CELEBRITIES

«Μην τολμήσεις»: Η κατηγορηματική απάντηση της Kate Winslet σε σκηνοθέτη που ήθελε να «αλλάξει» το σώμα της


Εύα Κονδύλη

1 Ιουνίου 2021

«Μην τολμήσεις»: Η κατηγορηματική απάντηση της Kate Winslet σε σκηνοθέτη που ήθελε να «αλλάξει» το σώμα της
Τελευταία, είναι λες και ο κόσμος «τα έχει βάλει» με τις γυναίκες. Όσο τα περιστατικά σεξισμού και body shaming πληθαίνουν, τόσο περισσότερες γυναίκες αντιδρούν και οι φωνές τους πλέον δεν αποσιωπώνται, έχοντας θάρρος να μιλήσουν για ότι τους ενοχλεί και τους προσβάλει.

Τελευταία, είναι λες και ο κόσμος «τα έχει βάλει» με τις γυναίκες. Όσο τα περιστατικά σεξισμού και body shaming πληθαίνουν, τόσο περισσότερες γυναίκες αντιδρούν και οι φωνές τους πλέον δεν αποσιωπούνται, έχοντας θάρρος να μιλήσουν για ό,τι τους ενοχλεί και τους προσβάλλει.

Στη βιομηχανία της showbiz δε, παρατηρείται όλο και περισσότερο αυτό το φαινόμενο. Από την Anne Hathaway, στην Gigi Hadid, την Ashley Graham, και τώρα, στην Kate Winslet.

Η διάσημη ηθοποιός αποκάλυψε ότι απέρριψε τις προτάσεις για «ρετουσάρισμα» ενός σημείου της κοιλιάς της κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής σκηνής στο νέο επιτυχημένο δράμα, Mare of Easttown.

Μιλώντας στους The New York Times, αποκάλυψε μάλιστα ότι ο σκηνοθέτης, Craig Zobel, την «καθησύχασε» ότι θα «αφαιρούσε ένα μεγάλο κομμάτι της κοιλιάς της». Η Kate Winslet όμως είχε την τέλεια απάντηση: «Μην τολμήσεις», του είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στην πίεση για φιλτραρισμένες εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας πως αυτό που την ανησυχεί είναι ότι «σταματήσαμε να μαθαίνουμε πώς να αγαπάμε την εικόνα μας γιατί συνεχώς την καλύπτουμε με φίλτρα και ο καθένας μπορεί να κάνει photoshop. Σε γενικές γραμμές, θα έλεγα ότι λυπάμαι γι' αυτή τη γενιά επειδή δεν το βλέπω να σταματά ή να αλλάζει και ελπίζω να μην προσπαθούν να μοιάσουν σε ψεύτικα πρότυπα», είπε.

jenny.gr

Το bodyshaming και η διαρκής αναζήτηση της «τέλειας» εικόνας

Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα δεν είναι πρώτη φορά που παρατηρούνται και στην ελληνική κοινωνία. Οι προκαταλήψεις γύρω από το γυναικείο σώμα, οτιδήποτε χαλάει αυτήν την «τέλεια εικόνα» που η ίδια η κοινωνία έχει πλάσει, υπήρχε από πάντα.

Το κάναμε στον εαυτό μας, το κάναμε σε άλλους και απλά τώρα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις λόγω των social media, όπου ο κόσμος μπορεί με το πάτημα ενός κουμπιού να σκορπίσει μίσος και να ασκήσει άφοβα κριτική, χωρίς να βλέπει στα μάτια τον άλλον.

jenny.gr

To Body-Shaming είναι η σχολιαστική, ταπεινωτική έως χυδαία, κριτική στην εξωτερική εμφάνιση, η οποία δεν γνωρίζει μόνο έναν τύπο. Μπορεί να αναφερθεί σε αδύνατους, σε υπέρβαρους, στο ύψος, αλλά και παθήσεις, όπως ψωρίαση, λεύκη κ.α.

Ενισχύει την ψευδαίσθηση της «ιδανικής ομορφιάς» και της θηλυκότητας, όταν γυναίκες εμφανίζονται με φυσιολογικά πράγματα, όπως είναι οι ρυτίδες, οι ραγάδες, η τριχοφυΐα και η κυτταρίτιδα.

Με το χέρι στην καρδιά, πόσες φορές, κάποιος σας έχει κάνει να αισθανθείτε άσχημα για την εμφάνιση και το σώμα σας; Εγώ θα πω πολλές!

Η κοινωνία μάς έχει κάνει να νομίζουμε ότι το μεγαλύτερος μέρος της αξίας μας στηρίζεται στην εξωτερική μας εμφάνιση και από μικρές προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ομορφιά είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο.

Το πιο άσχημο όμως, είναι η άσκηση αυτής της κριτικής από γυναίκες σε άλλες γυναίκες. Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να αλληλοϋποστηριζόμαστε και να ενδυναμώνουμε η μία την άλλη, ασχολούμαστε με.. τρίχες (στην κυριολεξία!). 

jenny.gr

Γι΄ αυτό και προσπαθούμε να χωρέσουμε σε αδύνατα «πρότυπα» ομορφιάς, εξαντλώντας τον εαυτό μας με απαιτητικές δίαιτες, δαπανηρές αποτριχώσεις, πολλά φίλτρα στις φωτογραφίες μας και το κυριότερο: επιβαρύνοντας την ψυχολογική μας κατάσταση, όταν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που θέλουμε.

Προσωπικά, θα πω ότι η τελειότητα είναι υπερεκτιμημένη! Όταν συνειδητοποιήσεις ότι αυτό που έχει σημασία είναι ο εσωτερικός σου κόσμος, τότε θα μπορέσεις να νιώσεις την πραγματική γαλήνη. Η ευγένεια δεν κοστίζει τίποτα και η διάδοση της θετικότητας φέρνει παρομοίως τη θετικότητα στη ζωή μας.

jenny.gr

Και τι πειράζει αν έχουμε παραπάνω κιλά; Αν δεν μπαίνει εμπόδιο στην υγεία μας, δεν επηρεάζει το πόσο ελκυστική είναι μια γυναίκα, (δες Ashley Graham)! Παρόμοια, τι πειράζει η κυτταρίτιδα; Πρέπει να εξασκηθούμε στο να αγαπάμε τον εαυτό μας και κάθε μικρό σημάδι πάνω στο σώμα μας - και να το ευχαριστούμε που είναι δυνατό και μας κρατά υγιείς.

Όταν αρχίσεις και έχεις πρότυπα γυναίκες όπως η Kate Winslet και λες «μην τολμήσεις» σε όσους σου βάζουν κοινωνικούς φραγμούς και σχολιάζουν την εμφάνισή σου, τότε θα μπορέσεις να αφήσεις πίσω ό,τι σε πληγώνει, να κοιτάξεις μπροστά και να είσαι ελεύθερη.

Δείτε ακόμη: Xueli Abbing: Το μοντέλο με αλμπινισμό που από το ορφανοτροφείο βρέθηκε στις σελίδες της Vogue 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.