image
©Mum Institute/ Μάθημα skateboarding στην Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας
WHO

Το Mum Institute κάνει τα πιο φανταστικά προγράμματα για τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας


To Mum Institute είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που εστιάζει στην ενίσχυση του θεραπευτικού πλαισίου και της κοινωνικής ένταξης των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας. Στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή περιγραφή και η επιτυχία του καθορίζεται από τον ενθουσιασμό των παιδιών για πολλά εργαστήρια και δρώμενα, όπως είναι τα εβδομαδιαία μαθήματα skateboarding, η θεραπεία με τα άλογα, το εργαστήριο animation, το make up workshop και πολλά άλλα.
Έλενα Κρητικού

27 Φεβρουαρίου 2022

Όσοι γνωρίζετε το Mum Social Club, την κοινωνική λέσχη στην Κυψέλη που ξεκίνησε με την ιδέα να ενώσει ανθρώπους που μοιράζονται την αγάπη τους για την κεραμική, το φαγητό και το βιβλίο, τότε θα καταλάβετε πολύ πιο εύκολα την ταυτότητα του Mum Institute.

H ιδρύτρια και director του, Σταματία Δημητρακοπούλου, εξηγεί ότι «λειτουργεί σαν προέκταση του Mum Social Club κι έχει ως βάση του την αγάπη του για το παιδί». Μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες με πυρήνα την τέχνη, προγράμματα σίτισης, επαγγελματικής κατάρτισης και αρχιτεκτονικής ανάπλασης, εστιάζει στην ενίσχυση του θεραπευτικού πλαισίου και της κοινωνικής ένταξης των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα παιδικής προστασίας.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την υλοποίησή του; «Ήταν μια ιδέα του πρώτου lockdown που ξεκίνησε από την λέσχη κεραμικής, βιβλίου και φαγητού. H παύση που έφερε η καραντίνα για ένα διάστημα γέννησε την ανάγκη να διευρύνουμε το πεδίο δράσεων του Mum Social Club πέραν του δικτύου φίλων και φίλων - φίλων και να συμπεριλάβουμε κοινωνικές ομάδες που έχουν ανάγκη από ένα θεραπευτικό πλαίσιο που εκπορεύεται από την εκφραστική δημιουργία και το φαγητό, και στη συνέχεια το πεδίο δράσης και το πρόγραμμα διευρύνθηκε και εμπλουτίστηκε, παίρνοντας τη σημερινή του μορφή».

Ο δρόμος μέχρι την υλοποίηση των δράσεων

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα αρκετά απαιτητικό εγχείρημα, η ευθύνη απέναντι στα παιδιά είναι μεγάλη και το σημαντικότερο είναι ότι η ομάδα πρέπει να παραμείνει άξια της εμπιστοσύνης τους και να συνεχίζει να προσφέρει ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών.

Το Mum Institute έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο ανθρώπων με κινητήριο δύναμη την αγάπη για προσφορά, την εκφραστική δημιουργία, την εξερεύνηση, το καλό φαγητό!

Από τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του προγράμματος, την επιμέλεια, τον συντονισμό των εργασιών, την επίβλεψη και αξιολόγηση των δράσεων, τους μάγειρες, τη δημιουργία δικτύου υποστηρικτών, τους ομιλητές και τους συντονιστές των σεμιναρίων, αυτό που απαιτείται είναι μια ομάδα ανθρώπων με αγάπη γι' αυτό που κάνουν και όρεξη να αφιερώσουν λίγη από την ενέργεια και τον χρόνο τους στο να φωτίσουν τις ζωές των παιδιών και των νέων που στερούνται ίσων ευκαιριών.

image
©Mum Institute/ Σταματία Δημητρακοπούλου, Founder & Director Mum Institute

Ξεκινώντας από το Mum Social Club, η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα hub, μια πλατφόρμα - «μαμά». Με πυρήνα τη φιλοσοφία της σχεσιακής αισθητικής που κυριάρχησε στην τέχνη την περίοδο 80s - 90s, σκοπός της πλατφόρμας του Mum Social Club είναι να θρέψει, σωματικά και νοητικά, τα μέλη της. Το Mum Institute εκπορεύεται μέσα από την ίδια φιλοσοφία που διέπει το Mum Social Club, οπότε δανείζεται και τον τίτλο του.

Ο μητρικός ρόλος που έχει αναλάβει το Mum Institute φαίνεται πως διεκπεραιώνεται με επιτυχία καθώς μία από τις εκπλήξεις που περίμενε την ομάδα των πρώτο χρόνο των δράσεων της, ήταν ένα σχολικό τετράδιο στο οποίο κάθε παιδί είχε γράψει τις εντυπώσεις του από τις δράσεις, «το πιο πολύτιμο testimonial που έχουμε δεχτεί ποτέ», όπως περιγράφει η Σταματία.

