Η Έλλη Στάη μίλησε για τη μάχη της με την κατάθλιψη, το #MeToo και γιατί δεν αποκάλυψε τη δική της ιστορία
JTeam
18 Οκτωβρίου 2022
Η Έλλη Στάη βρέθηκε στη "Μεγάλη Εικόνα" με τη Νίκη Λυμπεράκη, ως η πρώτη καλεσμένη της εκπομπής, κάνοντας μερικές σημαντικές αποκαλύψεις για τη ζωή της, την πορεία της στα ΜΜΕ, τις προσωπικές της μάχες αλλά και για το #MeToo. Όπως χαρακτηριστικά λέει, το ζήτημα μπορεί να προβλήθηκε από τα Media, αλλά δεν τα «ακούμπησε».
Το #MeToo που «δεν ακούμπησε« τα media
«Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις γιατί θα μας στενοχωρήσω, επειδή θα μιλήσουμε για το χώρο μας. Όταν ξέσπασε το #MeToo καθυστερημένα στην Ελλάδα, θυμήθηκαν κάποιοι συνάδελφοι ότι είχα δώσει μία συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ, που με είχε ρωτήσει για αυτά τα θέματα κι είχα περιγράψει χωρίς να λέω το όνομα, τι μου είχε συμβεί στα νιάτα μου σε μεγάλο μέσο ενημέρωσης και ποια στάση είχα κρατήσει.
«Υπήρχε ένα όνομα που θα αποκάλυπτα αν υπήρxε συσπείρωση γυναικών»
»Δεν είχε ασχοληθεί κανείς τι και πως, το είδα λίγο κουτσομπολίστικα στο διαδίκτυο. Τώρα που επανήλθε το θέμα κι άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου έστω και καθυστερημένα, είχα πάλι μια συζήτηση με μία εξαιρετική συνάδελφο, η οποία με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ξέρω σε τι αναφέρεσαι. Άρχισε να μου αραδιάζει και τη δική της εμπειρία κι άλλα ονόματα γνωστών μας γυναικών, οι οποίες είχα υποστεί τα ίδια πράγματα στον ίδιο χώρο. Της λέω θέλεις αυτές οι 15-20 γυναίκες να γράψουμε κάτι μαζί και να είμαι η πρώτη εγώ που θα πει το όνομα; Δεν υπήρξε συνέχεια κι απάντηση. Καμία γυναίκα. Με νύξη γιατί υπάρχουν πράγματα, τα οποία είναι ηλίου φαεινότερο που είναι, τι είναι και ποιος. Είπα στον εαυτό μου δεν θα πεις εσύ το όνομα γιατί δεν μπορεί να μην υπάρχει μια συσπείρωση γυναικών του χώρου».
«Σε συνέντευξη το είχα περιγράψει χωρίς να λέω το όνομα»
Η μάχη με την κατάθλιψη
H Έλλη Στάη μίλησε παράλληλα για τον προσωπικό εσωτερικό "πόλεμο" με την κατάθλιψη και τον φόβο που της δημιούργησε στην προσπάθειά της να την καταπολεμήσει:
«Πέρασα κατάθλιψη. Είναι πολύ δύσκολη εμπειρία γιατί όποιος το πρωτοσυναντά αυτό, δεν το ξέρει καθόλου. Πραγματικά θέλει μεγάλη βοήθεια από το περιβάλλον για να μπορέσει να βρει το δρόμο που θα το αντιμετωπίσει, θα συνέλθει. Στη ζωή δεν σε αφήνει απόλυτα. Να μπορείς να το χειριστείς αυτό και να το αναγνωρίζεις. Μου συνέβη στα 40. Ήμουν σε φάση μεγάλης επαγγελματικής ανέλιξης, στο peak της επαγγελματικής μου πορείας», είπε αρχικά η δημοσιογράφος και συνέχισε:
«Με ταλαιπώρησε αρκετά. Φάνηκε και το είπα στον επαγγελματικό μου χώρο τότε. Είναι πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις στην πρώτη του κρούση. Ο φόβος ότι είναι ψυχική ασθένεια, το κάνει τέρας. Επειδή λειτουργεί ως ταμπού, οι περισσότεροι άνθρωποι όταν πάρουν μια φαρμακευτική αγωγή που είναι απαραίτητη, την πετάνε γρήγορα γιατί δεν θέλουν να έχουν αυτήν την εξάρτηση. Πρέπει να το λένε όσοι το περνούν».
«Η επιτυχία έχει μέσα της ματαιοδοξία. Στη ματαιοδοξία δεν την πάτησα. Την πάτησα στην ανασφάλεια τη συναισθηματική που είχα πάντα. Ψάχνοντας την ασφάλεια στο συναίσθημα των άλλων έκανα πολλές λάθος επιλογές»
Η δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στο «στοιχείο της όμορφης», το οποίο «έβγαλε πολύ γρήγορα από την εικόνα χωρίς να απαρνηθεί τη γυναικεία της ταυτότητα ούτε τη φιλαρέσκειά της», ενώ παραδέχτηκε πως «δεν έβαζε νερό στο κρασί της και το έχει πληρώσει», λέει προσθέτοντας: "εμένα δεν με έπαιρναν στο τηλέφωνο γιατί ήξεραν την απάντηση. Σε ανώτερες βαθμίδες εννοείται πως έπαιρναν τηλέφωνα και οι παρεμβάσεις σταματούσαν την πορεία μου».