REAL LIFE WHO

Happy Kids Radio: Η Αδριανή Ζουναλή ονειρεύτηκε μια μοναδική πλατφόρμα για όλα τα παιδιά και την έκανε πραγματικότητα


Νάγια Κωστιάνη

23 Δεκεμβρίου 2021

Happy Kids Radio: Η Αδριανή Ζουναλή ονειρεύτηκε μια μοναδική πλατφόρμα για όλα τα παιδιά και την έκανε πραγματικότητα
Χρήστος Λώλος
Από τα πρώτα κιόλας λεπτά που θα βρεθείς μέσα στο σπίτι της Αδριανής Ζουναλή, καταλαβαίνεις πως έχεις να κάνεις με μια ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου.

Μια τεράστια βιβλιοθήκη καλύπτει τον τοίχο, φορτωμένη με βιβλία από όλο τον κόσμο. Στοίβες με περιοδικά, περίτεχνα αντικείμενα από διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς, μια μεγάλη συλλογή δίσκων και προσωπικά memorabilia, ανάμεσα σε αγγεία και προτομές αγαλμάτων, φόρο τιμής στην τέχνη της αρχαίας Ελλάδας. Ακόμα κι αυτό το πολύχρωμο μοτίβο, ωστόσο, δεν είναι αρκετό για να περιγράψει την πολυσχιδή προσωπικότητα, το εκρηκτικό ταμπεραμέντο και το ανήσυχο πνεύμα της γυναίκας που θα συναντήσεις σε λίγο.

Η Αδριανή Ζουναλή ήρθε στην Αθήνα από την Κύπρο στα 17 της, σε μια σχολική εκδρομή. Μια μέρα πριν την επιστροφή τους, οι Τούρκοι μπήκαν στην Αμμόχωστο. Μέχρι σήμερα δεν έχει γυρίσει πίσω. Το τι συνέβη στο μεσοδιάστημα είναι μια ιστορία για άλλη φορά, καθώς η κινηματογραφική της ζωή αξίζει το δικό της αφιέρωμα.

Η συνάντησή μας είχε να κάνει με το νέο της εγχείρημα, το πρώτο με το πιο σημαντικό πρόσωπο στη ζωή της: την εγγονή της, Αδριανή jr. Οι δυο τους, δημιούργησαν μια μοναδική πλατφόρμα αφιερωμένη τόσο στα παιδιά (προσχολικής και μεγαλύτερης ηλικίας) όσο και στους γονείς, που λειτουργεί και ως εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό για δασκάλους. Το happykidsradio.gr. Δύο διαδικτυακοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, ένα κανάλι podcast, ένα website και ένα app αποτελούν το μοναδικό project τους, που ανεβάζει αισθητά τον πήχη στο κομμάτι της διασκέδασης και της επιμόρφωσης των παιδιών, για τα ελληνικά δεδομένα.

Άλλωστε, στην κουβέντα μας με την κα Ζουναλή που θα διαβάσετε παρακάτω, ο ενθουσιασμός και ο χειμαρρώδης λόγος της κάνουν ξεκάθαρο όταν κάτι γίνεται με τόση αγάπη και αφοσίωση, το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι υπέροχο.

Jenny.Gr
Χρήστος Λώλος

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για το happykidsradio.gr;

Με τον ερχομό της πανδημίας, αναγκαστήκαμε να αναστείλουμε την κυκλοφορία του περιοδικού. Περνούσα τις μέρες με την εγγονή μου, την Αδριανή Jr, και σκεφτόμουν δραστηριότητες και ασχολίες για να διασκεδάσω ένα κοριτσάκι 6 χρονών. Τότε ήταν που διαπίστωσα μια έλλειψη στην εγχώρια αγορά στο κομμάτι “γονείς και παιδιά”. Υπήρχαν κάποια τραγουδάκια και παραμυθάκια, αλλά όχι στην ποιότητα που αναζητούσα. Είπα λοιπόν στη μικρή, “Θέλεις να μαζέψουμε όλα αυτά που ψάχνουμε και να τα βάλουμε κάπου που να μπορούν να τα ακούσουν όλα τα παιδιά, μαζί με εμάς;”. Ενθουσιαστήκαμε και οι δύο με την ιδέα και κάπως έτσι γεννήθηκαν τα δύο ραδιόφωνα, το happykidsradio.gr Junior και το Family.

Έχω μια τρομερή αδυναμία στην Αδριανή, είναι ο μεγάλος μου έρωτας. Για αυτήν έφτιαξα το ραδιόφωνο και για αυτό θέλησα να το μοιραστώ με τα υπόλοιπα παιδιά στην Ελλάδα. Έχω ζήσει άπειρα πράγματα στη ζωή μου, έχω ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο και κουβαλάω μια εμπειρία που θέλω να μοιράζομαι πάντα με τους ανθρώπους.

Πόσο συμμετείχε η εγγονή σας στη διαδικασία; Πέρα από βασική σας έμπνευση, είχε καθοριστική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα;

Όλη η έρευνα για το υλικό έγινε μαζί με την εγγονή μου, ήταν ο αποδέκτης κάθε ιδέας και έμπνευσης αλλά και ο αυστηρότερος κριτής. Η Αδριανή διαπραγματεύτηκε σκληρά το όνομα του σταθμού, γιατί ήθελε να μπει το όνομά της στον τίτλο. Καταλήξαμε στο happykidsradio.gr και με τα αρχικά και των δυο μας, a-z, επεξηγηματικά κάτω από το logo. Ήθελα να δει πως η βοήθειά της ηταν πολύτιμη και να νιώθει ότι είναι το δικό της ραδιόφωνο.

Jenny.Gr
Χρήστος Λώλος

Ποιος είναι ο βασικότερος στόχος σας με το happykidsradio.gr; Τι θέλετε να αποκομίσουν τα παιδιά αλλά και οι γονείς μέσα από αυτήν την πλατφόρμα;

Η πλατφόρμα αυτή έχει σαν βασικούς άξονες την ευτυχία, την ευγένεια, την καλοσύνη, τη φιλία, την αποδοχή και το τρίπτυχο διατροφή-υγεία-περιβάλλον, συνοδευόμενα από δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλαδα και αφορούν τα παιδιά. Στόχος μου είναι ολόκληρο το content της σελίδας να είναι edutainment, δηλαδή εκπαιδευτικό αλλά να αποδίδεται με ψυχαγωγικό τρόπο (educational + entertainment). Και, φυσικά, να είναι ένα εργαλειο στα χέρια των γονιών, εκπαιδεύοντας και ενημερώνοντάς τους για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται απέναντι στα παιδιά τους. Και χαίρομαι πολύ κάθε φορά που τσεκάρω τα στατιστικά του site, γιατί το θέμα που βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κοινού είναι το “Tips για ευτυχισμένους γονείς”. Αυτό δειχνει πόσο νοιάζονται οι γονείς, ειδικά με τις συνθήκες που υπάρχουν σήμερα, για τη ψυχική υγεία των παιδιών τους.

Όσον αφορά στη δομή του προγράμματος του happykidradio.gr Junior, αποτελείται από τραγούδια, ελληνικά και ξένα, από πολλές χώρες, γιατί πρέπει να μεγαλώνουμε παιδιά που θα γίνουν πολίτες του κόσμου. Τα κριτήρια επιλογής, τόσο της μουσικής όσο και του περιερχομένου των τραγουδιών, είναι η αισθητική τους αλλά και να μην περιέχουν ρατσιστικά μηνύματα οποιασδήποτε μορφής. Για παράδειγμα, έβγαλα ένα φαινομενικά διασκεδαστικό τραγούδι που όμως έλεγε “σταματά το τραμ και μπαίνει μια χοντρή και σπάει η μηχανή”. Όταν αγωνιζόμαστε, μικροί και μεγάλοι, να γίνει αποδεκτό το διαφορετικό γύρω μας, αυτού του είδους τα τραγούδια δεν έχουν θέση στο πρόγραμμά μας. Επίσης τα παραμύθια, τα podcasts και τα ID μηνύματά μας, είναι όλα μηνύματα που χτίζουν χαρακτήρες με ευγένια, καλοσύνη, αποδοχή και νοιάξιμο για το περιβάλλον και τον πλανήτη που ζούμε. Από τις 10 το βράδυ ως τις 6 το πρωί, παίζουμε κλασική μουσική, χαρούμενη και με έναν τρόπο εύπεπτο, για τους μη μυημένους, και έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία με ρεκόρ επισκεψιμότητας.

Jenny.Gr
Χρήστος Λώλος

Σχεδιάζετε συνεργασίες και με άλλους φορείς ή οργανισμούς;

Έχουμε στενή συνεργασία με μεγάλους εκδοτικούς οίκους, με μουσεία και οργανισμούς. Για παράδειγμα τώρα, για τις γιορτές, φτασαμε στο Ροβανιέμι. Έτσι, αν μπεις στο happykidsradio.gr, υπάρχει live streaming από το χωριό του Άγιου Βασίλη, όπου τα παιδιά (αλλά και οι γονείς) μπορούν να παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή όσα συμβαίνουν στην κεντρικη πλατεία του χωριού -τον κόσμο που κυκλοφορεί, που φωτογραφίζεται στη χαρακτηριστική κολώνα με το θερμόμετρο να δείχνει συνεχώς νούμερα υπό του μηδενός, όπως και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα για τα Χριστούγεννα.

