Marie Kondo: Η γυναίκα που έφερε επανάσταση στον τρόπο που συμμαζεύουμε το σπίτι μας
Σύρμα Κιουπελόγλου
14 Ιουλίου 2021
Aν τα τελευταία τρία χρόνια δεν ζούσατε απομονωμένοι σε κάποια σπηλιά, σίγουρα έχετε ακούσει το όνομα Marie Kondo. H πάντα κομψή μικροκαμωμένη κοπέλα από την γη του Ανατέλλοντος ηλίου έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο συμμαζεύουν τα σπίτια τους. Σας φαίνεται αμελητέο; Κι όμως δεν είναι, καθώς το σπίτι μας αντανακλά την προσωπικότητά μας, επηρεάζει τον τρόπο ζωής μας και βοηθά στην επίτευξη εσωτερικής ηρεμίας και γαλήνης.
Η Kondo έχει γράψει τέσσερα βιβλία για την οργάνωση, τα οποία έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί από τα ιαπωνικά σε διάφορες γλώσσες, όπως κορεατικά, κινέζικα, ισπανικά, ινδονησιακά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, σουηδικά, πορτογαλικά, καταλανικά και αγγλικά. Συγκεκριμένα, το βιβλίο της «The Life-Changing Magic of Tidying Up», που κυκλοφόρησε το 2011 έχει δημοσιευτεί σε περισσότερες από 30 χώρες, ήταν best-seller στην Ιαπωνία και την Ευρώπη και δημοσιεύθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2014.
Η ίδια λέει πως την ενδιέφερε η οργάνωση από τότε που ήταν παιδί. Στο δημοτικό προτιμούσε να κάθεται στην τάξη και να συμμαζεύει το ράφι με τα βιβλία παρά να παίζει στο προαύλιο με τους συμμαθητές της.
Η ζωή της άλλαξε όμως, όταν μία ημέρα βίωσε ξαφνικά μία παράξενη εμπειρία:
«Είχα εμμονή με το τι έπρεπε να πετάξω. Μία ημέρα έπαθα ένα είδος νευρικής κατάρρευσης και λιποθύμησα. Ήμουν αναίσθητη για δύο ώρες. Όταν συνήλθα, άκουσα μία μυστηριώδη φωνή, σαν κάποιος θεός του συμμαζέματος να μου λέει να κοιτάξω τα πράγματα μου πιο προσεκτικά. Τότε συνειδητοποίησα το λάθος μου: Εστίαζα μόνο στο ποια πράγματα θα πετάξω, ενώ αυτό που έπρεπε να κάνω είναι να εστιάσω στα πράγματα που ήθελα να κρατήσω. Αναγνώρισε τα πράγματα που σε κάνουν χαρούμενο: αυτό θα σε βοηθήσει να συμμαζέψεις».
Αυτή η τελευταία πρόταση συνοψίζει όλη την φιλοσοφία της μεθόδου Konmari. Για να την αναπτύξει, πέρασε πέντε χρόνια ως παρθένα ακόλουθος σε ένα ιερό Shinto. Η Kondo ίδρυσε την εταιρεία συμβούλων οργάνωσης όταν ήταν μόλις 19 ετών και φοιτήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Christian Woman του Τόκιο. Στο τελευταίο έτος, έγραψε τη διατριβή της, με τίτλο «Η τακτοποίηση όπως φαίνεται από την προοπτική του φύλου».
Εντυπωσιακά όλα αυτά, αλλά εξηγούν πώς κατάφερε να κατακτήσει τον κόσμο; Η απάντησή της είναι ότι πολύ απλά η μέθοδος της λειτουργεί. Η οργάνωση είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο αλλά δεν είναι ο προορισμός, σύμφωνα με εκείνη. Το πρώτο πράγμα που σας προτείνει να κάνετε είναι να ακούσετε την εσωτερική σας φωνή και να οραματιστείτε τη ζωή που θέλετε να ζήσετε με κάθε λεπτομέρεια. Πώς θέλετε να είναι η κάθε σας μέρα; Ποιοι άνθρωποι θέλετε να σας περιβάλλουν; Μόλις αξιολογήσετε τα υπάρχοντα σας και οργανώσετε το σπίτι σας, θέστε τη βάση για μία τεράστια αλλαγή ζωής! Αυτό ακριβώς, το ονομάζει μαγεία.
