REAL LIFE WHO

Η Travel Stories μας δίνει τον απόλυτο post-covid ταξιδιωτικό οδηγό και τους 3 top προορισμούς για κάθε budget


Κλέλια Φατούρου

27 Νοεμβρίου 2021

Η Travel Stories μας δίνει τον απόλυτο post-covid ταξιδιωτικό οδηγό και τους 3 top προορισμούς για κάθε budget

Τη Μαρία τη γνωρίζω πολλά χρόνια. Από τότε που πέρασα το κατώφλι του Παντείου Πανεπιστημίου και βρεθήκαμε συμφοιτήτριες στο τμήμα Επικοινωνίας. Οι δρόμοι μας χώρισαν αλλά τη θυμάμαι από τότε να μιλά για ταξίδια, την αγάπη της για την Ιταλία, τα ισπανικά, τους προορισμούς. 

Τελικά τα κατάφερε και έγινε επαγγελματίας travel blogger. Από αυτές τις περιπτώσεις που δεν μιλάμε για ένα ακόμη Instagram με εντυπωσιακές φωτογραφίες, αλλά για ένα ολοκληρωμένο project που μας μυεί ουσιαστικά στο κομμάτι των ταξιδιών, μας ενημερώνει εξαιρετικά και όλο αυτό με τη fun πινελιά της Μαρίας. Ή μάλλον της Travelstories (from her world).

Εμείς μιλήσαμε μαζί της σε αυτή τη χρονική στιγμή, που έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε, ή να οργανώνουμε, τα πρώτα δειλά ταξίδια μας στο εξωτερικό, μετά την καραντίνα. Αν και οι συνθήκες αλλάζουν, και τίποτα δεν είναι σταθερό, η αγαπημένη μας blogger μας δίνει τα φώτα της σε ό,τι αφορά τα ταξίδια αυτήν την περίοδο, μας εξηγεί βήμα βήμα τη σωστή διαδικασία και μας προτείνει τους 3 αγαπημένους της προορισμούς.

Για τη διαδικασία επιλογής προορισμού

«Ξεκινάμε επιλέγοντας τον προορισμό μας, αφού έχουμε πρώτα μπει στο επίσημο website του Υπουργείου Εξωτερικού ή Τουρισμού της χώρας για να δούμε αν αρχικά δέχονται τουρίστες αλλά και ποια είναι τα υποχρεωτικά χαρτιά που θα χρειαστεί να συμπληρώσουμε πριν φτάσουμε στον προορισμό μας. Ξέρω ότι μπορεί να φαίνεται δεδομένο καθώς έτσι και αλλιώς θα κοιτούσε κανείς πριν ταξιδέψει, αλλά καθώς τα δεδομένα εν μέσω πανδημίας αλλάζουν σχεδόν ανά 2 εβδομάδες, και απαντάω καθημερινά σε μηνύματα που με ρωτούν πού να ψάξουν για να σιγουρευτούν ότι μπορούν να πάνε σε έναν προορισμό, θεωρώ σημαντικό να το τονίσουμε. Οι πιο έγκυρες πηγές είναι τα επίσημα site των υπουργείων κάθε χώρας. Αντίστοιχα πρέπει να δεις και τι χρειάζεται για να ταξιδέψεις εντός της χώρας μας ή όταν επιστρέφεις στην Ελλάδα από ένα ταξίδι σου στο εξωτερικό.

Πάντα ενημερώνεσαι από τον ΕΟΔΥ. Εγώ ενημερώνομαι και εδώ: reopen.europa.eu και cdc.gov/coronavirus

Για τις πτήσεις

Αν τώρα ετοιμαζόμαστε να μπούμε σε κάποιο αεροπλάνο για να πετάξουμε εντός ή εκτός χώρας, καλό είναι να βρούμε στο αντίστοιχο site της αεροπορικής λεπτομέρειες για το τι ζητάει η εταιρεία από τον ταξιδιώτη. Το καλό είναι πως πλέον όλα τα websites των αεροπορικών είναι updated και μπορείς ανά πάσα στιγμή να ανατρέξεις και εκεί για να δεις τι χαρτιά χρειάζεσαι για την κάθε χώρα. Οι περισσότερες αεροπορικές ζητάνε να έχεις μαζί σου βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης ενώ στο ενδεχόμενο που δεν έχεις κάποια από τις 2 βεβαιώσεις, θα πρέπει να παρουσιάσεις αρνητικό rapid test και σε κάποιες περιπτώσεις και/ή pcr test.

