REAL LIFE WHO

Melek İpek: Πώς η αποφυλάκισή της κατάφερε να γίνει το «σύμβολο» των κακοποιημένων γυναικών στην Τουρκία


Εύα Κονδύλη

28 Απριλίου 2021

melek ipek
Η υπόθεση της Melek İpek συγκλόνισε τον κόσμο όταν πριν τρεις μήνες κατηγορήθηκε για τον θάνατο του συζύγου-βασανιστή της. Χθες, μετά από 108 ημέρες φυλάκισης, ήρθε η δικαίωση, όχι μόνο για την ίδια, αλλά για όλες τις κακοποιημένες γυναίκες στην Τουρκία.

Η υπόθεση της Melek İpek συγκλόνισε τον κόσμο όταν πριν τρεις μήνες κατηγορήθηκε για τον θάνατο του συζύγου-βασανιστή της. Χθες, μετά από 108 ημέρες φυλάκισης, ήρθε η δικαίωση, όχι μόνο για την ίδια, αλλά για όλες τις κακοποιημένες γυναίκες στην Τουρκία.

Η σκληρή καθημερινότητα των γυναικών στην Τουρκία

Στην Τουρκία του σήμερα, τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών είναι πλέον ένα καθημερινό φαινόμενο. Το 2020, 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν από τα χέρια ανδρών, ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 38% των γυναικών στην Τουρκία θα πέσουν θύματα βίας έστω μία φορά στη ζωή τους.

Όταν οι ίδιοι οι άνδρες μιας χώρας, δεν υποστηρίζουν και δεν προστατεύουν τις γυναίκες, αυτά είναι τα αποτελέσματα. Όταν τις υποβιβάζεις και τους στερείς τα δικαιώματά τους, το μόνο επακόλουθο είναι το χάος. Και αυτό συμβαίνει στην Τουρκία αυτήν την στιγμή, αφού ο Πρόεδρός της, Recep Tayyip Erdogan, με προεδρικό διάταγμα, αποφάσισε να αποσύρει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία προστατεύει τα γυναικεία δικαιώματα και προλαμβάνει την κακοποίηση των γυναικών.

Από τη στιγμή που απέσυρε την Τουρκία από τη Σύμβαση, σύμφωνα με το κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου, 27 Τουρκάλες δολοφονήθηκαν από χέρια ανδρών στο σύνολο της τουρκικής επικράτειας. Κάτι περισσότερο από μία την ημέρα δηλαδή. Και ποιος ξέρει πόσες ακόμη μέχρι τώρα.

Ονόματα, όπως της 27χρονης φοιτήτριας Pınar Gültekin, η οποία στραγγαλίστηκε από τον πρώην σύντροφό της, που στη συνέχεια την έκαψε και την τσιμέντωσε μέσα σε ένα βαρέλι εξαιτίας της ζήλιας του και της Emine Bulut, την οποία ο σύζυγός της σκότωσε μπροστά στο ανήλικο παιδί τους, συγκλόνισαν τον κόσμο και αποτελούν τρανταχτά παραδείγματα για το σοβαρό ζήτημα που υπάρχει.

Η βία κατά των γυναικών και η γυναικοκτονία είναι σοβαρά προβλήματα σε μία χώρα, όπως η Τουρκία, με καθημερινή κάλυψη του θέματος από τα μέσα ενημέρωσης. Δεν πρόκειται για άλλο ένα «έγκλημα πάθους» όπως αρέσει σε πολλούς να το αποκαλούν, αλλά για την σκληρή και «ωμή» πραγματικότητα, έναν εφιάλτη από τον οποίο αυτές οι γυναίκες δεν μπορούν να ξυπνήσουν.

Η ιστορία της Melek İpek

H Melek, από την αρχή του γάμου της, γινόταν έρμαιο του βίαιου Ramazan, ο οποίος την έδενε, τη βασάνιζε, τη βίαζε, την ξυλοκοπούσε και την υπέβαλλε σε σαδιστικές δοκιμασίες, συχνά μπροστά στα δύο ανήλικα παιδιά τους.

Μετά από ένα ακόμη βασανιστήριο, έχοντας ικετέψει τον άντρα της μπροστά στα παιδιά τους να μη τη σκοτώσει, ενώ εκείνος τη σημάδευε με καραμπίνα, κι αφού αναγκάστηκε να μείνει για για ένα ολόκληρο βράδυ γυμνή και δεμένη στο πάτωμα ενός δωματίου, πήρε την απόφαση να σώσει τον εαυτό της και τα δύο της παιδιά.

