REAL LIFE WHO

Πώς η Michaela Coel έκανε σειρά τη σεξουαλική της κακοποίηση και άλλαξε για πάντα την τηλεόραση


Έλενα Κρητικού

2 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς η Michaela Coel έκανε σειρά τη σεξουαλική της κακοποίηση και άλλαξε για πάντα την τηλεόραση

"I May Destroy You". Τέσσερις δυνατές λέξεις που ακολουθούν το περιστατικό μιας σεξουαλικής κακοποίησης και δίνουν φωνή σε κάθε γυναίκα που φοβάται να μιλήσει. Η Michaela Coel επιχείρησε να μετατρέψει την ιστορία της σε σειρά και υπόσχεται από τα πρώτα λεπτά που τη βλέπεις, να καταστρέψει κάθε άνδρα που παρενοχλεί και κακοποιεί συναισθηματικά και σωματικά μία γυναίκα. 

Η Michaela Coel είναι ηθοποιός, συγγραφέας και σκηνοθέτης και εξαιρετική multitasker. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο δημιουργικά ταλέντα της εποχής, ανεβαίνοντας με μεγάλα άλματα τα σκαλιά της επιτυχίας.

Έδωσε φωνή σε ένα - για χρόνια καλά κρυμμένο- κοινό μυστικό πολλών γυναικών και πριν λίγες ώρες αποκάλυψε πολλές ακόμη πτυχές της στην πιο εντυπωσιακή φωτογράφιση για το βρετανικό Elle, που έχουμε δει τον τελευταίο καιρό.

Στη σειρά που καθήλωσε εκατομμύρια θεατές, υποδύεται τον ρόλο της Arabella. Η πρωταγωνίστρια είναι συγγραφέας και παράλληλα «η φωνή της γενιάς της», η φωνή που έγινε κραυγή απέναντι στο #MeToo και σε όλες τις ιστορίες γυναικείας κακοποίησης.

Σε συνέχεια της πλοκής, η Arabella κάθεται τα βράδια στο γραφείο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρωινό deadline με τους εκδότες της. Οι φίλοι την πείθουν να πεταχτεί στο γειτονικό μπαρ για ένα ποτό. Ξυπνά στο γραφείο της και δε θυμάται πολλά. Εκτός από την εικόνα ενός άντρα να την βιάζει στις τουαλέτες του μπαρ. 

Η Coel ομολογεί ότι όσα περιγράφει «δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας». Αυτό ακριβώς της είχε συμβεί το 2018 όταν έγραφε το treatment του «Chewing Gum». Αποφάσισε να μείνει στα γραφεία της εταιρείας παραγωγής όλο το βράδυ μέχρι να τελειώσει, φίλοι την κάλεσαν σε γειτονικό μπαρ, ξύπνησε στο γραφείο και σταδιακά άρχισε να έχει αναμνήσεις της σεξουαλικής της κακοποίησης.

Το «I May Destroy You» είναι μία σειρά για όσα συμβαίνουν μετά, περιγράφουν την πορεία προς την ολική αποκατάσταση της ψυχής και του σώματος που βρίσκει ισορροπίες ανάμεσα στην τραυματική εμπειρία που προηγήθηκε, στο σήμερα που γεννά αλλεπάλληλους φόβους και στο μετά που λυτρώνει. Καθετί που προβάλλεται στην τηλεόραση όπως η κακοποίηση, η συγκάλυψη, ο ρατσισμός, αλλάζουν και μεταμορφώνονται μέσα από την ξεχωριστή ματιά της Coel. 

Το βίωμα της Michaela Coel είναι ίσως ο βασικότερος λόγος που κατάφερε να δημιουργήσει μια συγκλονιστική εξιστόρηση για το τραύμα του βιασμού. Ωστόσο, οι Χρυσές Σφαίρες δεν αναγνώρισαν την προσωπική εμπειρία της, η οποία έχει δηλώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της για τη σειρά: «Το να γράψω αυτό το show μου επέτρεψε να κάνω ένα βήμα πίσω και να κοιτάξω από ένα άλλο σημείο. Να δω τη ζωή μου ως μυθοπλασία και να δω πώς εκεί μέσα οι ήρωες λειτουργούν και αντιδρούν στο τραύμα».

Επιστρέφοντας στην καθημερινότητά της, η Michaela Coel δεν είναι μια τυπική ηθοποιός και μάλιστα δηλώνει πολύ παράξενη. Η μαμά της φτιάχνει ακόμη τα ρούχα της ενώ δίνει το κινητό της στον κόσμο που την πλησιάζει στον δρόμο. Κλαίει, γελάει και αγκαλιάζεται με αγνώστους. Αυτό το διάστημα, ασχολείται εντατικά με το νέο της project και εμπνέει κάθε γυναίκα που θέλει να αναδείξει τον εαυτό της με διαφορετικό τρόπο από τον τυπικό και καθιερωμένο.

Κάπως έτσι, η Michaela Coel προκαλεί την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο. Αναδεικνύει ιστορίες, παρουσιάζει όλες τους τις εκδοχές και ο δρόμος προς την επιτυχία δεν την κάνει ματαιόδοξη αλλά αντίθετα της προσφέρει μεγαλύτερη άνεση στην αλληλεπίδραση με τον ίδιο της τον εαυτό. 

Στην ερώτηση για το «εάν φοβάται» σήμερα, η ίδια απαντά πως «δεν γίνεται να ζεις με τον φόβο». Κάθε φορά που βγαίνει για βόλτα στο πάρκο το βράδυ, όπως τονίζει, όλοι ξέρουν πως πρόκειται για μια παράξενη κοπέλα που βγαίνει και χορεύει μόνη της κι έτσι δεν μπορεί να την πλησιάσει κανείς...

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Instagram/ michaelacoelweb

Δείτε ακόμη: Δυνατές φωτογραφίες που περιγράφουν τη γυναικεία κακοποίηση