REAL LIFE WHO

Οι γυναίκες επιστήμονες δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει και νέα έρευνα το επιβεβαιώνει


JTeam

23 Ιουνίου 2022

Οι γυναίκες επιστήμονες δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει και νέα έρευνα το επιβεβαιώνει
pexels
Oι γυναίκες επιστήμονες είναι 13% λιγότερο πιθανό να αναφερθούν ως συγγραφείς σε άρθρα συγκριτικά με τους συναδέλφους τους αλλά και 58% λιγότερο πιθανό να αναφερθούν τα ονόματά τους σε αξιόλογες έρευνες, στις οποίες έχουν συμμετάσχει

Το γνωρίζαμε ήδη αλλά τώρα νέα έρευνα έρχεται να το επιβεβαιώσει. Οι γυναίκες που αφιερώνουν τη ζωή τους στην επιστήμη, είναι λιγότερο πιθανό να λάβουν credits ως συγγραφείς σε επιστημονικά άρθρα σε σχέση με τους άνδρες επιστήμονες ή το όνομά τους να συμπεριληφθεί σε σημαντικές έρευνες έπειτα από τη συμμετοχή τους.

Αυτού του είδους η διάκριση δείχνει το χάσμα ανάμεσα στην αναγνώριση του έργου των δύο φύλων. Η νέα έρευνα, βρίσκεται δημοσιευμένη στο journal Nature και δείχνει ειδικότερα, ότι οι γυναίκες επιστήμονες είναι 13% λιγότερο πιθανό να αναφερθούν ως συγγραφείς σε άρθρα συγκριτικά με τους συναδέλφους τους αλλά και 58% λιγότερο πιθανό να αναφερθούν τα ονόματά τους σε αξιόλογες έρευνες, στις οποίες έχουν συμμετάσχει σε μεγάλο βαθμό.

Οι συγγραφείς της έρευνας καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η συνεισφορά και το σημαντικό έργο των γυναικών στην επιστήμη εξακολουθεί να υποτιμάται, όπως ακριβώς και πριν 70 χρόνια στην περίπτωση της Βρετανίδας χημικού, Rosalind Franklin, όπου είχαν αρνηθεί να αναγνωρίσουν τον σπουδαίο ρόλο της στην ανακάλυψη της ιδιαίτερης δομής του DNA.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά η συνεπικεφαλής της έρευνας, Britta Glennon: «Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο χάσμα που δείχνει να επιμένει». Όλη αυτή η διάκριση ξεκινά από πολύ νωρίς καθώς όπως διαπιστώθηκε, αναφέρεται μόνο το 15% των φοιτητριών σε πανεπιστήμια, που συμμετέχουν σε έρευνες, τη στιγμή που τα ονόματα των φοιτητών αγγίζουν το 21% ως προς την αναφορά τους.

Έτσι για μία ακόμη φορά μιλάμε για υποεκπροσώπηση των γυναικών στην επιστήμη και όπως λέει η Glennon: «Είναι πολύ αποθαρρυντικό να βλέπεις να μην αναγνωρίζεται η δουλειά που έχεις κάνει. Οπότε φαντάζομαι πως θα μας έκανε εντύπωση αν βλέπαμε να μην επηρεάζει όλο αυτό την καριέρα και την επαγγελματική πορεία μιας γυναίκας».