REAL LIFE WHO

«Ποτέ δεν θα υποταχθώ στον Πούτιν. Θα κάνω τα πάντα για την Ουκρανία» - Η δασκάλα που έγινε το πρόσωπο του πολέμου


JTeam

25 Φεβρουαρίου 2022

«Ποτέ δεν θα υποταχθώ στον Πούτιν. Θα κάνω τα πάντα για την Ουκρανία» - Η δασκάλα που έγινε το πρόσωπο του πολέμου
Getty Images
«Μελετούσαμε την ιστορία αλλά ποτέ δεν θα φανταζόμασταν ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι τέτοιο»

Πρωταγωνίστησε στα εξώφυλλα των εφημερίδων σε όλον τον κόσμο με το πρόσωπό της, τραυματισμένο με επιδέσμους, να γίνεται το σύμβολο μιας άνισης μάχης. Η 51χρονη δασκάλα, Olena Kurilo, με τη ματωμένη της μορφή συμβολίζει το ανυπολόγιστο ανθρώπινο κόστος από τον πόλεμο που κήρυξε ο Putin κατά της Ουκρανίας.

Ως μία από τις πρώτες φωτογραφίες της ρωσικής εισβολής, η Kurilo από την πόλη Chuhuiv στο ανατολικό Χάρκοβο, κατάφερε να σωθεί μετά από πυραυλική επίθεση την Πέμπτη και γι' αυτό ευχαριστεί τον «φύλακα άγγελο» που την προστάτευσε.

Όπως η ίδια δήλωσε στο Euronews κατά την ανάρρωσή της μετά το νοσοκομείο: «Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Ότι θα μπορούσε στα αλήθεια να συμβεί σε αυτή τη ζωή». Όπως προσθέτει: «Εκείνο το δευτερόλεπτο, το μόνο που σκέφτηκα, ήταν "Θεέ μου, δεν είναι έτοιμη να πεθάνω". Ήμουν σε σοκ, δεν αισθάνθηκα πόνο. Είμαι πολύ τυχερή. Πρέπει να έχω έναν πολύ προστατευτικό φύλακα άγγελο για να ζω ακόμη».

Τα λόγια της, με τα οποία περιγράφει τα όσα δραματικά έζησε, είναι μία ακόμη γροθιά στο στομάχι για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία τα τελευταία 24ωρα. «Δεν έχουν μείνει παράθυρα ούτε πόρτες. Μία από αυτές εκσφενδονίστηκε. Ακόμη και το πάτωμα καταστράφηκε ολοσχερώς».

Η γενναία δασκάλα δηλώνει ορκισμένη να μην υποταχθεί στον Putin και παρά τα τραύματά της υπόσχεται να παραμείνει στο άνισο πεδίο μάχης και να πολεμήσει με την ψυχή της, αναφέροντας:

«Ποτέ και υπό καμία συνθήκη δεν θα υποταχθώ στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin. Είναι προτιμότερο να πεθάνω. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για την Ουκρανία όσο μπορώ και με όση ενέργεια μου απομένει. Θα είμαι πάντα στο πλευρό της χώρας μου».

Μάλιστα, η ίδια δήλωσε πως αν και είναι δασκάλα, ποτέ δεν πίστευε ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο στην πατρίδα τους. Κι εμείς στον κόσμο αυτό, γενικότερα.