«Όταν η πόρτα του δωματίου άνοιξε απότομα, εγώ στεκόμουν στην άκρη, τρόμαξα και το όπλο εκπυρσοκρότησε», αναφέρει στην κατάθεσή της. Η 31χρονη είχε τηλεφωνήσει η ίδια στην αστυνομία για να ειδοποιήσει ότι μόλις είχε σκοτώσει τον άντρα της. Οι αρχές έσπευσαν στο σημείο, όπου τη βρήκαν χτυπημένη και με χέρια δεμένα.

«Όταν πήρα τηλέφωνο την αστυνομία και όταν ήρθαν να με συλλάβουν είπα αυτό, “απόψε, εδώ, δεν θα με δείρει κανείς...”»... Και αυτή είναι μία από τις συγκλονιστικές δηλώσεις της.

Η Melek İpek ως «φως ελπίδας» για το μέλλον των κακοποιημένων γυναικών 

Η Melek İpek, της οποίας το όνομα θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε γιατί δεν πρόκειται να ξεχαστεί, υπήρξε «σκλάβα» του συζύγου της επί 12 χρόνια. 12 χρόνια σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Η χθεσινή αθώωσή της από το Ποινικό Δικαστήριο της Αττάλειας, μετά από 4 μήνες φυλάκισης, ήρθε να ταράξει τα βαθιά πατριαρχικά, σεξιστικά, μισογυνιστικά ιδεώδη. 

Μόλις ο δικαστής ανακοίνωσε την απελευθέρωσή της λόγω αυτοάμυνας, η γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα και τους ευχαρίστησε πριν «λυγίσει» εκ νέου όταν αντίκρισε τις δύο κόρες της.

Η απολογία της, μας συγκλονίζει. Μας προκαλεί ρίγος για όσα πέρασε και όσα περνάνε κι άλλες γυναίκες, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά παγκοσμίως. Όπως είπε η ίδια:

«Ποτέ, ποτέ δεν ήθελα να φτάσουμε εδώ. Να γίνει έτσι. Για 14 χρόνια παρακαλούσα όλο αυτό να τελειώσει ήσυχα. Με κάποιον τρόπο. Με έναν τρόπο να τελειώσει. Εκείνη η μέρα ήταν διαφορετική. Αν η σφαίρα δεν είχε καρφωθεί στο παράθυρο, δεν θα μιλούσαμε τώρα. Θα ήμουν νεκρή εγώ. Με είχε δέσει με χειροπέδες στο μπάνιο. Δεν μπορούσα να ακούσω τις φωνές των παιδιών μου. Νόμιζα πια ότι ήταν και εκείνες νεκρές».

«Όλη εκείνη την ώρα παρακαλούσα τον Θεό. Παρακαλούσα να μη με δοκιμάσει με τον πόνο να αντικρίσω τα παιδιά μου νεκρά. Προσευχόμουν με όλη μου τη δύναμη. “Θεέ μου, μη μου δείξεις τα παιδιά μου νεκρά!”. Όταν άκουσα τις φωνές τους μετά από ώρα πήρα δύναμη. Χάρηκα. Ξέχασα όλα όσα μου είχε κάνει. Τον παρακάλεσα να μη μη σκοτώσει. Του το είπα: Ότι για 14 χρόνια προσευχόμουν να βγει από τη ζωή μου, ήσυχα. Παλιά, πριν ακόμη γεννηθούν τα παιδιά, είχα προσπαθήσει να αυτοκτονήσω. Ούτε θέλησα ποτέ να τον σκοτώσω, ούτε καν ευχήθηκα τον θάνατό του».

«Μέχρι το τέλος έκανα υπομονή. Ήλπιζα ότι θα φύγει, ότι κάπως θα μας άφηνε. Λυπάμαι. Λυπάμαι που πέθανε. Λυπάμαι τόσο βαθιά που τον σκότωσα εγώ. Αλλά αν δεν είχε εκπυρσοκροτήσει το όπλο εκείνη την ημέρα, αν δεν είχε πεθάνει εκείνος, τώρα θα ήμασταν νεκρές εμείς. Σας ζητάω συγνώμη, κύριοι, πολύ! Ποτέ, ποτέ μου δεν ήθελα να γίνει έτσι. Αλλά θα σκότωνε εμένα και τα παιδιά μου».

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Halkındg (@halkindg)

Όλα όσα περιέγραψε και έζησε, δεν είναι αρκετά να αποτυπωθούν μόνο σε 19 σελίδες κατάθεσης. Ας είναι ο «Γολγοθάς» της Melek, η αιτία και αρχή για μια καθολική αλλαγή στο υπόβαθρο της Τουρκίας. Ένα «ταρακούνημα», ικανό να ακουστούν οι φωνές χιλιάδων κακοποιημένων και αποσιωπημένων γυναικών πέρα από κάθε σύνορο...

Δείτε ακόμη:

10 σουρεαλιστικές εικονογραφήσεις της σημερινής κοινωνίας 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr