REAL LIFE WHO

Malala Yousafzai: Από την καταπίεση των Ταλιμπάν στο εξώφυλλο της Vogue


Εύα Κονδύλη

2 Ιουνίου 2021

Malala Yousafzai: Από την καταπίεση των Ταλιμπάν στο εξώφυλλο της Vogue
Τώρα, στα 23 της, έχοντας αποφοιτήσει πρόσφατα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Malala βρέθηκε για πρώτη φορά στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue και και μίλησε σε βάθος με την δημοσιογράφο Sirin Kale.

Όταν μιλάμε για πρότυπα και δυναμικές γυναίκες που αλλάζουν την ιστορία, η Malala Yousafzai είναι σίγουρα στην αρχή της λίστας!

Η συγκλονιστική ιστορία της, το βιβλίο της «I Am Malala» και η διαρκής προσπάθεια υπεράσπισης της εκπαίδευσης των κοριτσιών της προσέφεραν το Nobel Ειρήνης το 2014, σε ηλικία 17 ετών, καθιστώντας την την μικρότερη σε ηλικία παραλήπτρια του βραβείου στην ιστορία.

Είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι πριν από μια δεκαετία ήταν μια έφηβη με πάθος για μάθηση, που ζούσε στην κοιλάδα Swat, της οποίας τον έλεγχο είχαν οι ταλιμπάν του Πακιστάν. 

Όταν άρχισαν να τρομοκρατούν μικρά κορίτσια στα σχολεία, η Malala άρχισε να γράφει για την δύσκολη εμπειρία της στο BBC, σε προσωπικό blog με το ψευδώνυμο «Gul Makai» και έδωσε φωνή στα κορίτσια που στερούνται του δικαιώματος να μάθουν. 

Μια σχεδόν μοιραία απόπειρα στη ζωή της το 2012, όπου ένας Πακιστανός ταλιμπάν προσπάθησε να την δολοφονήσει με μια σφαίρα στο κεφάλι - ή αυτό που αποκαλεί η ίδια «το περιστατικό» - την έφερε στη Βρετανία για μια εξειδικευμένη χειρουργική επέμβαση. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί.

Τώρα, στα 23 της, έχοντας αποφοιτήσει πρόσφατα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Malala βρέθηκε για πρώτη φορά στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue και και μίλησε σε βάθος με την δημοσιογράφο Sirin Kale.

Από τα σχέδια της μετά την αποφοίτηση και την μετάβασή της στην τηλεοπτική παραγωγή και τις σκέψεις της για τη μαντίλα - και ακόμη και τον τρόμο της για την αγάπη και τις σχέσεις - αποκαλύπτεται μια νέα πλευρά της Malala, αυτή της ενήλικης.

Όταν ερωτήθηκε που βλέπει τον εαυτό της σε 10 χρόνια η ίδια απάντησε: «Αυτή είναι μια ερώτηση που κάνω στον εαυτό μου κάθε βράδυ», λέει. «Ξαπλώνω στο κρεβάτι για ώρες και σκέφτομαι, "Τι θα κάνω στη συνέχεια;"».

Όσον αφορά το μαντήλι στο κεφάλι της, ανέφερε ότι το φοράει «περισσότερο στους δημόσιους χώρους, παρά μέσα στο σπίτι». Δήλωσε ότι «Είναι ένα πολιτιστικό σύμβολο για εμάς τους Παστούν, οπότε αντιπροσωπεύει από πού προέρχομαι. Και εμείς οι Μουσουλμάνες ή οι Πακιστανές, όταν ακολουθούμε τη παραδοσιακή μας φορεσιά, θεωρούμαστε καταπιεσμένες ή χωρίς φωνή ή ότι ζούμε υπό πατριαρχία. Θέλω να πω σε όλους ότι μπορείτε να έχετε τη δική σας φωνή μέσα στον πολιτισμό σας και ισότητα».

Η Malala αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πρότυπα της νέας γενιάς και μίλησε για το πώς είναι φίλη με μια άλλη νεαρή κοπέλα, η οποία με τη σειρά της αποτελεί ένα πρότυπο για όσα πιστεύει, την Greta Thunberg, αναφέροντας πως συχνά ανταλλάσσουν συμβουλές. 

«Ξέρω τη δύναμη που μια νεαρή κοπέλα φέρνει στην καρδιά της όταν έχει ένα όραμα και μια αποστολή», λέει η Malala. Η ηρεμία της, η σοφία της και η σοβαρή πίστη της στη δύναμη κάθε κοριτσιού είναι αυτό που την κάνει μοναδική και μια από τις πιο σημαντικές μορφές του 21ου αιώνα.

Μετά από μια ζωή εξαιρετικής ανθεκτικότητας, φαίνεται ότι όλες οι επιλογές είναι επιτέλους στο τραπέζι για αυτήν. «Πρέπει να βρεις ένα μέλλον για τον εαυτό σου», λέει. Αν κάποιος ξέρει πώς να το κάνει αυτό, είναι η Malala.

Δείτε ακόμη: 5+1 γυναίκες που έγραψαν ιστορία μέσα στο 2020

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr