REAL LIFE WHO

O Trump κατεβαίνει ξανά για πρόεδρος το 2024 - 6 λόγοι που αυτή τη φορά θα είναι πιο καταστροφικό


JTeam

16 Νοεμβρίου 2022

O Trump κατεβαίνει ξανά για πρόεδρος το 2024 - 6 λόγοι που αυτή τη φορά θα είναι πιο καταστροφικό
Splash News
Ανάμεσα στις νέες προεκλογικές του υποσχέσεις, δεσμεύτηκε να εμποδίσει τρανς αθλητές να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα. Οι λόγοι που δεν πρέπει να αναλάβει για δεύτερη φορά την πολιτική ηγεσία της χώρας είναι πολύ συγκεκριμένοι και αποδεικνύουν ότι η «ατζέντα του εθνικού μεγαλείου» που ετοιμάζει, είναι τουλάχιστον καταστροφική

Το βράδυ της Τρίτης, ο Donald Trump ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, διεκδικώντας την προεδρία στις εκλογές του 2024, κι επιβεβαιώνοντας το χειρότερο σενάριο.

Η δημόσια ανακοίνωσή του από την αίθουσα χορού του ιδιωτικού κλαμπ του Mar-a-Lago στο Palm Beach της Florida, σημαίνει μια νέα περίοδο αναταραχών στις ΗΠΑ κι ένα έντονο κομματικό χάσμα. Μιλώντας σε μια σκηνή γεμάτη αμερικανικές σημαίες και πανό «Κάνε την Αμερική σπουδαία ξανά», μόλις μία εβδομάδα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ο Trump επέμεινε ότι το να νικήσει τον Biden το 2024 θα είναι πολύ πιο εύκολο επειδή «όλοι βλέπουν πόσο κακή δουλειά έχει γίνει».

Η τρίτη υποψηφιότητα του να σημειώσουμε ότι ανακοινώθηκε τη στιγμή που ο ίδιος αντιμετωπίζει διάφορα νομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών από το τμήμα δικαιοσύνης για την απομάκρυνση εκατοντάδων απόρρητων εγγράφων από τον Λευκό Οίκο στο κτήμα του στη Florida και φυσικά για τον ρόλο του στην εισβολή της 6ης Ιανουαρίου.

«Είμαι θύμα» είπε και χρησιμοποίησε με ευκολία τη δικαιολογία ότι στοχοποιείται άδικα από τους πολιτικούς του εχθρούς. Το λεκτικό του παραλήρημα φυσικά δεν τελείωσε εκεί

Σε μία ομιλία που κράτησε μια ώρα και κούρασε, ο ο αμφιλεγόμενος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ μεταξύ άλλων χλεύασε την προφορά της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel και κατηγόρησε τον Biden ότι «κοιμάται» σε διεθνή συνέδρια. Μάλιστα κάποια στιγμή, φάνηκε να μπερδεύει τον εμφύλιο με την περίοδο ανοικοδόμησης που ακολούθησε ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει ειρωνικά για την επιστήμη του κλίματος. Δεν περιορίστηκε όμως μόνο σε αυτά. Πρόσφερε ένα εναλλακτικό όραμα, το οποίο ονόμασε «ατζέντα του εθνικού μεγαλείου» και μεταξύ των προτάσεων πολιτικής που ενέκρινε την Τρίτη ήταν η θανατική ποινή για τους εμπόρους ναρκωτικών, τα όρια θητείας για τα μέλη του Κογκρέσου και η τοποθέτηση αμερικανικής σημαίας στον Άρη.

Δεν παρέλειψε μάλιστα να υποσχεθεί πως θα προστατεύσει τα «πατρικά δικαιώματα» και θα κάνει ό, τι περνάει από το χέρι του για να εμποδίσει τους τρανς αθλητές να αγωνίζονται στα γυναικεία αθλήματα

«Η χώρα μας καταστρέφεται μπροστά στα μάτια σας», είπε, συγκρίνοντας τα τέσσερα χρόνια της θητείας του με τη μεγαλύτερη επιτυχία. Πάμε τώρα να δούμε γιατί το σενάριο της εκλογής του αυτή τη φορά θα φέρει πολύ μεγαλύτερη αποτυχία από την προηγούμενη φορά, στις ΗΠΑ κι όχι μόνο. Το BBC συγκέντρωσε 6 πολύ δυνατούς λόγους που οι ψήφοι υπέρ του θα ήταν εξαιρετικά καταστροφικές.

1. To ιστορικό του

Οκτώ χρόνια πριν, ο Trump ήταν εντελώς άπειρος με την πολιτική. Ο ηθοποιός των tabloid με καμία εμπειρία ως αξιωματούχος, άρχισε ξαφνικά να μοιράζει πολιτικές υποσχέσεις φλερτάροντας για χρόνια με τον χώρο χωρίς καμία απολύτως δέσμευση. Μέχρι που κέρδισε και απέδειξε τι είναι ικανός να κάνει! Τα προεκλογικά του ψέματα δεν άργησαν να φανούν όπως και οι πολιτικές αναταραχές που ακολούθησαν. Παρόλο που ο κύριος Trump πέτυχε ορισμένα κατορθώματα στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του, συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων φόρων και της μεταρρύθμισης του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης, είχε πολύ περισσότερες αποτυχίες που βεβαιώνουν ότι είναι ο πιο ακατάλληλος άνθρωπος για προεδρία.

Oι Ρεπουμπλικανοί θα θυμούνται για πάντα την ανικανότητά του να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις του Δημοκρατικού συστήματος υγείας αλλά και τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις του για επενδύσεις σε βασικά έργα υποδομών που δεν έγιναν ποτέ. Μέσα σε όλα αυτά, η διαχείριση από πλευράς του, της κρίσης της πανδημίας ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

2. Η βαριά σκιά της 6ης Γενάρη

Ο φάκελος της εξεταστικής επιτροπής για την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 χαρακτηρίστηκε «συνταρακτικός». Να θυμίσουμε ότι υποστηρικτές του Donald Trump εισέβαλαν στο Καπιτώλιο για να εμποδίσουν την επικύρωση της εκλογικής νίκης του Biden.

Οι εικόνες εκείνης της μέρας δεν θα ξεχαστούν εύκολα. Ο Trump που ποτέ δεν αναγνώρισε την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020, είχε παροτρύνει τότε τους οπαδούς του να κάνουν πορεία προς το Καπιτώλιο. Μετά την εισβολή των οπαδών του, αρνιόταν επί ώρες να τους καλέσει να εγκαταλείψουν το Καπιτώλιο και κατηγόρησε ακόμη και τον αντιπρόεδρό του με ένα tweet ότι «δεν είχε το θάρρος να κάνει αυτό που έπρεπε να γίνει», εμποδίζοντας την επικύρωση του αποτελέσματος. Φυσικά είχε χαρακτηρίσει «φιάσκο» την εξεταστική επιτροπή της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, λίγη ώρα αφότου αυτή ψήφισε ομόφωνα υπέρ της κλήτευσής του για να καταθέσει ενόρκως σχετικά με τον ρόλο του στα αιματηρά γεγονότα.

«Τα λόγια του προέδρου εκείνη την ημέρα στη διαδήλωση έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή μου, της οικογένειάς μου και όσων βρίσκονταν στο Καπιτώλιο», είπε ο τότε αντιπρόεδρος Mike Pence, σύμφωνα με απόσπασμα τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε πρόσφατα. Τι σημασία έχει όμως πια μπροστά στις νέες πολιτικές υποσχέσεις ενός πάλαι ποτέ αποτυχημένου προέδρου.

3. Οι πολλαπλές δικαστικές έρευνες

Ένας από τους λόγους που ο Trump δείχνει τόσο ανυπόμονος να δώσει κι άλλες φρούδες υποσχέσεις στον λαό του είναι επειδή θα μπορέσει να βάλει στο πλαίσιο που θέλει τις πολλαπλές ποινικές και αστικές έρευνες ως μέρος της ευρύτερης πολιτικής του ατζέντας. Παρόλο που αυτό μπορεί να πιάσει για τις δημόσιες σχέσεις του, η νομική του έκθεση σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κάτι παραπάνω από ρεαλιστική.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έρχεται αντιμέτωπος με ένα σωρό κατηγορίες. Έχει τις εξής δικαστικές εκκρεμότητες: ποινική έρευνα για εκλογική νοθεία στην Τζόρτζια, υπόθεση φερόμενης οικονομικής απάτης από την εταιρεία του, μια μήνυση για δυσφήμιση που αφορά φερόμενη σεξουαλική επίθεση, ομοσπονδιακές έρευνες για τον ρόλο του στην εισβολή στο Καπιτώλιο και έρευνα για τον χειρισμό απόρρητων κρατικών εγγράφων μετά την ήττα του στις εκλογές.

4. O δυνατός του αντίπαλος

Πριν οκτώ χρόνια, ο Trump έπρεπε να αντιμετωπίσει τον πολιτικό του αντίπαλο Jed Bush. Τώρα, ο Ron DeSantis, ο οποίος βγήκε ξανά κυβερνήτης στη Florida στις εκλογές στις ΗΠΑ, εμφανίζεται ως φαβορί για μια πιθανή αναμέτρηση με τον Trump για την προεδρική υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικάνων το 2024. Ο Trump σε δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι προηγείται του DeSantis, με αναλογία περίπου 2 προς 1 μεταξύ των Ρεπουμπλικανών. Ωστόσο το Bloomberg σημειώνει ότι όσοι γνωρίζουν τον DeSantis λένε ότι πιστεύουν ότι θα αδράξει τη στιγμή και δεν θα αποθαρρυνθεί να βγει κόντρα στον πρώην πρόεδρο.

Ο DeSantis έχει ήδη οικονομική υποστήριξη από μια σημαντική εκλογική περιφέρεια των Ρεπουμπλικάνων: ένα ευρύ φάσμα χορηγών της Wall Street και πλουσίων, ορισμένοι από τους οποίους έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν την επιστροφή του Trump το 2024. Πολλοί βλέπουν στον DeSantis έναν υποψήφιο που είναι εξίσου συντηρητικός, αντιφορολογικός και αντι-ρυθμιστικός όπως ο Trump αλλά χωρίς καμία από τις «αποσκευές» που κουβαλάει εκείνος.

5. Η περιορισμένη δημοφιλία του

Η δημοτικότητα του Trump σε παναμερικανικό επίπεδο έχει υποστεί βαρύ πλήγμα. Kι όχι μόνο. Η δημοτικότητα του Donald Trump όσον αφορά τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία του Covid στις ΗΠΑ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, και τα πράγματα φαίνεται πως δεν έχουν αλλάξει πολύ μέχρι σήμερα, κοιτάζοντας πίσω σε όλα όσα άφησε ως βαριά παρακαταθήκη στο αμερικανικό έθνος.

Σύμφωνα με τα exit polls, ο Trump εξακολουθεί να μην είναι και τόσο δημοφιλής. Στο New Hampshire, μόλις το 30% των ψηφοφόρων δήλωσε ότι θέλει ξανά για πρόεδρο τον Trump αλλά και στη Florida το ποσοστό άγγιξε το 33%.

6. Η ηλικία του

Αν κερδίσει στις εκλογές, ο Trump όταν ορκιστεί, θα είναι 78 χρονών. Δηλαδή θα έχει την ίδια ηλικία που είχε κι ο Biden όταν έγινε πρόεδρος και αυτό αυτομάτως θα τον κάνει τον δεύτερο μεγαλύτερο σε ηλικία πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η αντοχή του στον χρόνο είναι αμφιλεγόμενη, όπως και ολόκληρη η ύπαρξη του στο πολιτικό τοπίο των ΗΠΑ. Μένει να δούμε αν βρισκόμαστε λίγο πριν μια δεύτερη ολική καταστροφή που θα αμαυρώσει ξανά τις σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας.