκουπιδιών, ακόμα και να κλέβει. Την κακή αυτή συνήθεια σταμάτησε όταν την συνέλαβαν το 2003 στο Portland του Oregon.

Μετά από αυτό μετακόμισε στο San Francisco, όπου διεγνώσθη με κοίλη στη βουβωνική χώρα και χρειαζόταν επειγόντως εγχείρηση. Για να αποκτήσει ασφάλεια υγείας και να μπορέσει να προβεί σε αυτήν, έπιασε δουλειά στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών, όπου ήλεγχε τις ταυτότητες των φοιτητών κατά την είσοδο. Και αυτό είναι το σημείο που το success story της ξεκινά.

Το 2006 ανοίγει ένα μικρό κατάστημα στο eBay από το δωμάτιο της, με το όνομα «Nasty Gal Vintage», από το άλμπουμ που έβγαλε το 1975 η τραγουδίστρια της funk και είδωλο του στιλ, Betty Davis. Σε αυτό πωλούσε διάφορα παλιά αντικείμενα από το πορτ μπαγκάζ ενός Volvo ’87. Το πρώτο αντικείμενο που πούλησε ήταν ένα βιβλίο που είχε κλέψει ως έφηβη.

Όσο περνούσε ο καιρός προσανατολίστηκε στην πώληση vintage ρούχων. Έκανε το στήσιμο, το styling, τη φωτογράφιση, τις περιγραφές και τις λεζάντες καθώς και τις αποστολές εντελώς μόνη της, σύμφωνα με όσα είχε μάθει σε μαθήματα φωτογραφίας. Μέσα στην ίδια χρονιά είδε την επιχείρηση της να εκτοξεύεται στην πλατφόρμα του ebay.

Το 2008 λάνσαρε το NastyGal.com, το οποίο έγινε sold out την πρώτη μέρα. Μέσα στα 7 πρώτα χρόνια λειτουργίας του, το μετέτρεψε σε μία εταιρεία με καθαρό κέρδος $ 100.000.000 τον χρόνο και κατάφερε να ανοίξει παράλληλα, δύο φυσικά καταστήματα.

Το 2014 εξέδωσε το βιβλίο της «#Girlboss», που μπήκε στη λίστα των Best Sellers των The New York Times και πούλησε μισό εκατομμύριο αντίτυπα. Το 2019 η αυτοβιογραφία της θα γίνει σειρά στο Netflix με παραγωγό την Charlize Theron.

Τον Ιανουάριο του 2015 παραιτήθηκε από την θέση της CEO της εταιρείας της γιατί αισθάνθηκε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει. Έναν χρόνο αργότερα μπήκε στο εξώφυλλο του Forbes ως μία από τις πιο πλούσιες αυτοδημιούργητες γυναίκες στον κόσμο και χώρισε με τον επί 8 μήνες σύζυγο της.

Λίγους μόνο μήνες μετά το «Nasty Gal», κηρύττει πτώχευση. Ο λόγος αυτής της χρεοκοπίας μπορεί να αποδοθεί στην αλλαγή ηγεσίας, σε μια «τοξική εργασιακή κουλτούρα» και στην κακή επικοινωνία, μεταξύ άλλων σφαλμάτων. 

Τον Φεβρουάριο του 2017, το Boohoo Group αγοράζει το «Nasty Gal» για 20 εκατομμύρια δολάρια, με την εταιρεία να παραμένει στο Los Angeles και να συνεχίζει να παράγει ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ με το δικό της εμπορικό σήμα.

Τον Δεκέμβριο του 2017 η Sophia Amoruso ίδρυσε το «Girlboss Media», μία εταιρεία που παράγει περιεχόμενο, podcasts και videos προσανατολισμένα σε Millennial γυναίκες και κορίτσια. Mέσα από αυτά επιθυμεί να μοιραστεί την γνώση που έχει συγκεντρώσει στα 14 χρόνια εμπειρίας της στον χώρο των επιχειρήσεων και να καθοδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους να ονειρευτούν και να δημιουργήσουν κερδοφόρες επιχειρήσεις για τις οποίες είναι περήφανοι.

Σήμερα η Amoruso ζει στο Los Angeles, είναι μητέρα τριών poodles, εκδίδει ένα εβδομαδιαίο newsletter, μοιράζεται τις σκέψεις και τις γνώσεις της στο Instagram, μέσω του E-Book της «Side Hustle Bible», σε δωρεάν πηγές όπως το «Bio Bible» και στo online Business Class της.

Η «wild ass» ιστορία της όπως την χαρακτηρίζει η ίδια, ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει χιλιάδες κορίτσια σε όλο τον κόσμο και αποδεικνύει ότι ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα μπορούν να γίνουν πραγματικότητα αν πιστέψεις και δουλέψεις γι’ αυτά. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να διαβάσετε και το βιβλίο της.

Δείτε ακόμη:

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr