REAL LIFE WHO

O 14χρονος Χέμαν Μπέκελε δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος


Ερασμία Αρβανιτά

9 Νοεμβρίου 2023

O 14χρονος Χέμαν Μπέκελε δημιούργησε σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
Instagram/ 3M
Ανακηρύχθηκε ως ο «κορυφαίος νεαρός επιστήμονας της Αμερικής» 

Μπορεί να ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πραγματικότητα. Ο Χέμαν Μπέκελε, ένας 14χρονος μαθητής από τη Βιρτζίνια κατάφερε να δημιουργήσει ένα σαπούνι για τη θεραπεία του μελανώματος.

Για την ανακάλυψή του, τον Οκτώβριο του 2023 έλαβε το μεγάλο βραβείο των 25.000 δολαρίων, στο πλαίσιο του διαγωνισμού 3M Young Scientist Challenge.

Ο ίδιος εξήγησε ότι τα συστατικά που περιέχει μέσα το σαπούνι θα μπορούσαν να επανενεργοποιούν τα δενδριτικά κύτταρα, τα οποία προστατεύουν το ανθρώπινο δέρμα, και να μπορούν έτσι πιο εύκολα να πολεμούν τα καρκινικά κύτταρα.

Κατά την απονομή του βραβείου, ο 14χρονος δήλωσε: «Θεραπεύοντας τον καρκίνο με ένα σαπούνι! Πάντα με ενδιέφερε η βιολογία και η τεχνολογία και αυτή η πρόκληση μού έδωσε την τέλεια πλατφόρμα για να παρουσιάσω τις ιδέες μου».

Ο Χέμαν Μπέκελε τόνισε ότι αφού ο γιατρός το συνταγογραφήσει, το σαπούνι θα μπορεί να εφαρμόζεται στο δέρμα κάθε δύο ημέρες και σταδιακά ο ασθενής θα βλέπει αποτελέσματα.

Πώς εμπνεύστηκε την ιδέα

Σε συνέντευξή του στην Washington Post, ο Χέμαν Μπέκελε δήλωσε πως εμπνεύστηκε την ιδέα από την Αιθιοπία, όπου και έζησε μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Για την εφαρμογή της ιδέας, ο Μπέκελε απευθύνθηκε στο Πανεπιστήμιο της Virginia και συνεργάστηκε με τους επιστήμονες όλο το καλοκαίρι του 2023, προκειμένου να διεξαχθεί η σχετική έρευνα.

«Ήθελα η ιδέα μου να μην είναι μόνο σπουδαία από επιστημονική άποψη, αλλά να είναι και προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», τόνισε.

Ο Μπέκελε δήλωσε στην κριτική επιτροπή που του απένειμε το βραβείο ότι ελπίζει να μετατρέψει το σαπούνι σε «σύμβολο ελπίδας και προσβασιμότητας σε έναν κόσμο όπου η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος είναι προσιτή σε όλους».