Άλλη μία αρχή της είναι ότι το συμμάζεμα είναι μαραθώνιος, και όχι 100άρι. Ένα αληθινό φεστιβάλ τακτοποίησης μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Χρειάζεται χώρος και χρόνος για να γίνει σωστά. Τα πράγματα μπορεί να μοιάζουν άνω- κάτω στη διαδικασία, αλλά θα γίνουν πολύ πιο ξεκάθαρα όταν αυτή ολοκληρωθεί.
Όσον αφορά αυτήν την περιβόητη διαδικασία, ξεκινά πάντα από την κατηγοριοποίηση των πραγμάτων ανά είδος και όχι ανά τοποθεσία. Με άλλα λόγια προτείνει να μην πιάνουμε το κάθε δωμάτιο ξεχωριστά αλλά την κάθε κατηγορία μεμονωμένα, για παράδειγμα να συγκεντρώσουμε όλα τα ρούχα που υπάρχουν στο σπίτι πάνω στο κρεβάτι. Η σειρά που προτείνει για τις κατηγορίες είναι ρούχα, βιβλία, έγγραφα, Komono, (που σημαίνει διάφορα τυχαία αντικείμενα) και αντικείμενα συναισθηματικής αξίας.
Στη συνέχεια, αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να πιάνετε το κάθε ένα ξεχωριστά και να αναρωτιέστε «Does it spark joy?». Η διάσημη αυτή ατάκα της στην πραγματικότητα σάς βάζει στη διαδικασία να ελέγξετε αν αυτό που έχετε στην κατοχή σας, σας γεμίζει χαρά κι αν σας πλημμυρίζει ενθουσιασμός όταν το βλέπετε. Αν η απάντηση είναι ναι, τότε πηγαίνει στη στοίβα των πραγμάτων που θα κρατήσετε, αν είναι όχι, μπορείτε να το ευχαριστήσετε για όσα σας προσέφερε και να το απελευθερώσετε.
Αυτή είναι μία πολύ σημαντική στιγμή, σύμφωνα με την Kondo, καθώς σας δίνεται η ευκαιρία να μάθετε από όλα τα πράγματα στη ζωή σας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απορρίπτετε. Εάν αφήσετε κάτι που έχετε χρησιμοποιήσει πολύ, ευχαριστήστε το για την υπηρεσία του και για τη βελτίωση της ζωής σας. Εάν αφήσετε κάτι που δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ, σας διδάσκει ότι δεν έχετε χώρο για κάτι τέτοιο στη ζωή σας. Η βαθιά σκέψη για κάθε στοιχείο που απορρίπτετε θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ζείτε αλλά και την απόκτηση νέων πραγμάτων στο μέλλον. Μπορεί επίσης τα αντικείμενα αυτά να δώσουν χαρά σε κάποιον άλλο μέσω της δωρεάς, έτσι θα κερδίσετε και οι δύο.
Για τη μεγάλη στιγμή που όλα θα μπουν και πάλι στη θέση τους, υπάρχει μόνο μία συμβουλή:
«Όταν διαλέγεις τι να κρατήσεις άκου την καρδιά σου, όταν διαλέγεις που θα αποθηκεύσεις κάτι, ρώτα το σπίτι σου!».
Αν σας μπέρδεψαν όλα αυτά ή αν σας φαίνονται κάπως περίεργα, θα σας πρότεινα να δείτε τη σειρά «Tidying Up with Marie Kondo» στο Netflix. Σας προειδοποιώ ότι ίσως παραξενευτείτε όταν τη δείτε να κάθεται στο πάτωμα για να νιώσει την ενέργεια του κάθε σπιτιού, αλλά είμαι σίγουρη πως θα βάλει και εσάς, όπως εκατομμύρια άλλους ανθρώπους, εμού συμπεριλαμβανομένης, να διπλώσετε τα ρούχα όπως εκείνη.
Αν πιάσετε τον εαυτό σας να ρωτά το σπίτι και να προσπαθεί να καταλάβει αν η μπλούζα που κρατάτε από το λύκειο του δίνει χαρά, μην τρομάξετε... είναι απλά η μαγεία της Marie Kondo.
Πηγή φωτογραφίας Getty
Δείτε ακόμη: 4 Home Tips σύμφωνα με την organizational guru Marie Kondo
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits