REAL LIFE WHO

Τζούντιθ Λαβ Κοέν: Η μητέρα του Τζακ Μπλακ έφτιαξε το σύστημα που έσωσε τους αστροναύτες του Apollo 13


JTeam

8 Νοεμβρίου 2023

Τζούντιθ Λαβ Κοέν: Η μητέρα του Τζακ Μπλακ έφτιαξε το σύστημα που έσωσε τους αστροναύτες του Apollo 13
Πήγε στο μαιευτήριο, διόρθωσε κώδικα, γέννησε τον Τζακ Μπλακ - και εσύ λες ότι δεν προλαβαίνεις να πας γυμναστήριο

Η Τζούντιθ Λαβ Κοέν ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός σε μία εποχή που το 99,95% των συναδέλφων της, ήταν άντρες. Η καριέρα της δεν είχε μεγάλη διάρκεια (ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄50, τελείωσε στις αρχές των 60s) – είχε, όμως, εξαιρετικά projects. Μεταξύ άλλων, σχεδίασε προγράμματα για τον πύραυλο Minuteman, το AGS (Abort Guidance System) του Προγράμματος Απόλλων, το οποίο έσωσε τους αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 13 και έθεσε τις βάσεις για το tracking δεδομένων.

Η Τζούντιθ Λαβ Κοέν είναι, επίσης, η μητέρα του Τζακ Μπλακ. Μάλιστα, την ημέρα που τον γέννησε, πήγε και στο γραφείο.

«Όταν έφτασε η ώρα να πάει στο νοσοκομείο, πήρε μαζί της ένα εκτυπωμένο κομμάτι κώδικα του προγράμματος που δούλευε εκείνη την ώρα, το οποίο είχε ένα πρόβλημα. Αργότερα, την ίδια μέρα, κάλεσε τον προϊστάμενό της στο τηλέφωνο και του είπε πως το πρόβλημα είχε λυθεί. Και… Α, ναι, είχε γεννήσει κιόλας», έχει δηλώσει ο άλλος γιος της, ο Νιλ.

Θεωρούσε ότι η κορυφαία στιγμή της, ήταν το πρόγραμμα AGS του Apollo – κι όχι άδικα. Ήταν το πρόγραμμα που έσωσε τη ζωή του πληρώματος της αποστολής Apollo 13 όταν, τον Απρίλιο του 1970, βλάβη στο διαστημικό σκάφος το ανάγκασε να διακόψει την πτήση.

Η Τζούντιθ Λαβ Κοέν δεν αρκέστηκε στη διάσωση των αστροναυτών, ωστόσο. Ήθελε να βελτιώσει τον κλάδο της, να τον κάνει πιο φιλόξενο απέναντι στα κορίτσια και πάλεψε ώστε εκείνα να έχουν πρόσβαση σε επαγγέλματα σχετικά με τα μαθηματικά, τη φυσική και τις επιστήμες γενικότερα. Η ίδια, άλλωστε, έχει δηλώσει πως ποτέ, κανείς δεν την ενθάρρυνε να κυνηγήσει τα όνειρά της. Μόνο ο σύζυγός της, Ντέιβιντ Κατζ, στάθηκε δίπλα της. Μάλιστα, όταν συνταξιοδοτήθηκε, μαζί δημοσίευσαν βιβλία για να δώσουν κίνητρο στις νεαρές γυναίκες να ασχοληθούν με τη STEM.

Η Τζούντιθ Λαβ Κοέν ήταν μία εξαιρετική επιστήμονας, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μητέρα τεσσάρων παιδιών – ανάμεσά τους κι ο Τζακ Μπλακ – και, κυρίως, μία δυναμική γυναίκα. Έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2016, στα 83 της χρόνια.