REAL LIFE WHO

Wassily Kandinsky: Ο «πατέρας» της αφηρημένης τέχνης που άκουγε μουσική όταν έβλεπε χρώματα


The Jennettes

4 Δεκεμβρίου 2021

Wassily Kandinsky: Ο «πατέρας» της αφηρημένης τέχνης που άκουγε μουσική όταν έβλεπε χρώματα
Ο Βασίλι Καντίνσκι ήταν ένας από τους επιδραστικότερους ζωγράφους της αφηρημένης τέχνης, που άφησε εποχή τόσο για το έργο του, όσο και για την θεωρητική του προσέγγιση.

Ο Wassily Kandinsky ήταν ένας από τους επιδραστικότερους ζωγράφους της αφηρημένης τέχνης, που άφησε εποχή τόσο για το έργο του, όσο και για την θεωρητική του προσέγγιση.

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος Ρώσος ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης, Wassily Kandinsky, γνωστός και ως πατέρας της αφηρημένης τέχνης. Η συνεισφορά του στην εξέλιξη της τέχνης του 20ού αιώνα είναι τεράστια κι αξίζει να μελετηθεί.

Αν και ακολούθησε την πορεία των νομικών σπουδών και της ακαδημαϊκής καριέρας, είχε από μικρός έρθει σε επαφή με το σχέδιο και τη μουσική. Στην ηλικία των 30 πήγε στο Μόναχο για να σπουδάσει και να ασχοληθεί αποκλειστικά πια με τη ζωγραφική. Είχε ως δάσκαλο τον Φραντς φον Στουκ και συμφοιτητή τον ζωγράφο Πάουλ Κλέε. Ιδρύοντας την ένωση «Phalanx», πραγματοποίησε εκθέσεις με έργα συμβολιστών, μεταϊμπρεσιονιστών και καλλιτεχνών της Αρ Νουβό. Ωστόσο, η νέα τάση που ήθελε να παρουσιάσει, δεν είχε θερμή ανταπόκριση, ενώ θεωρήθηκε ακόμη και τολμηρή. Αργότερα, στα σαλόνια του Παρισιού, ο ίδιος ήρθε σε επαφή με δύο πολύ σημαντικά κινήματα, τον φωβισμό και τον κυβισμό. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.