Πρίγκιπας Φίλιππος: Οι πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του μακροβιότερου αρσενικού μέλους της Βασιλικής Οικογένειας
Εύα Κονδύλη
9 Απριλίου 2021
Με την ανακοίνωση του θανάτου του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της βασίλισσας Ελισάβετ Β', στα 99 του χρόνια, θυμόμαστε τις πιο σημαντικές πληροφορίες για τη ζωή του και τον τιμούμε μέσα από τις πιο σπουδαίες του στιγμές.
Ο πρίγκιπας Φίλιππος γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, στο παλάτι Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, ενώ αποτέλεσε το μακροβιότερο αρσενικό μέλος της Βρετανικής Βασιλικής Οικογένειας.
Ήταν μόλις ο πέμπτος σύζυγος βασίλισσας μέσα σε μια χιλιετία ιστορίας της βρετανικής βασιλείας, όμως η συνεισφορά του στο Στέμμα και στη σύζυγό του είναι τεράστια. Όλα αυτά τα χρόνια στάθηκε δίπλα της σε κάθε δυσκολία και υποχρέωση, ενώ παραιτήθηκε μόλις το 2017, σε ηλικία 94 ετών.
Υπάρχουν όμως κι άλλες πληροφορίες για τη ζωή του και αξιοσημείωτες στιγμές.
Ο διωγμός του από την Ελλάδα
Ο ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1919–22 οδήγησε τελικά στην παραίτηση του θείου του Φιλίππου, του Κωνσταντίνου Α, και ανάγκασε την οικογένειά του στην εξορία, ενώ ο Φίλιππος ήταν ακόμα βρέφος. Μέσω των συνδέσεων της οικογένειάς του με τη δυναστεία του Mountbatten στην Αγγλία, ένα βρετανικό σκάφος - το HMS Calypso - στάλθηκε στην Ελλάδα για να εκκενώσει την οικογένεια, με τον Φίλιππο να μεταφέρεται από τη χώρα σε ένα ξύλινο κιβώτιο φρούτων.
Η γνωριμία του με την Ελισάβετ
Αργότερα, έχοντας εκπαιδευτεί στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατετάγη σε ηλικία 18 ετών στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, το 1939, ενώ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού. Από τον Ιούλιο του 1939 άρχισε να αλληλογραφεί με την 13χρονη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν μακρινή ξαδέλφη του και την οποία είχε συναντήσει για πρώτη φορά το 1934 σε έναν γάμο.
Αφού πήρε την απαιτούμενη άδεια από τον Γεώργιο ΣΤ΄ προκειμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ, εγκατέλειψε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Mountbatten των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.
Λίγο πριν από το γάμο, ο βασιλιάς του χορήγησε τον τίτλο Βασιλική Υψηλότητα και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου, ενώ σύζυγός του τον ονόμασε Πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου το 1957. Μαζί με την Ελισάβετ απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο, οκτώ εγγόνια και δέκα δισέγγονα.
Είχε μια σκληρή παιδική ηλικία
Το 1930, η μητέρα του, η Πριγκίπισσα Αλίκη, διαγνώστηκε με παρανοϊκή σχιζοφρένεια. Η διάγνωση την οδήγησε να απομακρυνθεί από την οικογένεια και να εισαχθεί σε ένα σανατόριο στο Kreuzlingen της Ελβετίας, όπου υπέστη χρόνια σκληρής θεραπείας. Ενώ αργότερα, το 1937, η έγκυος αδελφή του Καικιλία σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα μαζί με τον σύζυγό της και τα υπόλοιπα παιδιά τους.
Οι υπόλοιποι τίτλοι του
Εκτός από τον Δούκα του Εδιμβούργου, ο Φίλιππος κατέχει επίσης τους τίτλους Κόμης του Merioneth και Βαρόνος του Greenwich στην κομητεία του Λονδίνου. Είναι επίσης ιππότης του Garter, Σύμβουλος Privy, και μέχρι το 1999 ήταν τεχνικά μέλος του Βρετανικού Σώματος των Λόρδων, του ανώτερου τμήματος του βρετανικού κοινοβουλίου. Ο Πρίγκιπας δεν πήρε ποτέ τη θέση του στους Λόρδους, ωστόσο, καθώς η Βασίλισσα πρέπει να θεωρηθεί ότι παραμένει πολιτικά ουδέτερη.
