REAL LIFE WHO

Τάκης Μαυριγιαννάκης: «Το μαζί είναι αυτό που μας εξελίσσει και δίνει νόημα στην ύπαρξή μας»


Ελένη Τσούτση

5 Δεκεμβρίου 2021

Τάκης Μαυριγιαννάκης: «Το μαζί είναι αυτό που μας εξελίσσει και δίνει νόημα στην ύπαρξή μας»
Τάκης Μαυριγιαννάκης:«Το μόνο που χρειάζεται για να γίνει κάποιος εθελοντής είναι η αγάπη για τον άνθρωπο»

Ο Τάκης Μαυριγιαννάκης είναι ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του χωρίς να βοηθάει τις γυναίκες που τον έχουν ανάγκη. «Όταν μοιράζεσαι τα βιώματά σου με άλλους ανθρώπους που έχουν αντίστοιχες εμπειρίες, νομίζω απαλύνεται ο πόνος, η θλίψη και η αγωνία» λέει ο ίδιος, εξηγώντας όλο το νόημα του εθελοντισμού σε μία φράση.

O Τάκης Μαυριγιαννάκης ξεκίνησε την καριέρα του το 1988 και συνεργάστηκε με διάσημους φωτογράφους όπως τον Τάσο Βρεττό, τους Ντίνο και Τάκη Διαμαντόπουλο, τον Βαγγέλη Κύρη, την Άρτεμις Παπαγεράκη και την Μάρα Δεσύπρη. Από το 2000 ως το 2004 εργάστηκε ως premiere makeup artist για τη Nina Ricci. To 2005 ξεκίνησε το ταξίδι του με την Estée Lauder ως global pro makeup artist και Product ambassador του brand, το οποίο διαρκεί μέχρι και σήμερα.

Ως makeup artist δίνει συμβουλές μακιγιάζ σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και κάθε μορφής γυναικολογικό καρκίνο, μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού ΜΑΝΑ. Το ΜΑΝΑ δημιουργήθηκε το 2018 με στόχο να βοηθήσει ενεργά τις γυναίκες που δίνουν τη δική τους μάχη με τον καρκίνο.

Ο Οργανισμός δημιούργησε έναν ειδικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας, το Σπίτι του ΜΑΝΑ για την υποστήριξη και τη δωρεάν κάλυψη των εξειδικευμένων αναγκών των γυναικών με καρκίνο του μαστού ή γυναικολογικό καρκίνο, σεβόμενος την ανάγκη των ασθενών για απόλυτη διακριτικότητα και εχεμύθεια.

Ενδεικτικά, οι υπηρεσίες του ΜΑΝΑ περιλαμβάνουν: ψυχολογική - ψυχοκοινωνική συμβουλευτική υποστήριξη, φυσιοθεραπευτική συμβουλευτική, διατροφικές συμβουλές, μαθήματα yoga, pilates, διαλογισμό, γυμναστική, χορό, δραματοθεραπεία και άλλα προγράμματα σωματικής και πνευματικής άσκησης, υπηρεσίες φροντίδας προσώπου και σώματος, αισθητική και μακιγιάζ, Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, επισκέψεις ξεναγήσεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους, συμμετοχή σε αθλητικές δράσεις, σεμινάρια σχετιζόμενα με τον καρκίνο του μαστού και κάθε μορφής γυναικολογικό καρκίνο, λέσχη βιβλίου, σεμινάρια εκμάθησης Η/Υ και περιήγησης στο διαδίκτυο.

Από την αρχή της πανδημίας το Σπίτι του ΜΑΝΑ, κράτησε ανοιχτά τις πόρτες του καθώς ο Οργανισμός συνέχισε να παρέχει καθημερινά τις υπηρεσίες του, μέσα από διαδικτυακές συνεδρίες. Μέχρι τώρα το ΜΑΝΑ έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του σε περισσότερες από 250 γυναίκες, συνολικά έχουν διατεθεί πάνω από 10.000 ώρες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, μιλήσαμε με τον κ. Μαυριγιαννάκη για να μας αφηγηθεί τη δική του ιστορία ως εθελοντής και τη σημασία του να προσφέρεις με μοναδικό στόχο την ευτυχία των ανθρώπων γύρω σου.

Πώς αποφασίσατε να ξεκινήσετε τον εθελοντισμό στον οργανισμό ΜANA;

Δεν ήταν θέμα απόφασης, ήταν θέμα επιθυμίας, να συνυπάρξω με ανθρώπους που μπορώ να μοιραστώ τη γνώση μου και να προσφέρω χαρά. Ενημερώθηκα για τη δράση του οργανισμού από την τηλεόραση και έτσι ξεκίνησα.

Τι ρόλο έπαιξε η δική σας περιπέτεια υγείας στο να στραφείτε στον εθελοντισμό;

Θεραπευτικό αλλα μάλλον πρέπει να αντιστρέψουμε την ερώτηση και να πούμε τι ρόλο έπαιξε ο εθελοντισμός στην δικη μου εμπειρία, καθώς όντας σε θεραπεία διεξάγαμε κανονικά τα διαδικτυακά μας εκπαιδευτικά σεμινάρια με τις Κυρίες του ΜANA. Όταν μοιράζεσαι τα βιώματά σου με άλλους ανθρώπους που έχουν αντίστοιχα βιώματα νομίζω απαλύνεται ο πόνος, η θλίψη και η αγωνία.

Τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος εθελοντής και ποιες είναι οι δικές σας αρμοδιότητες;

Το μόνο που χρειάζεται για να γίνει κάποιος εθελοντής είναι η αγάπη για τον άνθρωπο και η ανάγκη για προσφορά. Η δική μου “αρμοδιότητα” ως makeup artist είναι να βοηθήσω τις γυναίκες να νιώθουν γυναίκες κατά τη διάρκεια των θεραπειών, που είναι μια πολύ σκληρή και οδυνηρή περίοδος στη ζωή τους.

Πρωτίστως βάλλεται η θηλυκότητά τους και η εικόνα τους. Η απώλεια των φρυδιών και άρα η έκφραση του προσώπου, η αφυδατωμένη από τη χημειοθεραπεία επιδερμίδα, είναι κάποια από τα βασικά θέματα που απασχολούν μια γυναίκα σε χημειοθεραπεία. Όμως υπάρχουν λύσεις που μπορώ να μοιραστώ μαζί τους.

Πώς αισθάνεστε που το επάγγελμά σας ως makeup artist μπορεί να προσφέρει χαρά αλλά και δύναμη, σε γυναίκες που το έχουν ανάγκη;

Είναι μια μαγική στιγμή όταν βλέπεις στα μάτια τους τη χαρά και νομίζω ότι αυτό είναι που γεμίζει την ψυχή μου. Έχω ζήσει τόσο μοναδικές στιγμές που όμως πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να σας περιγράψω σε λίγες γραμμές...

Μέσα από τον εθελοντισμό, τι έχετε διαπιστώσει ότι βοηθάει σε καθημερινή βάση μία γυναίκα που έχει καρκίνο;

Είναι πολύ σημαντικό παρ' όλο που η εξωτερική εικόνα αλλάζει δραματικά, η γυναίκα να συνεχίσει να ασχολείται, όσο δύσκολο και αν ειναι καποιες φορές, με τη ρουτίνα της. Να φροντίζει την επιδερμίδα της και ουσιαστικά να κάνει ολα εκείνα που την έκαναν να νιωθει όμορφα!

Πώς μπορούν τα beauty brands να βοηθήσουν στην ενημέρωση για τον καρκίνο του μαστού;

Νομίζω ότι όλο και περισσότερα brands ασχολούνται για την σωστή ενημέρωση για τον καρκίνο (του μαστού). Η πρόληψη και η σωστή ενημέρωση θα βοήθησουν στη διάδοση του σωστού μηνύματος.

Τι έχει αλλάξει στη ζωή σας μετά από τη δική σας περιπέτεια;

Ο τρόπος που κοιτάζω και αφουγκράζομαι τους ανθρώπους γύρω μου. Συνειδητοποίησα το εφήμερο της ύπαρξης μου... Νομίζω ολα άλλαξαν. Στην ουσία άλλαξε ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι την έννοια ΖΩΗ και την έννοια ΧΡΟΝΟΣ.

Ο εθελοντισμός έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους;

Συνεργάζομαι με την Estée Lauder πάνω από 16 χρόνια. Όπως ίσως γνωρίζετε και λόγω της Evelyn Lauder, που ήταν η ιδρύτρια του pink ribbon, η Estée Lauder Hellas πάντα είχε συμμετοχή σε διάφορες ενέργειες που αφορούν στον καρκίνο του μαστού και συνεπώς όλα αυτά τα χρόνια παρείχα εθελοντικά τις υπηρεσίες μου όπου χρειαζόταν.

Αυτό που έμαθα όλα αυτά τα χρόνια από όλες αυτές τις γυναίκες, είναι ότι στις σκοτεινές και δύσκολες στιγμές που βιώνουμε οι άνθρωποι χρειαζόμαστε λίγο φως και την αίσθηση ότι δεν είμαστε μόνοι μας! Αυτό μου έμαθε ο εθελοντισμός: να μοιράζομαι και να δίνω αυτό που έχω όταν ο άλλος το επιθυμεί ή το χρειάζεται.

Ενθαρρύνετε και τους συναδέλφους σας να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό, κι αν ναι με ποιους τρόπους;

Δεν έχει χρειαστεί να ενθαρρύνω κάποιον διότι διαπιστώνω ότι όλοι έχουμε μέσα μας λίγα αποθέματα αγάπης για όλους αυτούς που το έχουν ανάγκη. Εξάλλου και στο ΜΑΝΑ συνεργάζομαι με εθελόντρια από την Estée Lauder, την Αγγελική Κριαρά, αλλά και με μια ολόκληρη ομάδα αισθητικών που στο παρελθόν έχουμε συμμετάσχει σε παρόμοιες ενέργειες.

Ποια είναι η συμβουλή που έχετε να δώσετε σε όλους σήμερα, στην Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού;

Να δοκιμάσουν έστω και μια φορά και τότε θα διαπιστώσουν ότι αυτό που εισπράττει ο εθελοντής είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρει. Το Μαζί είναι αυτό που μας εξελίσσει σαν ανθρώπους και δίνει νόημα στην ύπαρξή μας.