Για τα υπόλοιπα μέσα μετακίνησης

Το ίδιο ισχύει και για τρένα και καράβια εντός και εκτός Ελλάδας. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχεις στον νου σου ότι θα χρειαστεί να συμπληρώσεις και μια φόρμα που λέγεται Passenger Locator Form (PLF) είτε πριν την είσοδό σου σε μια χώρα, είτε και κατά την έξοδό σου. Αντίστοιχα, συμπληρώνεις ένα παρόμοιο αρχείο και για τις μετακινήσεις σου με πλοίο. Στα τρένα ή τα ΚΤΕΛ αυτό το διάστημα, δεν χρειάζεται συμπλήρωση PLF αλλά όλοι οι επιβάτες  θα πρέπει να επιδεικνύουν υποχρεωτικά βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης ή το σχετικό πιστοποιητικό αρνητικού εργαστηριακού rapid test.

Δεν ξεχνάς ότι σε κανέναν κλειστό χώρο (αεροδρόμια, αεροπλάνα, πλοία, τρένα) δεν επιτρέπεται να κυκλοφορείς χωρίς μάσκα ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να σου ζητηθεί να έχεις συγκεκριμένο τύπο μάσκας (FFP2 KN95) οπότε θα σε συμβούλευα πέρα από τις χειρουργικές τύπου ΙΙR 5, να έχεις μαζί σου και τουλάχιστον 2 FFP2. Τέλος, έχε πάντα μαζί σου μικρές συσκευασίες αντισηπτικού υγρού ή αντίστοιχα αντισηπτικά υγρά μαντηλάκια. Αυτοί είναι οι καλύτεροι συνοδοιπόροι σου σε κάθε σου ταξίδι.

3 top προορισμοί αυτήν την περίοδο

Άλλο ένα κακό της πανδημίας, είναι ότι αυτά που μπορεί να ίσχυαν μέχρι πριν λίγο, πλέον δεν έχουν καμία ισχύ. Αν με ρωτούσες για παράδειγμα πριν έναν μήνα, θα σου έλεγα ότι σίγουρα για κοντινό, γιορτινό προορισμό θα σου πρότεινα τη Βιέννη. Έλα όμως, που τώρα που μιλάμε όλη η Αυστρία είναι σε καθολικό lockdown. Και εκεί που θα σου έλεγα πως το να πας σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ή πόλεις που είναι γνωστές για τα Christmas lights και τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους είναι must, τώρα θα σου πω να τα αποφύγεις όλα αυτά. Τουλάχιστον για φέτος.

Αντιθέτως, για φέτος τις γιορτές, θα πρότεινα να επιλέξεις Σκανδιναβία όπου τα πράγματα είναι λίγο πιο ήρεμα και να επιδιώξεις να κλείσεις διαμονή κοντά στη φύση. Σε απόσταση 2 ωρών από το Ελσίνκι, βρίσκεται η λίμνη Saimaa. Κλείσε διαμονή σε ξύλινο σαλέ με δική του σάουνα και πέρασε με τους αγαπημένους σου χουχουλιάρικες στιγμές στον Βορρά. Αν πάλι, θα ήθελες να ντύσεις τα Χριστούγεννα και με το πράσινο φως του Βορείου Σέλατος, κλείσε διαμονή στην Κιρούνα της Σουηδίας, στο Ροβανιέμι της Φινλανδίας ή το Τρόμσο της Νορβηγίας. Θέλει καλό budget, το ξέρω, αλλά από την άλλη λόγω του ότι θα βρίσκεστε στον καθαρό αέρα και όχι σε πολύβουες πόλεις, θα νιώσεις και εσύ και  οι δικοί σου πολύ πιο ήρεμοι και ασφαλείς.

jenny.gr
jenny.gr

Αν πάλι το budget που έχεις, σου επιτρέπει να αφήσεις την Ευρώπη, τότε θα σου έλεγα να ετοιμαστείς για Costa Rica. Ναι ναι. Κεντρική Αμερική μέσα στο πράσινο, τη φύση, τις παραλίες και τη θάλασσα. Μια από τις λίγες χώρες τις Λατινικής Αμερικής που δεν χτυπήθηκε πολύ από τον covid και που μπορείς να την απολαύσεις χωρίς άγχος και με το μαγιό σου, καθώς εκεί ο καιρός είναι καλοκαιρινός.

jenny.gr
jenny.gr

Αν όμως το budget είναι περιορισμένο, τότε η Ιταλία παραμένει πάντα μια πολύ καλή λύση. Πρέπει όμως πριν κλείσεις εισιτήρια ή διαμονή, να δεις αν υπάρχει τοπικό lockdown στην περιοχή που θέλεις να πας. Θα πρότεινα το αγαπημένο μου Μιλάνο, ώστε να το συνδυάσεις με βόλτες στη λίμνη Como, το Bolzano που φημίζεται για τις χριστουγεννιάτικες αγορές του και παράλληλα από εκεί μπορείς πάλι να το συνδυάσεις με διαμονή σε σαλέ στους Δολομίτες. Πιο οικονομική πρόταση για τη βόρεια Ιταλία είναι και η πτήση για Μπέργκαμο, και από εκεί με τρένο ή αυτοκίνητο διαμονή στο φανταστικό χωριό Ponte Di legno.  

jenny.gr
jenny.gr