Sigmund Freud: Γιατί μισούσε τις Η.Π.Α και για ποιον λόγο το Hollywood ζήτησε τη βοήθεια του
The Jennettes
6 Μαΐου 2021
Μία από τις πιο αμφιλεγόμενες μορφές του 20ου αιώνα, ο Sigmund Freud, γεννήθηκε στις 6 Μαΐου 1856 στο Příbor της Τσεχίας. O διακεκριμένος Αυστριακός φυσιολόγος, νευρολόγος και ψυχίατρος, υπήρξε ο θεμελιωτής της ψυχανάλυσης και ανέπτυξε θεωρίες και μεθόδους που μέχρι και σήμερα έχουν τόσο υποστηρικτές όσο και αρνητές. Προσδιόρισε έννοιες, όπως το ασυνείδητο, την απώθηση, τη λίμπιντο, την ερμηνεία των ονείρων και την παιδική σεξουαλικότητα.
Η ζωή του γεμάτη αντιθέσεις, όπως ακριβώς κι εκείνος. Συγκεντρώσαμε λοιπόν, 8 άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτόν και το έργο του.
Είχε μία σπάνια γενετική ανωμαλία
Το πρώτο από τα οκτώ παιδιά που γεννήθηκαν από τον Jacob και την Amalia Freud, ο νεογέννητος Sigmund ήρθε στη ζωή το 1856 με μια περίεργη παρέκκλιση, μία μεμβράνη γνωστή ως αμνιακός σάκος κάλυπτε το κεφάλι και το πρόσωπό του. Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι πολύ ασυνήθιστο, αλλά η μεμβράνη αυτή αφαιρείται αβίαστα από παθολόγους γιατρούς ή μαίες. Η Amalia ήταν πολύ χαρούμενη, καθώς πίστευε στην προκατάληψη που έλεγε ότι τα παιδιά που γεννιούνται με τον αμνιακό σάκο, προορίζονται για μεγάλα επιτεύγματα.
Εξέταζε εγκεφάλους βατράχων
Η πρώιμη εκπαίδευση και το έργο του Freud επικεντρώθηκαν στη νευρολογία. Αφού μελέτησε τα σεξουαλικά όργανα του χελιού μέσω ανατομής, μεταπήδησε στη σύγκριση εγκεφάλων των σπονδυλωτών και των ασπόνδυλων. Για έξι χρόνια, ο Freud διχοτομούσε τους εγκεφάλους των βατράχων, των καραβίδων και των μύραινων, περιγράφοντας τον μυελό τους και άλλα τότε άγνωστα μέρη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Συνέβαλε επίσης σημαντικά στην ανακάλυψη των νευρώνων.
Πειραματίστηκε με την ύπνωση
Αφού αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης, ο Freud άρχισε να εργάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης και να συνεργάζεται με τον συνάδελφο ιατρό, Josef Breuer. Ο Breuer ήταν υποστηρικτής της θεραπείας ασθενών μέσω ύπνωσης, η οποία κίνησε την περιέργεια του Freud. Ένας από τους ασθενείς του Breuer, γνωστός ως «Anna O.», φάνηκε να θυμάται δυσάρεστες αναμνήσεις μόνο όταν ήταν υπό την επίδραση της ύπνωσης. Ο Freud ταξίδεψε στο Παρίσι για να μάθει περισσότερα από άλλους γιατρούς που χρησιμοποιούσαν ύπνωση, αλλά όταν επέστρεψε στη Βιέννη το 1886 και άνοιξε τη δική του πρακτική, άρχισε να απομακρύνεται από την ύπνωση, καθώς οι ασθενείς που απλώς χαλαρώνουν στον καναπέ, του φάνηκαν να έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα ανάκλησης.
Η ηθική του ήταν κλονισμένη
Με την πάροδο του χρόνου, η επιρροή του Freud στην ψυχιατρική γιορτάστηκε όσο και ελαχιστοποιήθηκε. Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι ο Freud ήταν μερικές φορές επιρρεπής σε χειραγωγική συμπεριφορά προς τους ασθενείς του, όπως στην περίπτωση του Horace Frink, ενός Αμερικανού ψυχαναλυτή που υποτάχθηκε στην έρευνα του Freud το 1921. Υπό την καθοδήγηση του, ο Frink χώρισε τη σύζυγό του και παντρεύτηκε την Angelika Bijur, μία από τις ασθενείς του. Το γεγονός αυτό επέφερε μεγάλη κριτική μετά και την αλληλογραφία που αποκάλυψε τη συμμετοχή του Freud στο ζευγάρι από την κόρη του Frink τη δεκαετία του 1970.
Μισούσε τις ΗΠΑ
Αν και ο Freud αναγνωρίστηκε κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες για τις προκλητικές ψυχαναλυτικές θεωρίες του, δεν του άρεσε τίποτα άλλο εκεί εκτός από τα κομπλιμέντα. Ταξιδεύοντας στην Αμερική με το ατμόπλοιο το 1909 με τον Carl Jung, ο Freud σοκαρίστηκε με τους τρόπους των αμερικανικών οικοδεσπότων του, που τον αποκαλούσαν με το μικρό του όνομά και ένιωθε ότι ο πολιτισμός τους στο σύνολό του ήταν πολύ απασχολημένος με τα χρήματα. Τόσο μεγάλη ήταν η απέχθεια του για τη χώρα που όταν οι Ναζί εισέβαλαν στη Βιέννη το 1938, ο Freud προτίμησε να μείνει παρά να δεχτεί την πρόσκληση ενός συγγενή να έρθει να αναζητήσει καταφύγιο στο Μανχάταν. Ωστόσο, έφυγε πρόθυμα στο Λονδίνο μετά την παρέμβαση της πριγκίπισσας Μαρίας Βοναπάρτη, της εγγονής του Ναπολέοντα.
Το Hollywood ήθελε τη βοήθειά του
Μετά τη δημοσίευση πολλών βιβλίων σχετικά με τις θεωρίες του, όπως η ερμηνεία των ονείρων του 1899, η φήμη του Freud αυξήθηκε ραγδαία. Το 1925, ο επικεφαλής του MGM, Samuel Goldwyn, τον ανακήρυξε ως «τον ειδικό σε θέματα αγάπης στον κόσμο» και του ζήτησε να δώσει τις συμβουλές του για διάφορα σενάρια με ιστορίες αγάπης, συμπεριλαμβανομένου και του «Aντώνιος και Κλεοπάτρα». Ο Freud δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για αυτήν την ταινία ή για οποιαδήποτε άλλη, ωστόσο, κάποτε βρήκε χρόνο για μια άτυπη εξέταση του ηθοποιού Charlie Chaplin. Στον χαρακτήρα του, «Tramp», όπως έγραψε ο Freud το 1931, ο ίδιος ο Chaplin είχε διοχετεύσει τον εαυτό του «καθώς ήταν στην πρώιμη θλιβερή του νιότη».
Του άρεσε η κοκαΐνη
Πριν στιγματιστεί ως επικίνδυνη, εθιστική και διεγερτική, η κοκαΐνη κυκλοφορούσε στα τέλη του αιώνα ως ασφαλής και πρακτικός τρόπος για την τόνωση της δραστηριότητας. Ο Freud βρήκε εκεί ανακούφιση σε περιόδους θλίψης, ενώ πίστευε και στην ιδιότητά της ως το φάρμακο που μπορούσε να προκαλεί εκτεταμένους μονολόγους για πράγματα που συνήθως ήταν κρυμμένα στις εσοχές του εγκεφάλου του. Έκανε δημοσιεύσεις σε τέσσερις εφημερίδες, εκθειάζοντας τα αποτελέσματα της και τη χρησιμοποίησε και σε μερικούς από τους ασθενείς του. Εγκατέλειψε το φάρμακο αργότερα στη ζωή του, αποκαλώντας το, τελικά περισπασμό.
Είχε ασχοληθεί με τη θεραπεία μέσα από τη συντροφιά σκύλων
Ο Freud χρησιμοποιούσε τη συντροφιά ζώων για να καταπραΰνει τους ανήσυχους ασθενείς πολύ πριν γίνει συνήθης πρακτική. Μερικές φορές, επέτρεπε στο Chow-Chow, Jofi, να καθίσει με τους ασθενείς του κατά τη διάρκεια ραντεβού, παρατηρώντας ότι γίνονταν αρκετά πιο χαλαροί. Όταν η ιδέα των σκύλων θεραπείας διερευνήθηκε περαιτέρω τη δεκαετία του 1960, οι ερευνητές βρήκαν έρεισμα στα γραπτά του Freud σχετικά με τον Jofi ώστε να αποκτήσουν κάποια παραπάνω αξιοπιστία στην προσέγγισή τους.
Δείτε ακόμη:
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits