Τα λευκά μαλλιά γίνονται κίνημα και οι εταιρείες το κατάλαβαν - Η υπόθεση LaFlamme
Έλενα Κρητικού
7 Σεπτεμβρίου 2022
Τον Αύγουστο του 2022 κι όχι του 1902, το όνομα της Lisa LaFlamme έγινε συνώνυμο του ηλικιακού ρατσισμού. Το CVT News του Καναδά την απέλυσε μετά από 35 χρόνια καριέρας για... τρίχες (κυριολεκτικά) επειδή σταμάτησε να βάφει τα γκρίζα μαλλιά της.
Τι, κι αν η αιτία της απόλυσής της ήταν για εκείνη μια τεράστια έκπληξη, η απόφαση παρέμεινε οριστική και αμετάκλητη, προκαλώντας έναν δικαιολογημένο παγκόσμιο αναβρασμό προς ένα από τα πιο δημοφιλή τηλεοπτικά δίκτυα. «Παραμένω σε κατάσταση σοκ. Στα 58 μου, πίστευα ότι προλάβαινα να διηγηθώ πολλές ακόμα από τις ιστορίες που έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά των ανθρώπων», ήταν τα λόγια της λίγο μετά την ανακοίνωση της απόλυσής της.
I have some news... pic.twitter.com/lTe3Rs0kOA
— Lisa LaFlamme (@LisaLaFlamme_) August 15, 2022
Κι ενώ στους άνδρες θεωρούνται γοητεία, τα γκρι μαλλιά πάνω στις γυναίκες αναχαιτίζουν την πρόοδο και την εξέλιξη. Κάπως έτσι, με ένα ολιγόλεπτο βίντεο, η LaFlamme ευχαρίστησε μέσω του Twitter τους συνεργάτες της, αλλά και τους τηλεθεατές για την αγάπη και τη στήριξη παρά τη λύπη και το σοκ.
Γιατί τελικά το γκρι είναι δύναμη
Κι ενώ το ανώτερο στέλεχος του CTV News, Michael Melling έμεινε να αναρωτιέται «ποιος ενέκρινε την απόφαση της LaFlamme να αφήσει γκρι τα μαλλιά της», όλα καταλήγουν πως το "grey power" είναι τελικά (και ώρα ήταν) ένα από τα πιο δυνατά κινήματα.
Η LaFlamme, όπως πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σταμάτησε να βάφει τα μαλλιά της μέσα στην πανδημία, κι έτσι άφησε φυσικά τα ελκυστικά γκρι μαλλιά της.
Μπορεί αυτό να ήταν αρκετά απωθητικό για τον Melling, ο οποίος ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων κι ένα ολόκληρο κίνημα διαμαρτυριών εναντίον του, το #FireMichaelMelling όμως απέκτησε τεράστια απήχηση και φανατικούς οπαδούς που λένε πια τον ηλικιακό ρατσισμό με το όνομά του.
Η 58χρονη χαρακτήρισε την απόφαση να μη βάφει τα μαλλιά της στην πανδημία ως «απελευθερωτική» και είπε στους τηλεθεατές ότι θα ήθελε να είχε κάνει την κίνηση αυτή νωρίτερα. Η πολιτικός, Rachel Notley, τη χαρακτήρισε «τεράστια φωνή στα καναδικά μέσα ενημέρωσης» ενώ πολιτικά στελέχη και ακτιβιστές καταδίκασαν την απαράδεκτη απόφαση, κάνοντας λόγο για σεξισμό.
Το κανάλι τοποθετήθηκε επίσημα, δηλώνοντας πως έλαβε πολύ σοβαρά τους ισχυρισμούς περί διακρίσεων, προχωρώντας άμεσα σε αλλαγές στον χώρο εργασίας. Το συμπέρασμα ωστόσο παραμένει ένα: πως την απέλυσαν «για τρίχες».
Οι «έξυπνες» εταιρείες... ολοταχώς σε ένα μέλλον γεμάτο συμπερίληψη
Η ιστορία της Lisa LaFlamme ήταν ένα καλό μάθημα για τις εταιρείες του 2022. Το μισό προσωπικό στον παγκόσμιο χάρτη του εργασιακού περιβάλλοντος αποτελείται πλέον από γυναίκες σε έναν αιώνα που υποτίθεται ότι έχει αφήσει πίσω του τις προκαταλήψεις και γυναίκες όπως η LaFlamme γίνονται κυρίαρχα role models προς έμπνευση και μίμηση.
Οι «έξυπνες» εταιρείες προσαρμόζονται στην ιδέα ενός μέλλοντος που «αγκαλιάζει» ό,τι ορίζεται ως «διαφορετικό» πάνω σε μια γυναίκα. Για παράδειγμα, με αφορμή την απόλυση της παρουσιάστριας, η Dove ξεκίνησε την καμπάνια KeepTheGrey σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει τις γυναίκες άνω των 40.
Έτσι, η εταιρεία αλλάζει το χρυσό λογότυπό της σε μια γκρίζα έκδοση στα social media για να υποστηρίξει τις μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες και τις γυναίκες με γκρίζα μαλλιά που πέφτουν θύματα προκαταλήψεων στον χώρο εργασίας. Ευτυχώς, κι άλλες εταιρείες και brands φαίνεται πως ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.
Ας μιλήσουμε ανοιχτά γι' αυτό που λέγεται «ηλικιακός ρατσισμός»
Αυτό που στα ελληνικά λέγεται «ηλικιακός ρατσισμός», παγκοσμίως ορίζεται ως Ageism. Σε απλή μετάφραση, πρόκειται για τον ρατσισμό που δέχονται γυναίκες που έχουν περάσει τα 40, λόγω ηλικίας και φύλου.
Έχει πολλές μορφές και πρόσωπα και είναι ό,τι πιο επικίνδυνο μπορεί να ειπωθεί εκεί έξω σε μια εποχή που πάει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς ένα παρελθόν γεμάτο σκοτάδι τη στιγμή που το παρόν ζητάει ένα μέλλον μακριά από κάθε στερεότυπο και προκατάληψη. Κι όλα αυτά για λίγες τρίχες.