Τα παιδιά πλέον μεγαλώνουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο από τις προηγούμενες γενιές λόγω της αλματώδους ανάπτυξης της τεχνολογίας, ενώ οι οθόνες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους –καλώς και κακώς. Πώς βλέπετε εσείς τα παιδιά σήμερα και τι ρόλο ευελπιστείτε να παίξει το happykidsradio.gr στον τρόπου που διασκεδάζουν αλλά και μαθαίνουν;

Τα μικρά παιδιά σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με τις προηγούμενες γενιές, θεωρώ πως είναι η καλύτερη έκδοση. Η γνώση που έχουν, οι ικανότητές τους και ο χειρισμός της γλώσσας των μικρών παιδιών με εκπλήσσει συνεχώς. Αυτό που ήθελα να κάνω με το happykidsradio.gr ήταν να δημιουργήσω ένα εργαλείο που απευθύνεται μόνο στα αυτιά και όχι στα μάτια, και τα κρατάει λίγο μακριά από την οθόνη στην οποία περνούν ούτως ή άλλως αρκετές ώρες, άλλες ωφέλιμες άλλες όχι. Έτσι θα μπορούν να αλληλεπιδρούν με όλες τις δραστηριότητες της πλατφόρμας, παίζοντας ταυτόχρονα με τους φίλους τους, δηλαδή να ακούν το πρόγραμμα ή τα podcasts μας ζωγραφίζοντας, παίζοντας με κατασκευές, με τους φίλους τους και ό,τι άλλο.

Jenny.Gr
Χρήστος Λώλος
Jenny.Gr
Χρήστος Λώλος

Ποιο είναι το feedback που έχετε λάβει από τους γονείς, μέχρι τώρα;

Είναι πολύ συγκινητικό και μεγαλύτερο από όσο περιμέναμε, και μάλιστα μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αν σκεφτεί κανείς πως το happykidsradio.gr υπάρχει μόλις από τον Οκτώβριο. Δείχνει ότι κάτι κάνουμε καλά. Και δεν είναι μόνο οι γονείς που μας στέλνουν ένθερμα email ή μας παίρνουν ακόμη και τηλέφωνο για να εκφράσουν την ικανοποίησή τους, αλλά και οι εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα, πολλοί δάσκαλοι έχουν επικοινωνήσει μαζί μας για να χρησιμοποιούν υλικό μας στα μαθήματά τους στην τάξη.

Δίνουμε τεράστια σημασία στο περιεχόμενο που παράγουμε και την αισθητική που καλλιεργούμε, ώστε να είναι και τα δύο υψηλών προδιαγραφών. Οι περισσότεροι γονείς σήμερα έχουν φορτωμένα προγράμματα και είτε γυρίζουν αποκαμωμένοι από τη δουλειά στο τέλος της ημέρας, είτε δεν έχουν τη δυνατότητα προσέγγισης όλου αυτού του θησαυρού που υπάρχει εκεί έξω για τα παιδιά, και το βρισκω λογικό. Για αυτό και το happykidsradio.gr στοχεύει να γίνει ένα πολύτιμο εργαλείο που θα τους παρέχει δημιουργικούς, ευφάνταστους τρόπους απασχόλησης των παιδιών τους, που ταυτόχρονα θα εκπαιδεύουν τόσο αυτά όσο και τους ίδιους τους γονείς.

Θέλω να πιστεύω πως προσφέρουμε κάτι ιδιαίτερο στον κόσμο, που δεν υπήρχε μέχρι τώρα στην Ελλάδα γιατί αυτό το project εμπερικλείει όλη μου την αγάπη και την ευγνωμοσύνη για την ύπαρξη της μικρής μου Αδριανης jr στη ζωή μου. Νιώθω ευλογημένη που μου βγάζει όλα αυτά τα συναισθήματα και συνάμα και μια υποχρέωση, όλα αυτά που προσφέρω απλόχερα στη μικρή Αδριανή να τα μοιραστώ με όλα τα παιδιά και τους γονείς που δεν έτυχε να έχουν περάσει στη ζωή τους τόσο ακραία δύσκολα αλλά και ακραία ωραία, όπως εγώ. Αυτό μου έδωσε όλες τις υπέροχες εμπειρίες μιας κινηματογραφικής ζωής και τις καταθέτω με όλη την καρδιά και την ψυχή μου στην πρώτη μας κοινή δουλειά με την Αδριανη jr, το happykidsradio.gr.

Εύχομαι σε όλους υπέροχα Χριστούγεννα και ένα καινούργιο χρόνο με υγεία και δύναμη. Να ακολουθούν τα όνειρά τους και να τα πραγματοποιούν, γιατί αυτό σε κάνει ελεύθερο άνθρωπο.

Πατήστε play για το γιορτινο μήνυμα του happykidsradio.gr σε μικρούς και μεγάλους:
Jenny.Gr
happykidsradio.gr