Εκτός από σχόλια του τύπου «η γιόγκα είναι σούπερ», «πότε θα μας ξαναπάτε στα άλογα», «λατρεύω την κεραμική» που γενικά μας κάνουν να πετάμε στα σύννεφα, ήταν και ένα που έλεγε «είμαι σίγουρη πως η μαμά μου θα μαγείρευε όπως εσείς» που θα κουβαλάμε για πάντα.  

image
©Mum Institute/ Μαγειρική από τον Χρήστο Φασσέα στην Παιδόπολη Αγία Βαρβάρα

Η πρώτη δομή και το βασικό πεδίο δράσης του Mum Institute είναι η Παιδόπολη «Αγία Βαρβάρα» που ανήκει στο Κέντρο Κοινωνικής Περιφέρειας Αττικής και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

H Παιδόπολη παρέχει υπηρεσίες παιδικής προστασίας στις έφηβες κοπέλες που διαμένουν εκεί.

Τον Μάρτιο του 2020 ξεκινήσαμε. μαγειρεύοντας τα Σαββατοκύριακα στην δομή, και από τότε έχουν μαγειρευτεί πάνω από 400 γεύματα, έχουν οργανωθεί πάνω από 150 αθλητικές δραστηριότητες και 60 καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Το πρόγραμμα του Mum Institute αφορά κυρίως μια ολιστική προσέγγιση, και η κάθε δράση ενεργοποιεί και δουλεύει με διαφορετικές ποιότητες και διαφορετικές πτυχές της προσωπικότητας των παιδιών και των νέων.

Jenny.Gr
©Mum Institute/ Βιωματικό εργαστήριο στο κέντρο Ιππόλυση

Όπως περιγράφει η Σταματία Δημητρακοπούλου:

Χαίρονται πάρα πολύ όταν δουν το αγαπημένο τους φαγητό ή όταν δοκιμάζουν κάτι καινούριο και τους αρέσει πολύ, (θυμάμαι τα πρώτα pancakes και avocado toast που φτιάξαμε) αλλά και ιδιαίτερη χαρά βλέπουμε όταν μέσα από τις δράσεις ανακαλύπτουν κάτι διαφορετικό. Μερικά από τα εργαστήρια που ενθουσίασαν τα παιδιά, ήταν ο λαχανόκηπος που φτιάξαμε όλοι μαζί, το make up workshop, τα εβδομαδιαία μαθήματα skateboarding, η θεραπεία με τα άλογα, το εργαστήριο animation και άλλα πολλά. 

Jenny.Gr
©Mum Institute/ Κατασκευή λαχανόκηπου

Οι δομές, με τις οποίες το Mum Institute έχει δουλέψει περισσότερο είναι η Παιδόπολη Άγιος Ανδρέας που φιλοξενεί παιδιά 4-12 ετών και η Παιδόπολη Αγία Βαρβάρα που φιλοξενεί έφηβες κοπέλες. Πρόκειται για δύο διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με τελείως διαφορετικές μεταξύ τους ανάγκες, που όμως έχουν βασικά κοινά.

Για παράδειγμα, τα παιδάκια τα κάνουν όλα ομαδικά, τρώνε, παίζουν, διαβάζουν. Η ανάγκη για ατομικότητα και ιδιωτικότητα μεγαλώνει όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες και έτσι οι κοπέλες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να περνούν και χρόνο μόνες τους, να αποκτούν η κάθε μια τον δικό της κοινωνικό κύκλο, τη δική της ζωή. Αυτό που έχουν ανάγκη όλοι, ίσως όλοι μας, είναι να ασχοληθεί κάποιος με τον κάθε έναν ξεχωριστά, να μην εκλαμβάνονται σαν μέρος ενός συνόλου αλλά σαν ξεχωριστές προσωπικότητες που η ιστορία του καθενός τον οδήγησε εκεί.

Ένας από τους λόγους που το Mum Institute οργανώνει διαφορετικές δράσεις και δεν εστιάζει αποκλειστικά σε κάτι, για να καλύψει όσο μπορεί το φάσμα των διαφορετικών προσωπικοτήτων και μέσα από τα σεμινάρια να ανακαλύψει ο καθένας κάτι για τον εαυτό του.

Όπως προσθέτει η Σταματία:

Προσωπικά, από τη σχέση μου με τα παιδιά αυτό που έχω αποκομίσει είναι η αισιοδοξία τους και δεν σταματώ να θαυμάζω την παιδική ευαισθησία που έχει μετατραπεί σε δύναμη και έχει δημιουργήσει όλους αυτούς του μικρούς μαχητές και μαχήτριες, έτοιμους να διεκδικήσουν τη ζωή που τους περιμένει.

image
©Mum Institute/ Εργαστήριο stop motion animation με τον εικαστικό Βασίλη Καρούκ

Μια ακόμη δυνατή εμπειρία ήταν πρόσφατα, όταν μέσα από το πρόγραμμα επαγγελματικής ενδυνάμωσης που ξεκίνησε πριν από μερικές εβδομάδες, οι έφηβες κοπέλες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν απορίες και προβληματισμούς σε σχέση με την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και να συζητήσουν γύρω από τα θέματα που τους απασχολούν με μερικούς από τους κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου που απαρτίζουν το πρόγραμμα.

Jenny.Gr
©Mum Institute/ Εργαστήριο journaling με την φωτογράφο Σοφία Κοντούκα

Η αποϊδρυματοποίηση και η ομαλή ένταξη των παιδιών στο κοινωνικό πλαίσιο είναι κύριο μέλημα των δομών. Στην ηλικία που βρίσκονται οι κοπέλες που ζουν στην Παιδόπολη Αγία Βάρβαρα, η ενίσχυση και η ένταξη τους στο εργασιακό περιβάλλον μέσα από ένα πρόγραμμα που βασίζεται στην καθοδήγηση, την ενθάρρυνση και την ενδυνάμωση είναι τεράστιας σημασίας για τον τρόπο με τον οποίο θα σχεδιάσουν με πίστη και αυτοπεποίθηση τα επόμενα βήματα τους στην ενήλικη ζωή.

Το πρόγραμμα επαγγελματικής ενδυνάμωσης που έχει σχεδιάσει το Μum Institute αποτελείται από 6 φάσεις:

-ενδυνάμωση - παρακίνηση

- test επαγγελματικού προσανατολισμού μέσω video game

- εξερεύνηση δεξιοτήτων μετά το τεστ

- mentoring

- job shadowing

- απολογισμός και σχεδιασμός της επόμενης μέρας

- δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Το πρόγραμμα καλύπτει όλα τα στάδια, από την παρακίνηση και την συμβουλευτική, μέχρι την δημιουργία πρακτικών, προσφορά υποτροφιών για σπουδές και τέλος την απορρόφηση από την αγορά εργασίας με άνοιγμα θέσεων ειδικά για τις κοπέλες που διαμένουν στη δομή.

Jenny.Gr
©Mum Institute/ Από το εργαστήριο επαγγελματικής ενδυνάμωσης «φαντάσου το μέλλον σου»

Βασικός στόχος του Mum Institute είναι να συνεχίσει να συμβάλλει μέσα από ολοκληρωμένα προγράμματα σίτισης και να θεσπίσει θεραπευτικό μοντέλο με πυρήνα την τέχνη και την δημιουργία που να βασίζεται στην ατομικότητα και τις ανάγκες του κάθε παιδιού ξεχωριστά, σε ακόμα περισσότερες δομές, παιδιά και νέους που έχουν ανάγκη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη founder και director του Mum Institute, «στα σχέδια μας είναι να προχωρήσουμε με το project κοινωνικής αρχιτεκτονικής και μέσα από το δίκτυο που έχουμε δημιουργήσει με τους πιο καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου να προχωρήσουμε στις εσωτερικές αναπλάσεις των δομών ώστε να μπορούν να φιλοξενούν τις σύγχρονες ανάγκες».

Όπως προσθέτει: «Επιπλέον, σχεδιάζεται το πρόγραμμα φίλων του Mum Institute, μια κοινότητα ανθρώπων τους οποίους θα ενημερώνουμε τακτικά για τις δράσεις, τις προσδοκίες και τα σχέδια μας ώστε ο καθένας να μπορέσει να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί στο Mum Institute μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή με email».

image
©Mum Institute/ Καλλιτεχνικό εργαστήριο κολάζ με τον εικαστικό Γιάννη Βαρελά

Η Σταματία Δημητρακοπούλου είναι ξεκάθαρη. «Ιδανικό πλαίσιο και τέλεια κοινωνία δεν υπάρχει γενικότερα. Όσον αφορά τις δομές, όπου και αν έχουμε βρεθεί, έχουμε εντυπωσιαστεί από το πόσο φιλικό και ζεστό είναι το περιβάλλον, το διοικητικό προσωπικό, οι επιμελητές και τα παιδιά είναι μια μεγάλη οικογένεια που μεγαλώνει μέσα σε φροντίδα και αγάπη, με τις δυσκολίες που υπάρχουν σε κάθε τέτοια κατάσταση».

Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα να ξαναδούμε αυτό που ξέρουμε ως "φιλανθρωπία" με τον τρόπο που πολλοί το έχουν στο μυαλό τους, ότι δηλαδή είναι κάτι που αφορά όσους μπορούν να αφιερώσουν πολλά χρήματα για κάποιο σκοπό. Πρόκειται για την προσωπική κοινωνική ευθύνη όλων μας ξεχωριστά, μιας κοινωνίας των πολιτών που όπως ανέφερα βασίζεται στην θέληση, τον χρόνο και την ενέργεια. Αν μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε την ιδέα της εξιδανίκευσης και της τέλειας κοινωνίας με εκείνη της αλληλεγγύης και της κοινότητας πιστεύω πως μπορούμε να έχουμε ένα καλό πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε.

Jenny.Gr
©Mum Institute/ Εργαστήριο κεραμικής με τον εικαστικό Γιώργο Τσεριώνη

Κάπως έτσι καταλαβαίνω, κλείνοντας τη συζήτηση μαζί της, πως την κοινωνία μας και το «ιδανικό» για τον καθένα πλαίσιο, τελικά τα «πλάθουμε» μέσα από τις ομορφότερες δράσεις. Όπως το Mum Institute.