Ήταν ένας από τους νεότερους Υπολοχαγούς στην ιστορία του ναυτικού
Λίγο μετά το ξέσπασμα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Φίλιππος προσχώρησε στο Βασιλικό Ναυτικό το 1939 και υπηρέτησε ως μεσάζοντας σε ένα υπερ-θωρηκτό, το HMS Ramillies. Ανέβηκε θέσεις κατά τη διάρκεια του πολέμου για να γίνει ένας από τους νεότερους πρώτους υπολοχαγούς στην ιστορία του Βασιλικού Ναυτικού σε ηλικία μόλις 21 ετών. Τελικά κατέκτησε τον βαθμό του Ναυάρχου του Στόλου το 1953 και για τα 90α γενέθλιά του το 2011, έγινε ο Ύπατος Ναύαρχος του Ναυτικού από τη Βασίλισσα, ο τελετουργικός αρχηγός ολόκληρου του βρετανικού Ναυτικού.
Είχε μεγάλο πάθος για τα αεροπλάνα
Ήταν εξίσου ικανός στον αέρα όπως και στη θάλασσα. Έμαθε να πετάει αεροπλάνα μέσω της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας, έλαβε μια άδεια ελικοπτέρου το 1956 και μια άδεια ιδιωτικού πιλότου το 1959. Τη στιγμή που πέταξε την τελική του πτήση το 1997 (σε ηλικία από 76), είχε συγκεντρώσει σχεδόν 6.000 ώρες πτητικής εμπειρίας, σε 59 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών.
Ήταν το πιο πολυάσχολο μέλος της βασιλικής οικογένειας
Καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Φίλιππος συμμετείχε σε περισσότερους από 700 διαφορετικούς οργανισμούς και, ως προστάτης ή πρόεδρος, διεύθυνε περισσότερες από 1000 επίσημες συναντήσεις. Μέχρι τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα αποσυρθεί από τη δημόσια ζωή το 2017, είχε εμφανιστεί σε περισσότερες από 22.000 επίσημες εκδηλώσεις και έδωσε περίπου 5500 ομιλίες σε όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας.
Ήταν το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που διέσχισε την Ανταρκτική
Ενώ βρισκόταν σε μια διπλωματική αποστολή 40.000 μιλίων στο βασιλικό γιοτ Britannia το 1957, ο Φίλιππος απομακρύνθηκε από τους πιο νότιους από τους πέντε μεγάλους κύκλους γεωγραφικού πλάτους της Γης και έγινε ο πρώτος Βρετανός βασιλικός που επεκτάθηκε ποτέ στα ύδατα της Ανταρκτικής. Η Βασίλισσα παρέμεινε στο Λονδίνο, που σημαίνει ότι ο Φίλιππος κατέχει αυτό τον τίτλο μόνος του.
Η δική του συνεισφορά
Το 1956 καθιέρωσε, μαζί με τον Κουρτ Χαν, το «Βραβείο του Δούκα του Εδιμβούργου», προκειμένου να δώσει στους νέους το αίσθημα της ευθύνης για τον εαυτό τους και τις κοινότητές τους. Την ίδια χρονιά ίδρυσε το Συνέδριο Μελέτης της Κοινοπολιτείας σχετικά με τις ανθρώπινες πτυχές των βιομηχανικών ζητημάτων. Συνολικά, περισσότερα από 75 διαφορετικά βραβεία και προγράμματα τώρα είτε φέρουν το όνομα ή τον τίτλο του, είτε ιδρύθηκαν από τον Πρίγκιπα.
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας και gallery: Getty/ Ideal Images
Δείτε ακόμη:
Οι ομορφότερες στιγμές του Πρίγκιπα Φιλίππου και της Βασίλισσας Ελισάβετ μέσα σε 73 χρόνια γάμου
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits