REAL LIFE WHO

José María Goñi: Ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής κοσμημάτων που λατρεύει η Madonna, αποκλειστικά στο JennyGr


Εύα Καραμπάτσου

25 Μαρτίου 2022

José María Goñi: Ο διεθνούς φήμης σχεδιαστής κοσμημάτων που λατρεύει η Madonna, αποκλειστικά στο JennyGr
Ο Χιλιανός που έκανε τη Madonna να ερωτευτεί τα πολυτελή δαχτυλίδια του

Η βασίλισσα της pop, Madonna τον έχει τιμήσει φορώντας και δημοσιεύοντας φωτογραφίες στο Instagram με τα εντυπωσιακά του δαχτυλίδια. Η βασιλική οικογένεια της Μαλαισίας αποφάσισε να φορέσει τα εκλεκτά και εντυπωσιακά του κοσμήματα. Είναι ο Χιλιανός, José María Goñi και μας μιλά αποκλειστικά για την πορεία του, το διεθνούς φήμης πολυτελές του brand, JMG, αλλά και την απόφασή του να ζήσει στην Ελλάδα.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τέχνη, το κόσμημα και τον σχεδιασμό; Υπήρχαν ενδείξεις από τότε που ήσασταν παιδί;

Από παιδί είχα την επιρροή της γιαγιάς μου. Συγκέντρωνε κοσμήματα υψηλής ποιότητας, καθώς ο παππούς μου είχε μια εταιρεία εξόρυξης χρυσού στη Χιλή. Μεγαλώνοντας, ήμουν πολύ κοντά της και μου άρεσε να την βλέπω να καθαρίζει τη συλλογή κοσμημάτων της, ένα προς ένα, δείχνοντάς μου κάθε κομμάτι. Από τότε, έχω αναπτύξει μεγάλη σχέση με τα κοσμήματα και μια μεγάλη αδυναμία στα λαμπερά και πολύτιμα αντικείμενα. Ήμουν πάντα ένα ιδιαίτερο παιδί, ένας οξυδερκής παρατηρητής, με εκλεπτυσμένη αίσθηση της αισθητικής και πάθος για το design.

Jenny.Gr

Όταν τελείωσα τις σπουδές μου στο σχέδιο μόδας, συνειδητοποίησα ότι μου άρεσαν πολύ τα κοσμήματα και οι πέτρες, οπότε αποφάσισα να μπω σε αυτόν τον κόσμο.

«Πάντα με γοήτευε η ομορφιά και η γοητεία των κοσμημάτων και άρχισα να ονειρεύομαι ότι μια μέρα θα είχα τη δική μου μάρκα, για να δημιουργώ αποκλειστικά, μοναδικά κομμάτια. Ο στόχος μου ήταν να δημιουργήσω κάτι εξαιρετικό πέρα από τις συνήθεις εμπορικές γραμμές.»

Textile design στο Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, fine jewelry στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, κοσμήματα για τη βασιλική οικογένεια της Μαλαισίας και τη Madonna, Luxury Lifestyle βραβεία. Πώς ήταν όλες αυτές οι εμπειρίες; Άλλαξαν τον τρόπο σκέψης σας;

Όλες αυτές οι εμπειρίες ήταν φανταστικές και μου παρουσίασαν μεγάλες ευκαιρίες στην καριέρα μου, και ήμουν αρκετά τυχερός ώστε να βρω τους κατάλληλους ανθρώπους και τις διασυνδέσεις που μου έφεραν αυτές τις απίστευτες εμπειρίες.

Έχω γοητευτεί από τον κόσμο των high-end κοσμημάτων και συνδέοντας το εμπορικό σήμα μου με διαφορετικούς πελάτες σε όλο τον κόσμο, είχα μεγάλη προβολή, και αυτό με βοήθησε την κατάλληλη στιγμή να συνδεθώ με πελάτες και φίλους μέχρι να φτάσω στους βασιλείς στη Μαλαισία και τη Madonna. Όλα αυτά με έκαναν να πιστέψω ότι όλα είναι δυνατά αν πιστέψεις στον εαυτό σου και ορίσεις τους στόχους σου.

Jenny.Gr

Συνειδητοποίησα ότι όλα όσα είχα ονειρευτεί έγιναν πραγματικότητα. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια σκληρής δουλειάς σε όλο τον κόσμο (Ινδία, Αργεντινή, Βραζιλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Πορτογαλία, Παρίσι, Ταϊλάνδη, Ελλάδα, Χιλή), ζώντας μακριά από την οικογένεια και τους φίλους μου, πραγματοποίησα όλα μου τα όνειρα.

Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας και πώς ανανεώνονται αυτές οι πηγές; Βοηθούν τα social media;

Παίρνω έμπνευση από παντού. Ψάχνω πάντα για έννοιες και ιδέες. Το μεγαλύτερο μέρος της έμπνευσής μου προέρχεται από τις δικές μου ιδέες και τα όνειρά μου, οπότε άρχισα να δημιουργώ το δικό μου concept στα σχέδιά μου.

Το πιο δύσκολο πράγμα ως σχεδιαστής είναι να δημιουργήσεις τη δική σου υπογραφή, και μόλις το έκανα αυτό, μου έδωσε τη δυνατότητα να φτάσω εκεί που είμαι και εκεί που θέλω να φτάσω ως σχεδιαστής.

Jenny.Gr

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν, φυσικά, στον κόσμο που ζούμε τώρα, όπου δεν μπορούμε να βγαίνουμε έξω και να κοινωνικοποιούμαστε όπως κάποτε, επιτρέποντας μας να μοιραζόμαστε και να συνδεόμαστε με πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Πιστεύετε ότι η επιτυχία είναι ένας συνδυασμός τύχης, ταλέντου και δουλειάς; Πώς θα το ορίζατε;

Νομίζω ότι η επιτυχία έχει να κάνει με το να είσαι ο εαυτός σου και με το πώς οραματίζεσαι το μέλλον, να συνδέεσαι με το σύμπαν και με το πώς βλέπεις τον εαυτό σου και να μπορείς να δεις πού θέλεις να φτάσεις, πώς και πότε το θέλεις. Φυσικά, χρειάζεται και σκληρή δουλειά. Πιστεύω ότι ο καθένας μπορεί να πετύχει αν είναι αρκετά καλός. Στην αγορά, όσο πιο διαφορετικός είσαι, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχεις. Η μοναδικότητα είναι ένα από τα κλειδιά στη βιομηχανία κοσμημάτων, επειδή είναι πολύ ανταγωνιστική. Αντιλαμβάνομαι ότι ήμουν πάντα διαφορετικός, οπότε μπορώ να προσφέρω μια νέα προοπτική στον κλάδο. Πάντα δημιουργούσα χωρίς αμφιβολίες και χωρίς φόβο ότι η επιτυχία θα έρθει αν δώσω στον εαυτό μου την ευκαιρία να αναπτύξει αυτό που έχω στο μυαλό μου. Αυτό θα με βοηθήσει να συνδεθώ με ανθρώπους που κατανοούν το όραμά μου.

Jenny.Gr

Το να δημιουργώ κοσμήματα είναι μια όμορφη δουλειά που μου έφερε πολλές ευκαιρίες, όπως ταξίδια σε όλο τον κόσμο και επαφές με πολλούς καλλιτέχνες και ανθρώπους που με βοήθησαν να αναπτύξω το brand μου και να κατανοήσω την άποψή μου.

Πώς ορίζετε μια καλοντυμένη γυναίκα; Είναι τα κοσμήματα τελικά το παν; Έχετε κάποια συγκεκριμένη μούσα στο μυαλό σας όταν σχεδιάζετε;

Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικό του στυλ. Δεν μπορώ να κρίνω και δεν νομίζω ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος ντυσίματος, γιατί είμαι πολύ ανοιχτόμυαλος άνθρωπος.

Όπως μπορείτε να δείτε οι συλλογές μου είναι πολύ λαμπερές, μοναδικές και εκκεντρικές, και πιστεύω ότι μπορούν να αποτελέσουν το συμπλήρωμα του ντυσίματος μιας γυναίκας.

«Η γιαγιά μου ήταν η μούσα μου, επειδή αντιπροσώπευε την εκλέπτυνση των υψηλής ποιότητας κοσμημάτων και τον συνδυασμό της γαλλικής αριστοκρατίας και του καλού γούστου.»

Jenny.Gr

Πώς πιστεύετε ότι θα είναι ο τομέας του κοσμήματος μόδας και της τέχνης, γενικότερα, στη μετά- Covid-19 και στη μεταπολεμική εποχή;

Ήταν πολύ δύσκολο από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, επειδή οι συλλογές μου είναι για πελάτες που θέλουν να αναδείξουν αυτά τα έργα τέχνης σε μεγάλες εκδηλώσεις, γάμους, πάρτι, οι οποίες ακυρώθηκαν. Έτσι, το brand μου επηρεάστηκε πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας και έπρεπε να ανακαλύψω τον εαυτό μου και να αναδημιουργήσω το brand με νέο τρόπο. Αισθάνομαι ότι τα πράγματα επανέρχονται στην κανονικότητα τώρα και ότι κάποια shows που είχαν ακυρωθεί, επιστρέφουν. Υπάρχει όμως ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα, οπότε είναι πολύ δύσκολο να γίνουν μακροπρόθεσμα σχέδια. Πρέπει να ζούμε τη στιγμή, μέρα με τη μέρα.

Τα μελλοντικά σας σχέδια για την JMG the Brand;

Προς το παρόν περιμένω να δω πώς θα κινηθούν τα ζητήματα παγκοσμίως προτού αποφασίσω τι θα κάνω με το brand μου. Όλα αλλάζουν συνεχώς, γι' αυτό αποφάσισα να ζω μέρα με τη μέρα, χωρίς ιδιαίτερο προγραμματισμό. Πηγαίνω με τη ροή, όπου με πάει. Αν δω μια ευκαιρία, είμαι πάντα ανοιχτός σε νέα σενάρια, νέες τοποθεσίες, νέους ανθρώπους. Πιθανώς η καλύτερη λύση τώρα είναι να κάνω ιδιωτικές εκδηλώσεις, γι' αυτό επέλεξα να ζήσω στην Ελλάδα, επειδή οι Έλληνες είναι πολύ εκλεπτυσμένοι και τους αρέσει να απολαμβάνουν τη ζωή, να διασκεδάζουν και να ντύνονται καλά. Νομίζω ότι η Ελλάδα θα είναι ένα πολύ καλό μέρος για να εξερευνήσετε τις νέες τάσεις στο κόσμημα.