REAL LIFE WHO

Roberta Metsola: Μόλις εξελέγη η νεότερη πρόεδρος (και η τρίτη γυναίκα) στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου


JTeam

18 Ιανουαρίου 2022

Roberta Metsola: Μόλις εξελέγη η νεότερη πρόεδρος (και η τρίτη γυναίκα) στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου
Instagram/ roberta.metsola
Η Roberta Metsola είναι μόλις η τρίτη γυναίκα πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και η νεότερη στην ιστορία του θεσμού.

Η νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η Μαλτέζα δικηγόρος Roberta Metsola, η οποία εξελέγη μετά τον θάνατο του Ιταλού σοσιαλιστή, David Sassoli. Στα 43 της, η Metsola γίνεται η νεότερη πρόεδρος στην ιστορία και η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία του ευρωκοινοβουλίου εδώ και μια εικοσαετία.

Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές την εξέλεξαν πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως το 2024. Γεννημένη στη Μάλτα το 1979, η Metsola είναι ευρωβουλευτής από το 2013. Προερχόμενη πολιτικά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ), η Roberta Metsola αναμένεται να διευθύνει τις δραστηριότητες της ολομέλειας, θα υπογράφει νόμους ενώ παράλληλα θα ανοίγει τις ευρωπαϊκές συνόδους.

Μάλιστα, στην ιστορία του ευρωκοινοβουλίου, πρόκειται για την τρίτη γυναίκα πρόεδρο μετά τη Simone Veil και τη Nicole Fontein. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Πριν από είκοσι δύο χρόνια, η Nicole Fontaine εξελέγη στο αξίωμα αυτό, 20 χρόνια μετά τη Simone Veil. Δεν θα περάσουν άλλες δύο δεκαετίες έως ότου η επόμενη γυναίκα σταθεί εδώ».

Η ίδια έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά ενώ εναντιώνεται στις εκτρώσεις, γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει κατά καιρούς έντονα αποδοκιμαστικά σχόλια από τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου αμέσως μετά την εκλογή της, η Roberta Metsola είπε:

«Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνω ως πρόεδρος είναι να σκεφτώ την κληρονομιά του David Sassoli: Ήταν ένας μαχητής που αγωνίστηκε για την Ευρώπη και για εμάς, για αυτό το Κοινοβούλιο. Θα τιμήσω τον David Sassoli ως πρόεδρο, υπερασπιζόμενη πάντα την Ευρώπη, τις κοινές μας αξίες της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της ισότητας, του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων».