REAL LIFE WHO

Τι σημαίνει πραγματικά να είσαι η πρώτη γυναίκα MasterChef της Ελλάδας;


Εύα Κονδύλη

10 Ιουνίου 2021

Τι σημαίνει πραγματικά να είσαι η πρώτη γυναίκα MasterChef της Ελλάδας;
Η Μαργαρίτα Νικολαΐδη αναδείχθηκε χθες η μεγάλη νικήτρια του Master Chef, του κορυφαίου μαγειρικού show της τηλεόρασης, όπου για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά αναζητούσε τον καλύτερο μάγειρα της Ελλάδας. Όμως, τι πραγματικά σημαίνει για μια γυναίκα να κερδίζει αυτόν τον «ανδροκρατούμενο» διαγωνισμό, ύστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια προβολής του;

Η Μαργαρίτα Νικολαΐδη αναδείχθηκε χθες η μεγάλη νικήτρια του MasterChef, του κορυφαίου μαγειρικού show της τηλεόρασης, όπου για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά αναζητούσε τον καλύτερο μάγειρα της Ελλάδας. Όμως, τι πραγματικά σημαίνει για μια γυναίκα να κερδίζει αυτόν τον «ανδροκρατούμενο» διαγωνισμό, ύστερα από πέντε ολόκληρα χρόνια προβολής του;

Η Μαργαρίτα, το «μαργαριτάρι» όπως την αποκαλούν, δεν έχει μόνο ένα χάρισμα στα χέρια της με το οποίο μπορεί να δημιουργεί φαγητά-αριστουργήματα, αλλά κυρίως, έχει έναν χαρακτήρα αυθεντικό, πραγματικά καλό και αληθινό.

Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος είχε πει για εκείνη: «Είναι πολύ σημαντικό αυτό που έχεις δώσει, ως άνθρωπος, στον διαγωνισμό. Για εμάς είσαι δύο πράγματα. Μία πολύ καλή μαγείρισσα και ένας καταπληκτικός άνθρωπος».

Για την εξαιρετική μαγειρική της αντίληψη ο Σωτήρης Κοντιζάς της είχε πει, όταν ήρθε η στιγμή να αποχωρήσει κάποια στιγμή από τον διαγωνισμό: «Θεωρώ τιμή μου τα πιάτα που δοκίμασα από εσένα. Δεν το έχω ξανανιώσει στις 5 σεζόν του MasterChef, δεν ξέρω τι έμπνευση έχεις. Προσωπικά σε ευχαριστώ», με την Μαργαρίτα να ξεσπά σε κλάματα.

Όσοι παρακολουθήσαμε χθες τον τελικό, αλλά και γενικά όλο το φετινό ταξίδι του show, είδαμε την Μαργαρίτα να είναι ο ορισμός του fair play, πάντα ταπεινή, να συγχαίρει και πραγματικά να χαίρεται για τον συμπαίκτη της, υπενθυμίζοντας μας πως στην τελική, πρόκειται για έναν διαγωνισμό της τηλεόρασης και αυτό που έχει σημασία είναι να παραμένεις άνθρωπος.

«Έχω πολύ άγχος, αλλά και εδώ που έχω φτάσει είμαι πολύ κερδισμένη και ας κερδίσει αυτός που έκανε την καλύτερη προσπάθεια γιατί και οι δύο πιστεύω ότι αξίζουμε εξίσου το ίδιο», δήλωνε πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Όλα αυτά αποδεικνύει και η τεράστια αγάπη που έλαβε, τόσο από τους συμπαίκτες της, όσο και από τον κόσμο, ο οποίος την υποστήριζε κάθε βράδυ με τον δικό του τρόπο, μέσα από την οθόνη της τηλεόρασής του.

Αποτελεί, λοιπόν, ένα πρότυπο για τα δεδομένα της σύγχρονης ελληνικής ριάλιτι τηλεόρασης. Ένα κορίτσι που δεν δημιούργησε ποτέ ίντριγκες, δεν πρόσβαλλε ποτέ κάποιον άλλον, δεν είπε κακίες, ούτε έκανε στρατηγικές.

Βρέθηκε εκεί μόνο για να «μαγειρέψει όμορφα πιάτα», όπως είπε και κυνηγήσει το μεγάλο όνειρο της ζωής της. Τέτοιους χαρακτήρες θέλουμε να βλέπουμε στις οθόνες μας!

Η γυναίκα μέσα από τον φακό των τηλεοπτικών ριάλιτι

Πέρα από την αγνή προσωπικότητά της, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε το γεγονός πώς πρόκειται για την πρώτη γυναίκα που κερδίζει αυτόν τον τίτλο στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια (εφτά, αν προσθέσουμε και τις προηγούμενες παραγωγές). Γιατί άργησε τόσο, όμως; 

Γιατί υπάρχει το σκεπτικό πως οι γυναίκες πλέον δεν μπορούν να τα καταφέρουν σε απαιτητικούς διαγωνισμούς και ριάλιτι; Και αυτό ενισχύεται κάθε φορά που βλέπουμε ότι οι άνδρες ενός παιχνιδιού θέλουν πάντα να αποκλείσουν τις γυναίκες συμμετέχουσες, ώστε να αποδειχθεί «ανδρική υπόθεση».

Και γιατί έχει τόση σημασία η ανάδειξη της Μαργαρίτας ως την πρώτη γυναίκα Master Chef στη χώρα μας; 

Γιατί σε μια κοινωνία που κάνει τα πρώτα της θετικά βήματα κόντρα στα στερεότυπα χρόνων η Μαργαρίτα κατάφερε να αναδειχθεί νικήτρια.

Κατάφερε να αντέξει, να ανταπεξέλθει και να είναι η καλύτερη. Μας έδειξε ότι με την επιμονή και την ταπεινότητα ως συμμάχους σου στον «πόλεμο», μπορείς να κερδίσεις.

Γιατί στην ελληνική κοινωνία που έρχεται αντιμέτωπη με το #metoo, τις παρενοχλήσεις παρενοχλήσεων και τα ριζωμένα στερεότυπα, η Μαργαρίτα αποτέλεσε πρότυπο και κατάφερε να εμπνεύσει τις γυναίκες να συνεχίσουν να μάχονται και να προσπαθούν για τα όνειρά τους και για αυτά που αγαπούν. 

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram

Δείτε ακόμη: 9 γυναίκες που κατέκτησαν το διάστημα

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr